Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tallinas kinofestivālā piedalās liels skaits Latvijas filmu un projektu

Igaunijas galvaspilsētā Tallinā 11. novembrī sākas Ziemeļeiropā vienīgais A klases festivāls Melnās naktis/Pimedate Ööde Filmifestival, kur kuplā skaitā piedalās arī Latvijas kinoprofesionāļi, filmas un projekti, informēja Nacionālā Kino centra filmu nozares informācijas speciāliste Kristīne Matīsa.

Tallinas kinofestivālā jau tradicionāli Latvija visplašāk pārstāvēta Baltijas konkursa programmā, kurai Latvijas, Lietuvas un Igaunijas filmas atlasa starptautiski eksperti. Latviju šogad Baltijas konkursā pārstāv Viestura Kairiša spēlfilma Janvāris (filmas pirmais seanss Tallinā ieplānots tieši 18. novembrī, Latvijas valsts svētkos), Signes Baumanes animācijas mūzikls Mans laulību projekts (seansi no 24.11.), Staņislava Tokalova spēlfilma Mīlulis (seansi no 22.11.) un Matīsa Kažas Ūdens garša (seansi no 21.11.), konkursā iekļauta arī igauņu filma Aptiekārs Melhiors, kur Latvijas studija Film Angels Production piedalījusies kā kopražojuma partneris. Viena Latvijas spēlfilma atlasīta jauniešu filmu konkursam Just Film, kur 14 filmu konkurencē iekļauta arī Lindas Oltes debija Māsas (seansi no 12.11.), bet bērnu filmu konkursā Children’s Competition iekļauta igauņu režisora Ilmāra Rāga filma Ēriks Akmenssirds/Erik Stoneheart, kuras ražošanā piedalījusies Latvijas studija Lokomotīve. Tallinas kinofestivāla programmā Latviju pārstāv arī īsmetrāžas darbs – režisores Līvas Polkmanes studentu filma Putekļsūcēju pārdevējs iekļauta Jauno talantu īsfilmu konkursā/Shorts New Talents Competition (seanss 16. novembrī).

Interesanta detaļa kinovēstures cienītājiem – šogad Tallinas festivāls svin 90. gadu jubileju "vienam no starptautiski pazīstamākajiem igauņu aktieriem", tas ir Bruno Oja (1932–2002), kurš Latvijā vislabāk pazīstams ar galveno lomu Oļģerta Dunkera filmā Tauriņdeja (1970), bet festivāla Goda seansā 16. novembrī tiks demonstrēta lietuviešu režisora Vītauta Žalakjaviča filma Neviens negribēja mirt/Niekas nenoréjo mirti (1966), kur nozīmīga loma ir arī Latvijas aktrisei Vijai Artmanei (1929–2008).

Atsevišķa sadaļa Tallinas festivālā veltīta jauniem aktiermākslas talantiem – iniciatīvai Melno nakšu zvaigznes/Black Nights Stars starptautiska žūrija ir atlasījusi astoņus jaunus, bet jau sevi apliecinājušus aktierus (septiņi no Baltijas jūras reģiona valstīm un viens no Ukrainas). Šajā jauno talantu izlasē iekļuvis arī Kārlis Arnolds Avots, kurš jau nospēlējis galvenās lomas filmās Janvāris un Mīlulis; viņš kopā ar kolēģiem speciālas trīs dienu programmas laikā piedalīsies dažādos pasākumos, kas orientēti uz jauno aktieru pieredzes un prasmju bagātināšanu, lai pavērtu viņiem ceļu starptautiskajā kinoindustrijas arēnā.

Tallinas festivāla industrijas pasākumu sadaļa Industry@Tallinn & Baltic Event sākas 20. novembrī, tas ir reģiona lielākais filmu un projektu "tirgus", kurā regulāri tiekas apmēram 30 000 kinoindustrijas profesionāļu no visas pasaules un daudzas filmas uzsāk starptautisku karjeru vēl pirms pirmizrādes. Šādā "gandrīz gatavu" filmu konkurencē šogad astoņu projektu izlasē Baltic Event Works in Progress iekļuvušas četras Latvijas filmas, un trīs no tām veido režisores sievietes, turklāt debitējot pilnmetrāžas formātā, – Liene Linde ar filmu Melnais samts (producents Guntis Trekteris), Ilze Kunga-Melgaile ar filmu Dzīve pārtraukta (producente Aija Bērziņa) un Signe Birkova ar filmu Lotus (producenti Roberts Vinovskis, Dominiks Jarmakovičs); ceturtais Latvijas projekts šajā atlasē ir režisora Ivara Tontegodes mazbudžeta spēlfilma Anna LOL (visi projekti iepriekš atbalstīti dažādos Nacionālā Kino centra konkursos). Savukārt kopražojuma projektu izlasē BE Co-Production Market 2022 Selection iekļauta režisores Alises Zariņas topošā filma Nospiedumi (studija Ego Media).

 

Industrijas pasākumu sadaļa noslēdzas 25. novembrī, Tallinas kinofestivāla pēdējie filmu seansi – 27.11.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja