Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Televīzijas pirmizrādi piedzīvos simtgades filma Tēvs Nakts

4. jūlija, ebreju tautas genocīda upuru piemiņas dienas vakarā, LTV1 programmā, plkst. 21.15 pirmizrādi piedzīvos Nacionālā Kino centra programmas Latvijas filmas Latvijas simtgadei ietvaros tapusī Dāvja Sīmaņa vēsturiskā drāma Tēvs Nakts, inofrmēja Latvijas Televīzijas pārstāve Krista Luīze Priedīte.

Rīdzinieks, vienkāršais palīgstrādnieks Žanis Lipke Latvijas vēsturē iegājis ar spēju saglabāt cilvēcību un nesavtīgu drosmi visskarbākajos apstākļos. Vairāk nekā piecdesmit ebrejiem Žanis bija viņu varonis, jo deva iespēju izdzīvot un pārdzīvot vēstures tumšākās lappuses. Pa dienu Žanis strādāja militārās aviācijas noliktavās, taču naktīs nodarbojās ar kontrabandas preču pārvadāšanu. Kad nacistiskās okupācijas spēki sāka izrēķināties ar ebrejiem, Žanis pieņēma lēmumu nepalikt malā, lai gan tas varēja izrādīties liktenīgs ne vien pašam Žanim, bet arī viņa ģimenei. Filma Tēvs nakts ir stāsts par to par to, vai pilnīgi svešu cilvēku glābšana, riskēšana ar visu, kas dārgs, ir azarts, pārgalvība, spīts vai pienākums pret savu tuvāko.

Žaņa Lipkes lomā iejūtas Artūrs Skrastiņš, sievas Johannas lomā – Ilze Blauberga. Dēlu Zigi atveido Matīss Kipļuks. Pārējās lomas atveido Mihails Karasikovs, Toms Treinis, Imants Erdmans, Arnis Ozols, Henrijs Arājs, Elza Alberliņa un citi. Režisors – Dāvis Sīmanis, scenārija autori – Dāvis Sīmanis un Matīss Gricmanis, operators-inscenētājs – Andrejs Rudzāts, māksliniece – Kristīne Jurjāne, producenti – Gints Grūbe un Antra Gaile. Filma tapusi studijā Mistrus Media. Filma tika nominēta Nacionālajai kino balvai Lielais Kristaps divpadsmit kategorijās un apbalvota četrās no tām – Dāvis Sīmanis kā labākais spēlfilmas režisors, Andrejs Rudzāts kā labākais spēlfilmas operators, Ilze Blauberga kā labākā aktrise otrā plāna lomā, bet Kristīne Jurjāne kā labākā māksliniece.

Septiņas dienas pēc televīzijas ētera filmu būs iespējams noskatīties arī sabiedrisko mediju satura atskaņotājā REPLAY.lv.

Plkst. 22.50 – uzreiz pēc filmas – būs vērojama raidījuma Latvijas filmas Latvijas simtgadei epizode par vēsturiskā stāsta ekranizācijas tapšanu. Tā vēsta par to, kas motivēja režisoru Dāvi Sīmani pievērsties tik smagam Latvijas vēstures posmam; ar kādiem cilvēciskiem un profesionāliem pārbaudījumiem bija jāsaskaras Artūram Skrastiņam, strādājot pie lomas; kas bija jāpaveic, lai filmas vajadzībām restaurētu ne vien notikumus, bet arī vidi un kara laika baiļu atmosfēru, un citiem jautājumiem par filmas tapšanas aizkadriem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja