Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Portālā filmas.lv skatāma aktrises Astrīdas Kairišas filmu kolekcija

Pieminot nesen mūžībā aizgājušo teātra un kino aktrisi Astrīdu Kairišu (1941-2021), Nacionālā Kino centra portālā filmas.lv atjaunotā kvalitātē skatāma jauna kolekcija – sešas spēlfilmas, trīs no tām nupat digitalizētas ar Latvijas Nacionālā arhīva jaunajām kino digitalizācijas iekārtām.

Izcilā aktrise Astrīda Kairiša 2021. gada 8. aprīlī būtu svinējusi 80 gadu jubileju, taču janvārī aizgāja mūžībā, atstājot Latvijas kinovēsturē vairākus nu jau leģendārus tēlus. Filmas, apkopotas kolekcijā Aktrise Astrīda Kairiša, no 5. februāra var bez maksas skatīties Nacionālā Kino centra portālā filmas.lv dažādu izmēru ekrānos un visā Latvijas teritorijā, kur vien pieejams internets.

Divas filmas, kurās Astrīdai Kairišai ir nozīmīgas lomas, jau līdz šim bija portālā pieejamas restaurētās klasikas kolekcijā ((tur tās šobrīd var noskatīties arī visā pasaulē, ar citu valodu subtitriem), un pirmkārt jau – režisoru Vara Braslas un Gunāra Cilinska melodrāma Ezera sonāte (1976). Astrīdas Kairišas tēlotā skolotāja Laura ir viena no vispopulārākajām un emocionāli iespaidīgākajām aktrises kinolomām – gandrīz traģisks tēls ar sarežģītu iekšējo cīņu starp mīlestību un pienākumu, spožā aktierspēles partnerībā ar Gunāru Cilinski ārsta Rūdolfa lomā. Šo filmu aktrise vēlāk dēvējusi par svarīgāko filmu savai profesionalitātei – kopā ar režisoriem meklējot tēla būtību, viņa iemācījusies aptvert lomu kopumā un visā filmēšanas laikā noturēt tās vadlīniju, kas līdz šim licies iespējams tikai uz teātra skatuves.

Otra Astrīdas Kairišas kinoloma, kas portālā atrodama restaurētās klasikas kolekcijā, ir taksometra vadītāja Irēna režisora Aloiza Brenča spēlfilmā Liekam būt (1976) – šis atturīgi un gudri nospēlētais tēls ir filmas galvenā varoņa, izbijušā cietumnieka Voldemāra Vītera vienīgā cerība tikt vaļā no sava noziedzīgā likteņa nolemtības. Starp citu, restaurētās klasikas kolekcijā atrodama arī kāda Astrīdas Kairišas spēlēta otrā plāna loma – režisora Ulda Brauna melnbaltajā jauniešu filmā Motociklu vasara (1975) aktrise tēlo filmas galvenā varoņa, 18 gadu dzimšanas dienu nosvinējušā Māra mammu.

Vēl trīs filmas portālā filmas.lv ievietotas tieši Astrīdas Kairišas kolekcijas izveidošanai, tās tikko digitalizētas no 35mm kinolentēm, Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts Kinofotofonodokumentu arhīvam strādājot ar jaunajām kino digitalizācijas iekārtām, kas iegādātas ERAF projektā Kultūras mantojuma satura digitalizācija. II kārta. Režisora Gunāra Pieša etnogrāfiskā drāma Pūt, vējiņi! (1975) pēc Raiņa lugas motīviem deva aktrisei skaistās un lepnās Zanes lomu – ilgi gaidīto iespēju filmā nospēlēt spēcīgu un pilnasinīgu raksturu attīstībā un plašā amplitūdā no laimīgas iemīlēšanās līdz traģiski salauztam un apkaunotam liktenim. Pavisam cita gadsimta sievieti, tomēr arī stipru un patstāvīgu, Astrīda Kairiša nospēlēja kā galveno lomu Dzidras Ritenbergas filmā Vakara variants (1980) – padomjlaiku mazpilsētas skolotāja Anna ir viena no trim būtiskajām kinolomām aktrises Kairišas un režisores Ritenbergas sadarbībā. Digitalizēta arī režisora Oļģerta Dunkera spēlfilma Tauriņdeja (1971), kuras centrā ir vēsais karjerists Harijs Maurs (lomā Bruno Oja), bet Astrīdas Kairišas loma ir klusā Ieva, kuras mīlestību Harijs neprot novērtēt.

Portālu filmas.lv, kas vienlaikus ir arī plaša filmu nozares datu bāze, veido un uztur Nacionālais Kino centrs un Kultūras informācijas sistēmu centrs (KISC), kas nodrošina portāla tehnisko darbību.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja