Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Traibekas kinofestivālā Ņujorkā – Dženifere Lopesa, Viesturs Kairišs un Signe Baumane

Pirmo reizi Latvijas kino vēsturē Ņujorkā notiekošajā Traibekas festivāla konkursa sadaļā International Narrative Competition tiks demonstrētas divas Latvijas filmas – Viestura Kairiša spēlfilma Janvāris un Signes Baumanes pilnmetrāžas animācijas filma Mans laulību projekts

Viestura Kairiša filmas Janvāris pasaules pirmizrāde Ņujorkā notiks 10. jūnijā, savukārt Signes Baumanes filma Mans laulību projekts tiks pirmizrādīta 11. jūnijā. Līdzās vēl astoņiem darbiem šīs filmas iekļautas starptautiskajā konkursa skatē International Narrative Competition, kurai atlasītas filmas ar "izcilu stilu un saturu". 

Traibekas festivāls Ņujorkā ir viens no pasaulē nozīmīgākajiem kinofestivāliem, kuru XXI gadsimta sākumā dibināja aktieris Roberts De Niro, Džeina Rozentāla un Kregs Hatkofs. Festivāla mērķis savulaik bija atdzīvināt kultūras dzīvi Ņujorkas Traibekas rajonā Manhetenā pēc 2001. gada septembra teroraktiem un "sniegt pavisam jaunu festivāla pieredzi filmu veidotājiem no visas pasaules, kā arī skatītājiem". Kopš izveidošanas Traibekas festivāls kļuvis par vienu no prominentākajiem festivāliem pasaulē. Līdz šim tajā nav tikusi izrādīta neviena Latvijas spēlfilma. 

Režisora Viestura Kairiša Janvāris ir stāsts par 18 gadu veciem jauniešiem, kuri tiek ierauti 1991. gada janvāra politiskajos notikumos Rīgā. Varoņi ir bezgala tālu no jebkādas politiskās dzīves, taču apstākļi liek viņiem nonākt politikas un vēstures krustpunktā. 

"1991. gada janvārī man bija 19 gadu, tāpēc šīs filmas varoņus un notikumus es ļoti labi pazīstu. Šajā vecumā es cīnījos par savu personīgo brīvību, kamēr latviešu nācija cīnījās par brīvību no PSRS totalitārā žņauga. Ukrainas karš rāda, ka Latvijas cīņa nav galā un joprojām turpinās, bet kas tikmēr notika ar mani, ar katru no mums? Janvāris ir gada pirmais mēnesis, filma ir par sākumu," apgalvo Viesturs Kairišs.

Filmas Janvāris komandu veido operators Voiceks Starons, māksliniece Ieva Jurjāne, kostīmu māksliniece Rūta Lečaite, grima māksliniece Ilze Trumpe, komponiste Juste Janulīte. Filmas producenti ir Inese Boka-Grūbe un Gints Grūbe (studija Mistrus Media). Filma ir Latvijas, Polijas un Lietuvas kopražojums. 

Filmā kopā ar neprofesionāliem aktieriem lomas atveido jaunie aktieri Kārlis Arnolds Avots, Alise Danovska un Sandis Runge, kā arī kino jomā jau pieredzējušie aktieri Baiba Broka, Artūrs Skrastiņš, Lauris Dzelzītis, Imants Strads, Kaspars Dumburs, Igaunijas aktieris Juhans Ulfsaks un lietuviešu aktieris Alekss Kazanavičs. Filmu Janvāris kinoteātros Latvijā plānots izrādīt 2022. gada nogalē.

Ņujorkā strādājošās latviešu režisores Signes Baumanes Mans laulību projekts/My Love Affair with Marriage ir pilnmetrāžas animācijas filma pieaugušajiem. 

"Mans laulību projekts uzdod mūžīgo jautājumu – kas ir mīlestība, kā to atrast un saglabāt. Caur galvenās varones Zelmas attiecību stāstiem pētu, kā veidojas mūsu jūtas un emocijas un to, kā to ietekmē bioloģija," saka režisore. "Šī ir mana līdz šim ambiciozākā filma – tajā ir 30 runājošu un dziedošu varoņu! Tas, ka tā atlasīta Traibekas festivāla konkursa programmai, man ir liels gods, taču tas ir arī mazliet biedējoši – visi zina, cik izvēlīga ir šejienes publika, kas pieradusi pie labākā. Ceru, ka skatītājiem patiks filma par latvieti Zelmu un viņas grubuļaino ceļu, mēģinot atrast īsto mīlestību. Tā ir arī mana iespēja stāstīt Ņujorkas publikai par Latvijas neseno vēsturi padomju laikā – pēdējā laika notikumu kontekstā tas šķiet ļoti svarīgi," uzsver Signe Baumane.

Filma vēsta par jaunas sievietes Zelmas mīlestības meklējumiem, kuros iesaistās mītiskas sirēnas, kuras viņu māca tiekties pēc ideālas laulības. Tomēr priekšstats par to tiek neglābjami sagrauts, kad sievietes bioloģija ar tās hormonu un neironu signāliem iespaido viņas uzvedību un emocijas, satricinot laulību pamatus. Kā teikts Traibekas kino festivāla mājaslapā – daži cilvēki visu dzīvi pavada brīnoties, kādēļ tā arī nav izdevies saglabāt attiecības, bet Signe Baumane apņēmusies rast atbildi un rezultātā tapusi animācijas filma, kurā apvienota gan sena mitoloģija, gan mūsdienīga neirozinātne.

Zelmas balsi filmas versijā, kas nonāks uz Latvijas kino ekrāniem, ieskaņojusi Laura Čaupale, pārējās lomas ierunājuši aktieri Guna Zariņa, Ģirts Ķesteris, Kaspars Znotiņš, Zane Daudziņa, Regīna Razuma, Madara Botmane, Juris Kalniņš, Katrīna Pasternaka, Edgars Samītis, Dainis Grūbe un citi. Vienā no lomām dzirdama Linda Leen. 23 dziesmas iedziedājis meiteņu trio Limonāde.

Latviešu skatītājam Signe Baumane pazīstama ar savām provokatīvajām animācijas īsfilmām un pilnmetrāžas filmu Akmeņi manās kabatās, kas, tāpat kā Mans laulību projekts, tapusi kopdarbā ar producentu Robertu Vinovski studijā Lokomotīve

Traibekas festivāls notiks no 8. līdz 19. jūnijam. Atklāšanā tiks demonstrēta dokumentālā filma Halftime. It’s Just the Beginning par amerikāņu dziedātāju un aktrisi Dženiferi Lopesu.

Informācija: tribecafilm.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja