Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Panākumu daudzstūris. Par labāko Eiropas filmu ir kļuvusi Rūbena Estlunda satīra

Filma Mans laulību projekts neuzvarēja, bet mēs tik un tā priecāsimies! – pēc 35. Eiropas Kinoakadēmijas balvas pasniegšanas ceremonijas Reikjavikā (Islandē) savā Instagram kontā ierakstīja Ņujorkā dzīvojošā latviešu režisore Signe Baumane, kura šajā sociālajā tīklā publicētajā video ļaujas līganai dejai ritmiskas mūzikas pavadībā.

Signes Baumanes veidotais animācijas mūzikls par mūžīgo jautājumu – kas ir mīlestība, kā to atrast un saglabāt? – bija viens no pieciem kinodarbiem, kas pretendēja uz sudraboto statueti kategorijā Eiropas pilnmetrāžas animācijas filma.

 

Ugeto zeme

"Pilnmetrāžas animācijas filmas nominācija Eiropas Kinoakadēmijas balvai ir unikāls notikums Latvijas kino pieredzē – pirmā tik augsta atzinība Latvijas animācijas mākslai, kas arvien pārliecinošāk un redzamāk sevi pierāda starptautiskajā kontekstā," pēc nominācijas izziņošanas komentēja Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma. Iepriekšējo veiksmes stāstu vidū ir režisora Ginta Zilbaloža pilnmetrāžas animācijas filma Projām un režisores Ilzes Burkovskas-Jakobsenas kinodarbs Mans mīļākais karš – abi ir guvuši atzinību pasaulē prestižākajā animācijas filmu festivālā Ansī (Francijā).

Pagājušās nedēļas nogalē notikušajā Eiropas Kinoakadēmijas balvas pasniegšanas ceremonijā kategorijā Eiropas pilnmetrāžas animācijas filma laurus plūca franču režisora Alēna Ugeto kinodarbs Aizliegts suņiem un itāļiem (No Dogs or Italians Allowed), kas tāpat kā Signes Baumanes animācijas mūzikls Mans laulību projekts ir dziļi personīgs kinodarbs. "Ģimenes pusdienās mans tēvs mēdza stāstīt, ka Itālijas Pjemontas reģionā bija ciemats Ugetera, kurā visiem iedzīvotājiem bija tāds pats uzvārds kā mums. Kad viņš nomira, es devos noskaidrot, vai šāda vieta pastāv. Tā pastāvēja: Ugetera, Ugeto zeme! Mana izmeklēšana sākās tur pirms deviņiem gadiem," par tā pirmsākumiem ir teicis režisors, kurš ir radījis animācijas pilnmetrāžas filmu par savu ģimeni un migrācijas tēmu.

 

Labais boss

Par galveno triumfatoru šajā vakarā kļuva zviedru režisora Rūbena Estlunda kinodarbs Skumju trīsstūris (Triangle of Sadness), kas ir viņa sestā pilnmetrāžas spēlfilma un saņēmusi arī Kannu Starptautiskā kinofestivāla galveno balvu Zelta palmas zars. Tā ir satīra par bagātniekiem un viņus apkalpojošo personālu, kuru sociālā hierarhija apgriežas kājām gaisā pēc luksusa jahtas nogrimšanas un viņu visu nonākšanas uz neapdzīvotas salas. Kopumā šis kinodarbs tika pie četrām balvām šādās kategorijās – Eiropas filma, Eiropas režisors, Eiropas scenārists un Eiropas aktieris, ko ieguva horvātu/dāņu aktieris Zlatko Buričs. Savukārt par labāko Eiropas aktrisi tika nosaukta luksemburgiešu aktrise Vikija Krīpsa par savu lomu kinodarbā Korsete (Corsage).

Kategorijā Eiropas komēdija uzvarēja spāņu režisora Fernando Leona de Aranoa filma Labais boss (The Good Boss) ar spāņu spīdekli Havjeru Bardemu uzņēmēja lomā. Par labāko Eiropas dokumentālo filmu tika izraudzīta lietuviešu režisora Manta Kvedaraviča kinodarbs Mariupole 2 (Mariupolis 2), kas tika pabeigts jau pēc režisora nāves. 2022. gadā viņš atgriezās Ukrainā, kurā pirms vairākiem gadiem bija uzņēmis savu dokumentālo filmu Mariupole (2016). Marta beigās Mants Kvedaravičs tika sagūstīts un nogalināts šajā kara plosītajā pilsētā, kurā viņš dokumentēja Krievijas invāziju Ukrainā. "Mans tēvs zaudēja dzīvību, piegādājot cilvēkiem medikamentus. Es jūtos ļoti lepna par to, ka manā dzīvē ir bijis tāds cilvēks," sacīja režisora meita, saņemot Eiropas Kinoakadēmijas balvu.

Ar visu uzvarētāju sarakstu var iepazīties interneta vietnē www.europeanfilmawards.eu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja