Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Oskaru ceremonijā par labāko filmu atzīta Putncilvēks

Svētdien, 22. februārī, Dolby teātrī Holivudā 87. Amerikas Kinoakadēmijas balvas Oskars pasniegšanas ceremonijā par aizvadītā gada labāko filmu atzīta režisora Alehandro Gonsalesa Injarritu Putncilvēks/Birdman. Tā tika apbalvota arī par labāko režiju, kinematogrāfiju un oriģinālo scenāriju.

Četras zeltītās stauetes par labākajiem kostīmiem, grimu, vizuālo dizainu (production design) un skaņu celiņu ceremonijā ieguva arī Vesa Andersona filma Viesnīca Diženā Budapešta/The Grand Budapest Hotel.

Kategorijā Labākais aktieris Oskaru saņēma brits Edijs Redmeins (Teorija par visu/The Theory of Everything), pārspējot sīvos konkurentus Maiklu Kītonu (Putncilvēks), Stīvu Karelu (Lapsu medības/Foxcatcher), Bredliju Kūperu (Amerikāņu snaiperis/American Sniper) un Benediktu Kamberbaču (Imitācijas spēle/The Imitation Game). Par labāko aktrisi tika atzīta Džuliana Mūra par lomu filmā Joprojām Alise/Still Alice. 

Oskaru kā labākie aktieri otrā plāna lomā saņēma Dž. K. Simonss (Atsitiens/Whiplash) un Patrīcija Ārkete, par mātes lomu filmā Puikas gadi/Boyhood. Visu četru labāko aktieru veikums šogad jau tika novērtēts Zelta globusu/Golden Globe pasniegšanas ceremonijā. 

Par labāko adaptēto scenāriju balvu saņēma Imitācijas spēle/The Imitation Game, kas pretendēja arī uz labākās filmas godu. Vēl viena no vakara favorītēm Atsitiens ieguva apbalvojumus par labāko skaņu un montāžu, bet kategorijā Labākā skaņas montāža uzvaru guva filma Amerikāņu snaiperis.

Par labāko ārzemju filmu tika atzīta poļu izcelsmes režisora Pāvela Pavļikovska Ida, kas triumfēja arī Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijā decembrī Rīgā.

Kā labākā animācijas filma tika apbalvota Lielais 6, bet par labāko dokumentālo filmu aizvadītajā gadā atzīta Citizenfour, kas stāsta par bijušo ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes un Nacionālās drošības aģentūras darbinieku Edvardu Snoudenu. 

Oskara balvu pasniegšanas ceremoniju vadīja aktieris Nīls Patriks Heriss, kurš jau pašā vakara sākumā Dolby teātrī ienesa Brodvejas muzikālā teātra noskaņas, vēlāk ar Lēdijas Gāgas uzstāšanos tika godināta filmas Mūzikas skaņas/ The Sound of Music 50. gadadiena. Balvas vakara gaitā pasniedza iepriekšējā gada Oskara laureāti Lupita Njongo, Džareds Leto, Keita Blanšeta un Metjū Makonahijs, kā arī šī gada nominati Felicita Džonsa, Rīza Viterspūna un Benedikts Kamberbačs. Uz skatuves kāpa arī Merila Strīpa, Dženifera Lopesa, Gvineta Paltrova, Sjēna Millere, Nikola Kidmena, amerikāņu kino granddāma Šērlija Makleina un citi.

Oskaram nominētās dziesmas izpildīja grupa Maroon 5, komiķu projekts The Lonely Island, Tims Makgrovs, Rita Ora un citi. Kompozīcija Glory no filmas Selma ieguva Oskaru par labāko mūziku, bet tās izpildījums ceremonijā izsauca stāvovācijas un saraudināja ne vienu vien aktieri auditorijā.

Lego filmas pārstāvji šī gada Oskara balvas kandidātiem bija sagādājuši no Lego veidotas zeltītās statuetes. Savukārt dziedātāja Adīna Mencela guva iespēju atspēlēties Džonam Travoltam par 2014. gada ceremonijā kļūdaini nosaukto viņas vārdu. Tomēr balvu pasniegšanas procesija un Nīla Patrika Herisa sniegums pēc aizvadītā gada vakara vadītājas Elenas Dedženeresas spožā veikuma jau novērtēts kā ne sevišķi izdevies.

Pilns balvu ieguvēju saraksts šeit.

Oskara balva ir prestižākais apbalvojums kino nozarē, kuru ASV Kinoakadēmija pasniedz kopš 1929. gada. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja