Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tallinas kinofestivālā Melnās naktis daudz Latvijas filmu

Igaunijas galvaspilsētā Tallinā šobrīd notiek Ziemeļeiropā vienīgais A klases festivāls Melnās naktis / Black Nights, kur konkursa programmām un projektu sadaļām atlasīts ievērojams skaits Latvijas filmu un projektu. 18. novembrī starptautisko pirmizrādi festivāla galvenajā konkursā piedzīvos Viestura Kairiša spēlfilma Pilsēta pie upes, šajā konkursā iekļauta arī Lailas Pakalniņas filmas Spogulī pasaules pirmizrāde, bet Baltijas konkursā – septiņas Latvijas filmas.

Tallinas festivāls Melnās naktis / Black Nights šogad notiek no 13. novembra līdz 29. novembrim, daļēji klātienē (kinoteātros) un daļēji tiešsaistē. Kā jau iepriekš ziņots, Tallinas festivāla galvenajā konkursa programmā ir iekļauta režisores Lailas Pakalniņas jaunākā spēlfilma Spogulī; pirmais no četriem klātienes seansiem, tātad filmas pasaules pirmizrāde, notiks 22. novembrī. Rets gadījums – Latviju šogad Tallinas festivāla oficiālajā konkursā pārstāv divas filmas, un tieši Latvijas 102. dzimšanas dienā, 18. novembrī, starptautisko pirmizrādi svinēs Viestura Kairiša spēlfilma Pilsēta pie upes (ar starptautisko nosaukumu The Sign Painter).  

Visplašāk Latvija pārstāvēta Baltijas konkursa programmā, kurai Latvijas, Lietuvas un Igaunijas filmas atlasa starptautiski eksperti; šogad konkursā startēs kopā 14 filmas un septiņas no tām saistītas ar Latviju. Festivāla direktore Tīna Lokk uzsver: "Šajā programmā esam koncentrējuši izsmeļošu kultūras un kino pārskatu, kādu filmu nozare visās trīs Baltijas valstīs spēj piedāvāt, aptverot gan starptautiskos festivālos izrādītas filmas, gan pavisam novatoriskus meklējumus. Esam patiešām priecīgi par dažādību, ko izdevies panākt." 

Latviju šāgada Baltijas konkursā pārstāv visas trīs filmas, kas nupat ieguvušas Nacionālo Kino balvu Lielais Kristaps pilnmetrāžas filmu kategorijās – labākā spēlfilma Dvēseļu putenis (režisors Dzintars Dreibergs), labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma Valkātājs (Ivars Zviedris) un labākā animācija Mans mīļākais karš (Ilze Burkovska-Jakobsena). Tallinas festivāla Baltijas skatē iekļautas arī filmas, kas Latvijā vēl nav demonstrētas, – Vitālija Manska dokumentālā filma Gorbačovs. Paradīze, kuras plānotā Latvijas pirmizrāde ir atlikta ārkārtas situācijas dēļ, un pirms nedēļas notikušā Lībekas festivāla laureāte, režisores Daces Pūces debija pilnmetrāžas formātā – spēlfilma Bedre.

Papildinot ar Latviju saistīto filmu skaitu, arī divas no Lietuvas filmām tapušas sadarbībā ar Latvijas studijām – konkursā iekļauta prestižā Kannu kino festivāla dalībniece, Šarūna Barta vēsturiskā drāma Mijkrēslī (piedaloties Mistrus Media) un Giedres Žickītes dokumentālā filma Lēciens (piedaloties VFS Films).

Festivāla īpašajā programmā ar nosaukumu Current Waves, kas aptver jau citos festivālos izrādītas un apbalvotas filmas ar daudzveidīgu māksliniecisko spektru un spēju piesaistīt plašu auditoriju, tiks izrādīta krievu režisora Alekseja Učiteļa spēlfilma Cojs – kopražojums ar Latviju, kura uzņemšanā iesaistījusies studija Mistrus Media. Savukārt studijas Ego Media sadarbības projekts ar Čehiju, spēlfilma Bars, atlasīta programmai JF Youth Competition.

Kinoindustrijas pasākumu sadaļa Industry@Tallinn & Baltic Event Works in Progress meklē jaunas iespējas, pārdošanas aģentus, festivālus un starptautiskās pirmizrādes 18 ražošanā vai pēcapstrādē esošiem projektiem. Šogad Tallinas festivāla industrijas pasākumi norisināsies tikai tiešsaistē, projektu prezentācijām būs iespējams sekot līdzi industry.poff.ee mājaslapā 24. novembrī.

Visi projekti, kas tiks prezentēti kategorijās Baltic Event, showcasing Baltic and Finnish films, kā arī International Works in Progress, pretendēs uz balvu Post Production Award 10 tūkstošu apmērā, turklāt tiks izraudzīts arī Baltic Event Works in Progress 3000 eiro balvas saņēmējs.

Baltic Event Works in Progress kategorijai ir atlasīti septiņi daudzsološi projekti no Baltijas un Somijas, kas profesionāļu vērtējumā apliecina šī reģiona kino industrijas potenciālu. Divi Latvijas filmu projekti, kas startē kategorijā Baltic Event Works in Progress, ir drāma Mīlulis, ko režisē Staņislavs Tokalovs, un režisora Matīsa Kažas filma Neona pavasaris.

Igauniju šogad pārstāvēs divi projekti, un abi top sadarbībā ar Latviju – sporta drāma Kalev, kuras tapšanā piedalās studija Ego Media, un Aptiekārs Melhiors, kas top sadarbībā ar Film Angels Studio un jau filmēts Latvijā, Cinevillā. Turpat blakus sadaļā Just Films Work in Progress iekļauts arī Latvijas studijas Lokomotīve un producenta Roberta Vinovska sadarbības projekts ar Latvijā jau labi pazīstamo režisoru Jāku Kilmi.

Citā sadaļā – kopražojumu tirgū Baltic Event / Co-Production Market, kas strādās 25.-26. novembrī, atlasīts Dāvja Sīmaņa topošais vēsturiskas drāmas projekts Marijas klusums (studija Mistrus Media). Vēl citā programmā, Script Pool TV atlasītajiem projektiem, ir brāļu Ābeļu TV seriāla iecere Klīstošās dvēseles, savukārt MidPoint TV Launch atlasi izturējis studijā Tasse Film producēts projekts Lazlo.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja