Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Latvijas producenti un filma Lokarno festivālā

Šveicē trešdien, 2. augustā, sācies Lokarno Starptautiskais kinofestivāls – viens no tradīcijām bagātākajiem un nozīmīgākajiem A klases festivāliem Eiropā –, šogad tas notiek jau 76. reizi – informē Nacionālā kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Latviju šogad festivālā pārstāv studijas White Picture līdzproducētā kopražojuma filma Neredzamā cīņa, kas piedalās galvenajā konkursā, un divas producentes, kas izvēlētas jauno producentu sadarbības platformai Match Me!, – Antra Gaile un Dārta Krāsone.

Lokarno festivāls dibināts 1946. gadā un ir viens no ietekmīgākajiem Eiropas A klases festivāliem, kas devis iespēju debitēt daudziem pasaulslaveniem režijas meistariem. Šogad festivāls notiek no 2. līdz 12. augustam, programmā plānoti vairāk nekā 350 filmu seansi un citi notikumi (ieskaitot 110 filmu pasaules pirmizrādes), katru vakaru īpašas filmas tiek demonstrētas Eiropas lielākajā brīvdabas kinoteātrī, kurā paredzētas vietas 8000 kinoskatītājiem. Lokarno festivāla galvenajam konkursam Concorso internazionale šogad atlasītas 17 filmas, starp tām – Latvijā jau pazīstamā igauņu režisora Rainera Sarneta spēlfilma Neredzamā cīņa, kas tapusi kā Igaunijas, Latvijas, Grieķijas un Somijas kopražojums; lielākā daļa filmas uzņemta Latvijā, iesaistoties Latvijas kino profesionāļiem. Uz filmas pasaules pirmizrādi dosies arī Latvijas puses producente Alise Ģelze, seansi paredzēti 11. augustā.

Festivāla ietvaros no 4. līdz 6. augustam jau astoto reizi darbosies jauno producentu sadarbības platforma Match Me!, kas tiek organizēta sadarbībā ar Baltijas valstu kino centriem un vairākām citu pasaules valstu kino institūcijām. Iniciatīvas Match Me! mērķis ir paplašināt apvāršņus jaunu, perspektīvu producentu un jaunu filmu kompāniju darbībai, pieredzei un atpazīstamībai, radīt iespēju jaunu kontaktu dibināšanai. Dalībniekus šai programmai atlasa Lokarno festivāla pārstāvji.

Producenti apmeklēs Lokarno festivāla industrijas sadaļu un iepazīstinās potenciālos līdzproducentus, fondus, filmu izplatītājus un citus nozīmīgus industrijas pārstāvjus ar saviem topošajiem projektiem. Dārta Krāsone pašlaik strādā pie diviem NKC atbalstītiem filmu projektiem – režisores Lindas Oltes otrās spēlfilmas, ģimenes drāmas Bērns, un jaunās režisores Rūtas Znotiņas topošās dokumentālās filmas Jurģis –, projekta attīstīšanas stadijā ir Matīsa Kažas un Ivetas Poles iecere komēdijai Es mīlu tevi, Leks Frīdman!. Antra Gaile kopā ar producenti un scenāristi Līgu Gaisu veido ģimenes piedzīvojumu filmu pēc Dāvida Vikmaņa grāmatas Roņpils. Purva stāsti un attīsta divus režisores Daces Pūces projektus – komēdiju pēc Aivas Birbeles oriģinālscenārija un TV seriālu pēc Leldes Stumbres romāna Perfekcioniste.

Lokarno festivāla producentu platformā Match Me! līdz šim jau strādājuši Latvijas producenti Marta Romanova-Jēkabsone un Kristians Alhimionoks (2018. gadā), Matīss Kaža un Kristele Pudāne (2019), Raitis Ābele un Reinis Kalviņš (2021), Alise Rogule un Dominiks Jarmakovičs (2022).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja