Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Nekas mūs neapturēs

Noslēdzies Nacionālā kino centra izsludinātais 2017. gada filmu ražošanas konkurss, kurā valsts atbalstu kopumā saņēmušas 22 filmas. To vidū ir 10 jauni projekti ražošanas uzsākšanai un 12 iepriekš uzsākti projekti ražošanas turpināšanai.

Atbalstīto projektu skaitā ir piecas spēlfilmas, septiņas animācijas filmas un desmit dokumentālās filmas, informēja Nacionālā kino centra vecākā referente Kristīne Matīsa. 

No piecām atbalstītajām pilnmetrāžas spēlfilmām vienas ražošana uzsākta jau 2016. gadā. Tas ir Jevgeņija Paškēviča kinodarbs Ko zina klusā Gerda. Savukārt četri projekti ir jauni. 

Viena ir Jāņa Ābeles filma Jelgava ’94 pēc Jāņa Joņeva populārā un starptautiski atzītā romāna motīviem. Tas ir stāsts par 1994. gadu, kad pasaule skumst par Kurta Kobeina nāvi, Jelgavas iedzīvotāji pārbijušies no izbēgušajiem cietumniekiem, bet devītās klases skolnieks Jānis nolemj kļūt par skarbu metālistu, lai iepatiktos jaunajai klasesbiedrenei, kura nezina, ka viņš līdz šim bijis neievērojams zubrītājs. 

Otrs projekts ir Andra Gaujas attiecību trilleris Nekas mūs neapturēs. Tā centrā ir ekscentriskais mūzikas producents Ralfs, kuru atveidos Regnārs Vaivars. Viņš pārliecina savu sievu, meitu un mīļāko sadzīvot visām kopā, jo negrib zaudēt nevienu no viņām, taču šis eksperiments strauji pārvēršas nežēlīgā cīņā, kur katrs cīnās par savām interesēm. 

Trešā ir Andreja Ēķa filma Nesmēķējiet gultā par mīlas četrstūri, kurā iesaistās negodīgs Valsts ieņēmumu dienesta darbinieks, ārštata aktrise, aizrautīgs dejotājs un mafijas krustmāte. Tas varētu būt nopietni, ja vien nebūtu tik smieklīgi. 

Ceturtais ir Viestura Kairiša kinodarbs Pilsēta pie upes pēc Gunara Janovska romāna motīviem. Tas ir vēstījums par Latvijai dziļi sāpīgu un būtisku vēstures periodu – laika posmu no XX gadsimta 30. gadu beigām līdz Otrā pasaules kara izskaņai. Daiļkrāsotājs Ansis, saukts arī par Hansu, dzīvo kādā Latvijas provinces pilsētā un mīl gan ebreju meiteni Zislu, gan latvieti Naigu. Profesijas dēļ viņš ir spiests piedalīties visu režīmu "noformēšanā", bet visgrūtāk ir palikt pašam, nenododot nevienu.

Animācijā tika atbalstīta trīs projektu ražošanas turpināšana (starp tiem ir divas pilnmetrāžas animācijas filmas) un četri jauni projekti, no tiem finansiāli ietilpīgākais – režisores Signes Baumanes Mans laulību projekts, kuram savu atbalstu apliecinājusi arī plaša sabiedrība Latvijā un pasaulē, atbalstot topošo filmu kolektīvā finansējuma platformā Kickstarter. Tas ir stāsts par jaunu, enerģisku sievieti Zelmu, kura meklē Mīlestību, bet mītiskās Sirēnas māca viņu tiekties pēc Ideālās Laulības. Tomēr labi domātie plāni neglābjami sabrūk, kad notikumos iesaistās Bioloģija ar tās hormonu un neironu signāliem.

Šajā konkursā tika atbalstīta arī astoņu dokumentālo filmu ražošanas turpināšana (režisori Inese Kļava, Ieva Ozoliņa, Antra Cilinska, Laila Pakalniņa, Dāvis Sīmanis, Ivars Zviedris, Romualds Pipars) un divi jauni projekti, kuru autori ir Ivo Briedis un Kaspars Roga. 

Jāatzīmē, ka 2017. gada filmu ražošanas konkursa finansējums ir 1 744 214 eiro, no tā 620 484 eiro tika piešķirti jau uzsāktu projektu ražošanas turpināšanai un  1 123 730 eiro – jaunu projektu ražošanas uzsākšanai. Kopumā šim konkursam tika iesniegti 37 projekti – 13 spēlfilmas, 10 animācijas filmas un 14 dokumentālās filmas. Vairāk informācijas par atbalstītajiem projektiem var lasīt nkc.gov.lv.

 

 

Top komentāri

lustīgais nerris uz tirgus plača
l
Un "Dvēseļu putenim"? Neko nepiešķīra?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Štruntu pētīšana

Pēdējā laikā esmu sapratis, ka nesātīga apaugšana ar mantām ir viena no tām retajām īpatnībām, kas mūs atšķir no pārējās kustoņu pasaules

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja