Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tapis mākslīgā intelekta veidots Tālavas taurētāja animācijas klips

Latvijas valsts svētku nedēļas gaidās reklāmas aģentūrā Wrong tapis īpašs animācijas klips pēc Rūdolfa Blaumaņa Tālavas taurētāja motīviem: visus 900 klipā redzamos mākslas darbus ģenerējis mākslīgais intelekts.

Klipa veidotāji uzsver – šajā laikā īpaši novērtējam tos taurētājus un cīnītājus, kas dažādos laikos palīdzējuši nosargāt Latvijas neatkarību. Tas ir sevišķi aktuāli laikā, kad Rūdolfa Blaumaņa aprakstītie "jodi un murgi" plosās tepat netālu, Ukrainā.

Pēdējos 3–4 mēnešos strauju attīstību piedzīvo tā dēvētie text-to-image mākslīgo intelektu modeļi, kuri pāris sekunžu laikā ļauj pārvērst tekstu vizuālā attēlā. Tā ir jauna tehnoloģija, un šobrīd pasaulē ir tikai uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmas mākslīgā intelekta radītas animācijas filmiņas, kas tik niansēti seko konkrētam scenārijam. Lai izveidotu šādu animācijas filmu, radīti vairāk nekā 900 secīgi mākslas darbi, kurus mākslīgais intelekts ģenerējis, gan ņemot vērā katru iepriekšējo kadru, gan atslēgas vārdus no Rūdolfa Blaumaņa Tālavas taurētāja dzejas rindām.

Cilvēks šajā klipā nav radījis nevienu attēla detaļu – viss vizuālais materiāls ir mākslīgā intelekta radīts. Konkrētais modelis Stable Diffusion vēl nezina, kas ir Tālavas meži vai vaidelaiši. Radošās komandas uzdevums tādos brīžos bija nākt palīgā ar vārdiem un sižeta tulkojumu, kas ļāva modelim radīt savu vizuālo interpretāciju.

"Šajā projektā sevi saucam par mākslīgā intelekta vārdotājiem. Proti, mūsu galvenā loma bija mākslīgajam intelektam palīdzēt veiksmīgāk izprast un iztulkot Rūdolfa Blaumaņa domu, tajā pašā laikā draudzīgi un neuzbāzīgi savaldot mākslīgā intelekta radošo domu lidojumu vienotā vizuālā stilistikā," stāsta viens no animācijas veidotājiem un mākslīga intelekta vārdotājiem Artis Krilovs.

Mākslīgais intelekts ir unikāls ar to, ka, reaģējot uz vieniem un tiem pašiem atslēgas vārdiem, spēj radīt dažādas interpretācijas. Tādēļ ieguldīts milzīgs darbs veiksmīgāko tēlu atlasē: lai izvēlētos 900 animācijā redzamos mākslas darbus, ģenerēti vairāk nekā 30 000 attēlu.

"Mākslīgā intelekta ģenerētu vizuāļu galvenās iezīmes ir milzīgs datu apjoms un objektīva nejaušība. Tas, ka mākslīgais intelekts ir izanalizējis desmitiem miljonu bilžu, bet pats loģiski, strukturēti “nedomā”, nozīmē, ka tas spēj atrast neierastas, interesantas sakarības starp dažādiem vizuāliem konceptiem un stiliem. Cilvēkam sadarbībā ar mākslīgo intelektu ir un būs ļoti svarīga loma, lai tā brīžiem radīto haosu palīdzētu ievadīt loģiskās sliedēs," saka viens no animācijas veidotājiem Kristaps Kazaks.

Klips ir skatāms LMT Neatkarības kampaņas ietvaros uzņēmuma sociālo tīklu profilos.

"Mēs dzīvojama aizraujošā laikmetā, kad digitālā revolūcija ļauj īstenot to nākotnes pasauli, par kādu bērnībā esam sapņojuši. Vēl pavisam nesen mākslīgais intelekts šķita tīrā fantastika, šodien tas rada mākslas darbus, ko novērtē cilvēki visā pasaulē. Tas ir lielisks piemērs tehnoloģiju attīstībai un cilvēka mijiedarbībai ar pašām jaunākajām inovācijām. Apvienojot mākslīgā intelekta ātrumu un cilvēka radošumu, vairs nav gandrīz nekā neiespējama, un domāju, ka jau drīzā nākotnē mākslīgā intelekta iespējas pavērs mums ļoti plašus apvāršņus," saka LMT prezidents Juris Binde.

No WRONG Digital komandas ar mākslīgo intelektu sarunājās un animāciju veidoja Kristaps Kazaks, Oskars Cirsis un Artis Krilovs, video tapšanā piedalījās aktieris Igors Šelegovskis, režisore Monta Jurjāne, producente Luīze Anna Lejniece, operatori un montāžas režisori Emīls Kālis un Kārlis Leilands, mūzikas un skaņas efektu autors Artūrs Šēnfelds, balss režisors Pēteris Krilovs un gaismu mākslinieks Eduards Stefanovics.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja