Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pats vainīgs

Augstprātīgs stulbenis. Kultūras kapracis. Patērētājkultūras upuris. Cilvēks, kuram nepatīk minors. Kas ir kritiķis?

Tas nav ne pirmais, ne pēdējais gadījums, kad prātā nāk mūsu Mūzikas akadēmijas leģendārās profesores Valdas Kalniņas iemīļotais, labestīgi ironiskais komentārs par to, kas ir mūzikas – un jebkuras citas mākslas – kritiķis. "Tārps, kurš grauž kultūras koka zaļās lapas," – ar šo definējumu viņa centās jau laikus brīdināt topošos muzikologus par nākotnes perspektīvu, ko sola šāds "suņa darbs" un tam raksturīgais, nepateicīgais uzdevums – mudināt atzīt arī neveiksmi. Un sakiet, vai viņai nebija taisnība?

To nesen no jauna spilgti un emocionāli sakāpināti izgaismoja krāšņie epiteti un raksturojumi, kurus Latvijas simtgades atklāšanas multimediālās izrādes Gaismas raksti veidotāji un slavētāji publiski un privāti adresēja "ļaunajiem", kuri bija uzdrošinājušies paust kritisku – nu vienkārši pretīgu! – viedokli. Necenšoties aptvert tēmas neaptveramo mērogu, vien nedaudz aktualizēšu un papildināšu sākumā citēto. Kritiķis (jebkurš, kurš kritiski uztver un novērtē sabiedrībai piedāvātos artefaktus) ir:

1. Nožēlojams, augstprātīgs stulbenis. Tumsoņa, kas negrib un nespēj domāt. Nespēj pacelties ģēniju ideju lidojuma augstumos un nevis vismaz paklusē, bet skaļi dižojas ar savu izpratnes trūkumu. Gudrajiem par viņu ir milzīgs kauns.

2. Kultūras kapracis, kas lej ūdeni uz kultūras ienaidnieku dzirnavām, piespēlēdams iemeslu izsaucieniem, ka kultūra ir pārfinansēta un tai piešķirtos līdzekļus daudz lietderīgāk būtu izdalīt trūkumcietējiem un slimniekiem. No iepriekš teiktā izriet, ka kritiķis rīkojas vismaz neētiski, nekrietni, ja ne pat neģēlīgi. Kangars!

3. Musinātājs, kurš iemieso agresīvu, destruktīvu ļaunumu un traucē pārējiem atzīt un pienācīgi cildināt īstenās vērtības.

4. Cilvēks, kuram nepatīk minors. Latvijas simtgadē viņš vēlas dzirdēt tikai parādiski spožas fanfaras, pompozus maršus un patriotiskas dziesmas. Visticamāk, viņš simtgades atklāšanas pasākumā ar vislielāko prieku klausītos Raimondu Paulu, Prāta vētru, Dziesmu svētku vēriena kormūzikas lielkoncertu vai diždanci.

5. Patērētājkultūras upuris. Viņš nevis aktīvi pats tiecas iesaistīties kopīgi radītā mākslas piedzīvojumā, bet izvēlas distancēti vērot no malas un gaidīt, ko nu mums nospēlēs, ar kādu šovu pārsteigs un izklaidēs, kādu kūciņu pienesīs. Pats vainīgs!

6. Nelaimīgais, kurš nespēj būt pozitīvs. Ak, žultainie čīkstētāji! Tipiskie latvieši, kuriem nekad nekas nav labi, kuri tikai kurn, jo nespēj ar atvērtu sirdi vienkārši pieņemt un baudīt lielo mākslu, ko mums visiem sniedz.

Šai reizei pietiks. Tikai piebildīšu, ka sazēlusi nelāga tendence, pat gandrīz vai obligāta prasība (Latvijas un kultūras patriota pienākums?!) nekritiski, tēlotā sajūsmā pieņemt un cildināt jebkuru Latvijas simtgades mākslas produktu. Zīmīgi arī, ka pat daļa sašutušo profesionāļu kritisku vērtējumu atļaujas paust tikai klusiņām – šaurā kolēģu vai citā noslēgtā vidē, sargājoties izteikties publiski. Pašcenzūra? Jā, nepārprotami. Vai tiešām padomju mantojums? Pārprasta pieklājība? Labais tonis? Vai pragmatisks aprēķins, kas man mūsu mazajā zemītē un pārredzamajā pulciņā par to būs. Vai – precīzāk – nebūs?

Top komentāri

Mākslinieks
M
Ir pagājušas 3 nedēļas kopš 'gaismas' rakstu pasākuma, un jāatzīst, ka nelāgā pēcgarša ir tikai pastiprinājusies. Pievienojos kritiķei- pasākumā iesaistīto personu un viņa draugu arogance soctīklu komentāros izbrīna. Savukārt Kultūras Ministrija klusē. Vai Latvijā nav izveidojusies tāda kā izredzēto 'kulturas' darbinieku kliķe, kas kopā ar KM un VKKF 'apēd' kulturas budžetu, bez lieka saspringuma, daudz nedomājot, vai kādam patiks ? Sak' stulbā tauta jau tāpat neko nesaprot.
Viens no tautas
V
Noskatījāmies Gaismas rakstus TV, kā to skatījās lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju. (Vai neskatījās, jo tad tiešām prasīja izturību. ) Vismaz ar TV auditoriju pamatoja lielos ieguldījumus un to, ka klātienē tik šaura publika. Domas sakrita ar kritiku. Šajā gadījumā sanāk, ka tumsoņas, nejēgas utt.ir lielākā daļa tautas. Vai to pierādīt bija 100 gades atklāšanas pasākuma mērķis? Paldies kritiķei par drosmi izteikties!
Gunta
G
Paldies par precīzajiem secinājumiem un tiešo valodu! Zīmīgi, ka simtgades svinēšanas laikā visvisādu dīvainu aktivitāšu rezultātus "neizglītotajai"tautai MĒĢINA IESTĀSTĪT KĀ AUGSTO MĀKSLU. Vienkāršā tekstā runājot, to varētu dēvēt par NAUDAS APGŪŠANAS MĀKSLU...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja