Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rīgas Starptautiskajā kino festivālā skatītājiem būs iespēja satikt slavenus režisorus un aktierus

Pēc nedēļas, 17. oktobrī, sāksies sestais Rīgas starptautiskais kino festivāls, kas pulcēs vairākus simtus starptautisko kino profesionāļu, kuri lasīs lekcijas, piedalīsies diskusijās un vērtēs konkursu filmas. Vairāku filmu seansu noslēgumā režisori un aktieri ieradīsies uz sarunu ar skatītājiem.

Tā ir gan lielāko starptautisko festivālu, gan RIGA IFF tradīcija – ļaut skatītājam par nule redzētu filmu uzdot jautājumus tās veidotājiem. “Izdevība satikt un iztaujāt filmu veidotājus ir festivāla seansu īpašā, pievienotā vērtība. Sarunas, kas notiek starp skatītājiem un filmu autoriem, kā arī pašu kino veidotāju vidū – gan pēc seansiem, gan tematisko diskusiju un saviesīgu pasākumu laikā, ir viena no festivāla nozīmīgākajām sastāvdaļām,” uzsver RIGA IFF direktore Liene Treimane.

Tā 18. oktobrī Nordic Highlights programmu ar režisora J. P. Valkeapē klātbūtni atklās Rīgā filmētā somu drāma Suņi nevalkā bikses. Valkeapē ir viens no starptautiski atzītākajiem somu režisoriem. Viņa filma Viesis un Viņi ir izbēguši noteikti nav ērtākās skatītājam, toties nelokāmas mākslinieciskajā iecerē un vairākkārt pirmizrādītas A klases festivālos. Somu autorkino režisors ir pieredzējis tumšāko dvēseles šķautņu pazinējs, jo pats vairāk nekā desmit gadus cīnījies ar depresiju.

20. oktobrī pirmo reizi Rīgā viesosies islandiešu aktieris Ingvars Sigurdsons (Visuma Eņģeļi, 2000; Par zirgiem un cilvēkiem, 2013; Fantastiskās būtnes: Grindelvalda noziegumi, 2018), kura izcilais tēlojums vizuāli un emocionāli spēcīgajā stāstā par mīlestību, skumjām, sirdsapziņu, naidu un atriebību – Balta, balta diena – saņēmis augstu vērtējumu, tostarp Kritiķu nedēļas balvu šī gada Kannu kinofestivālā.

Divas filmas RIGA IFF jaunā Kanādas kino izlasē pārstāvēs viens no savdabīgākajiem un starptautiski atzītākajiem Kvebekas režisoriem – Denī Kotē. Viņš aizrautīgi pēta vientulības, baiļu un atsvešinātības tēmas, veidojot gan eksperimentālus, gan tradicionālas formas dokumentālus darbus un spēlfilmas, kas izaicina un pēta kino valodas iespējas. Harismātisko režisoru, kuram padodas virtuozi runāt par sociālām problēmām tīrā mākslas valodā, varēs sastapt un iztaujāt divus vakarus pēc kārtas – 23. oktobrī pēc filmas Spoku pilsētas antoloģija un 24. oktobrī pēc filmas Vilkokss.

Teju katru vakaru festivāls priecēs skatītājus ar  diskusiju iespēju pēc seansiem. 26. oktobrī varēs satikt krāšņās norvēģu kostīmdrāmas Sieviete lauva režisori Vībeki Idsē. Dienu vēlāk, 27. oktobrī, sarunai būs atvērta spēcīgās vācu dokumentālas filmas Meklējot Evu režisore Pia Helentāle. Filma demonstrē mūsdienu aktualitāti – dzīvi internetā un Instagram profilā, jo galvenā varone – androgīna izskata modele, prostitūta un narkomāne – pārvērš sevis meklējumus publiskā izrādē, izaicinot skatītāja priekšstatus pat to, kādai vajadzētu būt sievietei.

Rīgas starptautiskais kino festivāls norisināsies no 17. līdz 27. oktobrim kinoteātros Splendid Palace, KSuns, Kino Bize, kā arī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un Kaņepes Kultūras centrā. Festivāla laikā notiks 148 filmu seansi 11 apakšprogrammās, ko papildinās lekcijas, diskusijas un citi pasākumi.

Plašāka informācija Rīgas starptautiskā kino festivāla sociālajos tīklos un www.rigaiff.lv.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja