Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Spēlfilma Bille pasaules pirmizrādi piedzīvos starptautiskajā Tallinas Black Nights Film festivālā

27. novembrī starptautiskajā kinofestivālā Tallinn Black Nights Film Festival konkursa sadaļā Baltic Film Competition notiks režisores Ināras Kolmanes filmas Bille starptautiskā pirmizrāde, informēja filmas pārstāve Evita Bērziņa.

Kinofestivāls, kas notiks Tallinā laikā no 16. novembra līdz 2. decembrim, tāpat kā Kannu filmu festivāls, Berlināle u.c. ir A kategorijas filmu festivāls.

Latvijas simtgades filma par meiteni ar vērīgo acu skatienu tapusi pēc populārās rakstnieces Vizmas Belševicas daļēji autobiogrāfiskā romāna Bille motīviem. Filmas mākslas departamenta uzburtā „ulmaņlaiku” sajūta skatītājus ieved 30. gadu Latvijā, stāstot par bērnību gan lieliem, gan maziem un atgādinot, ka arī aiz ikdienišķā iespējams pamanīt brīnumus. Bille nezaudē dzīvessparu un vēlmi sapņot pat visgrūtākajos brīžos. Nesaņemta mīlestība ģimenē, grūtības iederēties apkārtējā sabiedrībā, apziņa, ka esi savādāka, liek mazajai meitenei meklēt savu ceļu, savukārt, kad šķiet, mājās atgriezties vairs nedrīkst, Bille kopā ar draugiem dodas uz sapņu zemi Leiputriju.

Spēlfilma Bille šobrīd iekļuvusi 2018. gada pirmā pusgada Latvijas apmeklētāko filmu desmitniekā, to noskatījušies jau vairāk kā 50 tūkstoši skatītāju. Filma joprojām skatāma reģionos visā Latvijā, savukārt tuvākais filmas seanss Rīgā, pirms kura paredzēta tikšanās ar filmas radošo  komandu un nominantiem, kā arī mūziķa Nila Īles radošā skaņu darbnīca, plānots 10. novembrī plkst. 11 Latvijas nacionālās kino balvas Lielais Kristaps laikā kinoteātrī Splendid Palace. Joprojām spēkā ir īpašs piedāvājums skolām - skolotāji, kas vēl nav paspējuši savu klasi aizvest uz filmas seansu, visā Latvijā var sazināties ar tuvāko kinoteātri vai filmas izrādīšanas vietu un noorganizēt filmas seansu speciāli savas skolas skolēniem.

Titullomu filmā atveido Rūta Kronberga, Billes mammas lomā iejutusies Elīna Vāne, savukārt tēvu spēlē Artūrs Skrastiņš. Vecmāmiņas lomu atveido Lolita Cauka. Filmā piedalās arī citi pazīstami latviešu aktieri – Lilita Ozoliņa, Gundars Āboliņš, Guna Zariņa, Pēteris Liepiņš, Vilis Daudziņš, Maija Doveika, Ilze Vazdika, Dace Makovska, Dace Bonāte, Agris Māsēns, Leons Krivāns un citi.

Bille izvirzīta deviņām Latvijas nacionālās kino balvas Lielais Kristaps nominācijām – Labākā pilnmetrāžas spēlfilma, Labākā aktrise – Rūta Kronberga, Labākā aktrise otra plāna lomā – Elīna Vāne un Lolita Cauka, Labākais aktieris otrā plāna lomā – Pēteris Liepiņš, Labākais spēlfilmas operators – Jurģis Kmins, Labākais mākslinieks – Ieva Romanova, Labākais kostīmu mākslinieks – Ieva Veita un Labākais komponists – Pēteris Vasks.

Filma tapusi kā Latvijas, Lietuvas un Čehijas kopražojums. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja