Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Latvijas filmas piedalīsies vairākos festivālos Eiropā

Aprīļa vidū Eiropā (Lietuvā, Šveicē un Vācijā) cits pēc cita sākas vairāki svarīgi kinofestivāli un filmu nozares pasākumi, kuros piedalās gan Latvijas filmas, gan minoritārie kopražojumi, gan kinoprofesionāļi.

No 14. aprīļa tiešsaistē notiek kinoindustrijas pasākums Meeting Point Vilnius 2021 (MPV), kas seko Lietuvas festivālam Kino Pavasaris un pievēršas topošo filmu projektiem; tas strukturēts četrās sadaļās, un trijās no tām piedalās arī Latvijas filmu projekti un to autori.

MPV centrālā programma ir Coming Soon, kurai no 35 valstu pieteikumiem atlasīti 25 projekti, tai skaitā divas Latvijas spēlfilmas – režisora Uģa Oltes debija Upurga (producents Uldis Cekulis, VFS Films) un pilnmetrāžas spēlfilma Nemierīgie prāti, ar kuru debitē brāļi Lauris un Raitis Ābeles (Tritone Studio). Programmā Industry Screening Platform, kur ar pabeigtām, bet vēl neizrādītām filmām iepazīstas izplatīšanas aģenti, festivālu programmētāji un mediju pārstāvji, starp astoņiem atlasītajiem projektiem divi ir no Latvijas – režisora Matīsa Kažas debijas spēlfilma Kur vedīs ceļš (vesterns ar starptautisko nosaukumu Wild East) un režisora Ivo Brieža dokumentālā filma Homo Sovieticus (studija Mistrus Media).

Trešā MPV sadaļa ir Talents Nest, kas atklāj un atbalsta jaunos kinoprofesionāļus, piedāvājot lekcijas, pieredzes apmaiņas un sadarbības pasākumus, tajā šogad piedalās Latvijas scenārists Gļebs Nagornijs un producents Dominiks Jarmakovičs (Studija Lokomotīve un Woodpecker Pictures).

Viens no Eiropā nozīmīgākajiem dokumentālā kino festivāliem Visions du Réel (Šveice, Niona, 15.-25.04.), kas šogad notiek jau 52. reizi, programmā Grand Angle iekļāvis divas Latvijas filmas, kam jau sākusies cienījama festivālu dzīve, - režisora Vitālija Manska filmu Gorbačovs. Paradīze un Itālijas/Latvijas kopražojuma filmu Es piedzimu Roselīni (Latvijas puses producents – Uldis Cekulis, VFS Films). Vienā no festivāla starptautiskajām žūrijām, vērtējot vidēja garuma filmas un īsfilmas, strādās Latvijas režisore Laila Pakalniņa, kuras dokumentālā īsfilma Pirmais tilts tieši pirms gada piedzīvoja pasaules pirmizrādi Visions Du Réel konkursa programmā.

Paralēli filmu programmām arī šajā festivālā nozīmīga sadaļa ir filmu tirgus VdR–Film Market, tiešsaistes platforma industrijas profesionāļiem, kur īpaši izceltas arī vairāku festivāla partneru atsevišķās programmas. Nacionālais Kino centrs ir viens no šiem festivāla partneriem un piedāvā piecu jaunāko Latvijas dokumentālo filmu izlasi Valkātājs/Latvian Coyote (režisors Ivars Zviedris), Klātbūtne/Mothers and Others (Liene Linde un Armands Začs), Klejotāji/The Wanderers (Matīss Kaža), Pirmais tilts/The First Bridge (Laila Pakalniņa) un Homo Sovieticus (Ivo Briedis).

Nākamnedēļ, 20. aprīlī, Vācijas pilsētā Vīsbādenē sākas Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu festivāls GoEast, kur Latviju pārstāv sešas filmas – Lailas Pakalniņas spēlfilma Spogulī, Vitālija Manska dokumentālā filma Gorbačovs. Paradīze, divi minoritārie kopražojumi – Šarūna Barta spēlfilma Mijkrēslī/In the Dusk (Latvijas studija Mistrus Media) un Alīnas Gorlovas dokumentālā filma Starp diviem kariem/This Rain Will Never Stop (Latvijas studija Avantis Promo) –, un divas īsfilmas – programmā Anarcho Shorts iekļauts Latvijas Mākslas akadēmijas absolventes Lindas Stūres diplomdarbs Nakts maiņa/Night Shift (diplomdarba vadītājs Edmunds Jansons), bet par īsfilmu konkursa balvu sacenšas studijā Ego Media producēta spēles īsfilma MAN (režisore Jūlija Timošenko, scenārija līdzautors Uldis Tīrons).

Lielākā daļa no pabeigtajām Latvijas filmām, kas šobrīd piedalās tiešsaistes festivālos, gaida izrādīšanu Latvijas kinoteātros, kad tie tiks atvērti skatītājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja