Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Afleka Argo fenomens

Profesionāli nozīmīgā ASV Režisoru ģildes balva kā gada labākajai spēlfilmai politiski krāsotajam darbam par slepenu un idejas realizācijas ziņā īsteni holivudisku ķīlnieku glābšanas operāciju, kuru 1979. gadā Irānā veica CIP, tiesa, ne bez "neitrālās" Kanādas palīdzības, ir tikai kārtējā relikvija, ko amatu apvienošanas kārtībā savai balvu kolekcijai piepulcējis Bens Afleks, kurš ir gan Argo galvenās lomas tēlotājs, gan producents, gan režisors.

Arī prestižais Amerikas Filmu institūts piešķīris Argo gada filmas statusu, argumentējot izvēli gana nekautrīgiem vārdiem: "Argo lauž priekšstatu starp izdomu/fikciju un patiesību, izmantojot abas, lai izklāstītu aizraujošu Holivudas piedzīvojumu Amerikai sarežģītā vēstures brīdī. (..) Bet tos, kas apšauba filmas izcilību, Argo sūta - f**k yourself."

Bens Afleks uzreiz pēc pirmajiem triumfa mirkļiem, kad daudziem negaidīti tieši Argo kā labākā filma un pats Bens kā labākais režisors uzvarēja starptautiskās kinopreses pārstāvju pasākumā - cīņā par 2012. gada Zelta globusu -, nemaz neslēpa savu sapīkumu - jo viņš nebija nominēts labākā režisora godalgai Oskariem (tāpat kā Kventins Tarantīno un vēl pāris režisoru no gada labākās filmas nominācijai lemtajām deviņām pretendentēm).

Toties gan filma Argo, gan tās režisors var cerēt uz BAFTA - Oskaru aizokeāna analoga - britu Kinoakadēmijas - atzinību. Kopumā Argo patlaban savācis 44 dažādu festivālu un kinoorganizāciju balvas un 66 nominācijas, Amerikas sabiedriskās domas veidošanā būtisko Critic's Choice Award - kritiķu izvēles jeb simpātiju prīzi ieskaitot. To, vai reālā oskarsuvenīrā rezultēsies kāda no septiņām nominācijām (par labāko montāžu, skaņas montāžu un skaņas miksēšanu, Aleksandra Deplā oriģinālmūziku, veiksmīgāko adaptēto scenāriju, labāko aktierdarbu Alanam Ārkinam otrā plāna lomā un gada filmu), kurai Kinoakadēmija izvirzījusi šo filmu, uzzināsim naktī uz 25. februāri.

Argo fenomens patiesībā ir viegli skaidrojams. Pirmkārt, Akadēmijai patīk gudri aktieri, kas pārkvalificējas par labiem režisoriem (Klints Īstvuds, Mels Gibsons, Džordžs Klūnijs…). Arī Afleks korekti, tomēr profesionāli aizvien pārliecinošāk darbojas režijā (salīdziniet viņa 2007. gada režijas debiju Gone Baby Gone, tad pirms diviem gadiem tapušo kluso, bet iespaidīgo krimināldrāmu The Town un tagad - gana ņipro politisko farsu Argo).

Otrkārt, Argo ir skatītājiem draudzīga filma (tas Oskaru nominantu vidū atšķir Argo no Ketrinas Bigelovas bezkompromisu dokumentālās drāmas Zero Dark Thirty vai pārāk skaidra patosa pilno, kaut nenoliedzami ļoti vareno Stīvena Spīlberga eposu Lincoln, ja runa ir par t. s. politiskajām filmām). Argo ir samērā aizraujošs, skaidrs sižets, tā nespīdzina skatītāju ar eksperimentāliem mākslas "grabuļiem". Tā nav monumentāla freska par laikmetu, bet gan jestrs politisks trilleris ar farsa elementiem, kurā Afleks mīlīgi paironizē par Holivudu. Tieši tā - mīlīgi. To, vai uzvarēs Bena Afleka jaukums un pieklājība, redzēsim. Galu galā pasaule jau sen, šķiet, dzīvo pēc Holivudas likumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja