Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kinoteātris Splendid Palace atzīmēs Pjēra Paolo Pazolīni simtgadi ar diviem klasikas seansiem

Svinot izcilā itāļu režisora Pjēra Paolo Pazolīni simtgadi, uz kinoteātra Splendid Palace lielā ekrāna tiks demonstrētas divas viņa filmas. Marta izskaņā pie skatītājiem nonāks Mēdeja ar slaveno operdziedātāju Mariju Kallasu galvenajā lomā un Mateja evaņģēlijs, kur melnbaltā lentē Pazolīni stāsta Jēzus Kristus dzīvi.

Mēdeja/Medea (1969) ir neparasti skaista ģeniālā itāļu režisora filma, kurā katru kadru var ierāmēt kā gleznu. Tajā viss ir tik māksliniecisks: krāsa, gaisma, kompozīcija. Pazolīni ir radījis pārlaicīgu versiju sengrieķu mītam par argonautiem un zelta aunādu. Mēdejas tēlā filmā spilgti iejūtas slavenā operdziedātāja Marija Kallasa, bet savā vienīgajā kinolomā operdīva nedzied. Filmai iznākot uz ekrāniem The New York Times rakstīja: "Gandrīz puse no filmas darbības notiek bez dialogiem. Pazolīni vadībā Kallasai piemīt spēks, kas izceļ viņas graciozitāti, viņas profils līdzinās attēlam uz senas monētas." Arī Marijas Kallasas simtgadi šogad atzīmē pasaule.

Mateja evaņģēlijā/Il vangelo secondo Matteo (1964) pusdokumentālā manierē, izmantojot neprofesionālus aktierus, melnbaltā lentē Pazolīni stāsta Jēzus Kristus dzīvi. Jau tolaik, 1964. gadā, kad filma tapusi, cilvēki bija tik tālu no tiešas, intuitīvas mistiskas pieredzes, ka mākslinieki par vienu no saviem galvenajiem uzdevumiem uztvēra demitoloģizāciju. Filmas pamatā ir Mateja evaņģēlijs ar tikai dažiem īsinājumiem un daži Jesajas grāmatas iespraudumi, tā uzņemta skopajā Dienviditālijas (Apūlija, Lukānija, Kalabrija) ainavā ar turienes iedzīvotājiem.

Režisora Pjēra Paolo Pazolīni simtgadi pasaule sagaidīja pagājušajā gadā, savukārt šogad gadsimta jubileju svin kinoteātris Splendid Palace, atgriežoties pie pasaules kino mākslas pamatvērtībām, visa gada garumā apmeklētājiem piedāvājot spilgtus un atmiņā paliekošus kino notikumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja