Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Signes Baumanes filma Mans laulību projekts iekļūst Oskara pretendentu sarakstā

Režisores un mākslinieces Signes Baumanes pilnmetrāžas animācijas filmas Mans laulību projekts starptautiskā izrādīšana sasniegusi Latvijas filmai vēl nebijušu mērogu – to savās programmās iekļāvuši vairāk nekā 100 festivāli visā pasaulē, filma jau apceļojusi vairāku Eiropas valstu kinoteātrus, bet kopš oktobra sākuma nonākusi uz ASV un Kanādas kinoekrāniem. Savukārt 7. decembrī ASV Kinoakadēmija publiskoja 33 filmu sarakstu, kas pretendē uz Oskara balvas nominācijām pilnmetrāžas animācijas filmu kategorijā, un starp tām atrodama arī filma Mans laulību projekts, informēja Nacionālā Kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Šāgada oktobra sākumā ar seansiem Ņujorkā tika uzsākta filmas Mans laulību projekts izrādīšana Ziemeļamerikā, tālāk filma ceļoja uz Losandželosu, Sanfrancisko, Sietlu, Toronto un citur, kopumā uz šo brīdi filma izrādīta jau 33 Ziemeļamerikas kontinenta pilsētās. Daudzās no tām ar skatītājiem tikties ieradās arī režisore Signe Baumane, lai pēc seansiem atbildētu uz interesentu jautājumiem.

"Pēdējie mēneši ir bijuši ļoti intensīvi, faktiski dzīvojam uz čemodāniem," smejas Signe. "Taču sarunas ar skatītājiem ļoti uzlādē, reizēm atmosfēra zālē ir tāda, ka šķiet – lido dzirksteles! Un interesanti, cik atšķirīgi filmu uztver Latvijā un Ziemeļamerikā. Latvijā publiku vairāk uzrunāja Padomju Savienības vēsturiskās reālijas, atmiņas, sabiedrības aizspriedumi. Bet Ziemeļamerikā skatītāji ļoti dzīvo līdzi tam, kā filmā parādās vardarbība ģimenē, tās dažādās izpausmes. Un šīs tēmas izrādās universālas – piemēram, afroamerikāņu kopienas pārstāve Sanfrancisko bija patiešām pārsteigta, ka citā kultūrā un citā laikmetā situācijas ir identiskas tām, ar ko viņa saskaras ikdienā. Tādēļ esmu ļoti priecīga, ka Latvijas Saeima beidzot ratificējusi Stambulas konvenciju – no Amerikas sekoju līdzi šim procesam. Savā dzīvē esmu saskārusies ar vardarbību un zinu, cik svarīgi, lai ir kur meklēt palīdzību, tāpēc šis man liekas ļoti svarīgs solis."

Savukārt filmas producents Roberts Vinovskis uzsver: “Tas, ka Latvijas studijā tapusi filma pretendē uz Oskara nomināciju vienā līmenī ar lielākajām Holivudas studijām, protams, ir lieliski! Taču man vēl daudz būtiskāks šķiet fakts, ka filma sasniegusi tik plašu skatītāju loku – tik vērienīga Latvijas filmas izrādīšana kinoteātros ārpus mūsu valsts ir bezprecedenta gadījums visā Latvijas kino vēsturē. Tas parāda, ka mūsu filmas var būt saistošas starptautiskai auditorijai arī ārpus festivālu loka. Domāju, tas ir liels sasniegums visam Latvijas kino; par to esam ļoti gandarīti un motivēti iesākto turpināt."

Pašlaik režisore Signe Baumane jau strādā pie sava jaunākā projekta – pilnmetrāžas filmas Karmiskais mezgls, kas arī top Studijā Lokomotīve. Tā būs noslēdzošā, trešā daļa pilnmetrāžas animācijas filmu triloģijā, kurā pirmā daļa ir Akmeņi manās kabatās (2014) un otrā – Mans laulību projekts (2022).

Signes Baumanes filma Mans laulību projekts pēc pasaules pirmizrādes prestižajā Traibekas filmu festivālā (Ņujorkā) izrādīta jau vairāk nekā 100 festivālu programmās visā pasaulē, bet visas Eiropas animācijas konkurencē kļuva par vienu no pieciem pilnmetrāžas darbiem, kas 2022. gadā tika izvirzīti prestižajai Eiropas Kinoakadēmijas balvai kategorijā Labākā animācijas filma.

Pasaules kino festivālos Mans laulību projekts saņēmis jau 24 balvas – gan žūrijas īpašo atzinību prestižajā Ansī festivālā Francijā, gan labākās animācijas pilnmetrāžas balvu Viborgas festivālā Dānijā, Grand Prix prestižajā Zagrebas Animācijas festivālā, Traionas filmu festivālā ASV, Friedrihštates animācijas festivālā Norvēģijā; saņēmusi vēl virkni balvu dažādās kategorijās Rumānijā, Japānā, Dienvidkorejā, Ēģiptē un citur.

Šāgada Štutgartes starptautiskais animācijas filmu festivāls Vācijā atzina Signi Baumani par vienu no svarīgākajām sievietēm animācijas industrijā un piešķīra festivāla īpašo balvu Honorary Trickstar par izcilu radošo un māksliniecisko sniegumu.

Latvijā Mans laulību projekts Nacionālās kino balvas Lielais Kristaps pasniegšanas ceremonijā tika atzīts par 2022. gada labāko animācijas filmu, savukārt Signe Baumane saņēma balvas kā labākā animācijas filmas režisore un labākā animācijas filmas māksliniece.

2022. gada beigās Mans laulību projekts tika izrādīts Spānijas kinoteātros, šobrīd Spānijā un Itālijā tas skatāms tiešsaistes platformās, savukārt šovasar filma izrādīta 22 Francijas pilsētās, tostarp arī lielākajos Parīzes kinoteātros. Mans laulību projekts straumēšanai pieejams arī populārajā TV kanālā HBO Central Europe.

Šogad ASV Kinoakadēmijas publiskotais Oskara balvas nominācijas pretendentu saraksts iekļauj rekordlielu animācijas filmu skaitu – 33, tostarp arī Sony, Pixar un citu pasaules lielāko animācijas studiju veidotās filmas. Nākamā gada 23. janvārī tiks nosauktas piecas filmas, kas saņems Oskara balvas nomināciju kategorijā Labākā animācijas filma.

Animācijas filma pieaugušajiem Mans laulību projekts uzdod mūžīgo jautājumu – kas ir mīlestība, kā to atrast un saglabāt? Filma vēsta par jaunas sievietes Zelmas mīlestības meklējumiem, kuros iesaistās arī mītiskās sirēnas, mācot tiekties pēc perfektas laulības. Tomēr ideālistiskie priekšstati neizbēgami sabrūk, kad notikumiem pieslēdzas Bioloģija ar tās hormonu un neironu signāliem, kas iespaido sievietes emocijas un rīcību.

Filma tapusi Studijā Lokomotīve, tā ir Latvijas, ASV un Luksemburgas kopražojums, veidota ar Nacionālā kino centra finansiālu atbalstu. Latvijā filma skatāma LMT Viedtelevīzijā, Tet.plus un Go3.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja