Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Apbalvoti pirmās Rīgas bilžu grāmatu kvadriennāles Attēlu stāsts laureāti

2. aprīlī vienlaikus ar starptautisko konferenci Pasaule bilžu grāmatā notika arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) organizētā pirmā Rīgas bilžu grāmatu kvadriennāle Attēlu stāsts. Tajā, piedāvājot satura un dizaina koncepcijas līdz šim vēl nepublicētām grāmatām un cīnoties par grāmatas izdošanas iespēju Baltijas jūras reģiona valstu valodās – piedalījās 45 mākslinieki no Dānijas, Igaunijas, Krievijas, Latvijas, Lietuvas un Polijas, informēja LNB pārstāvis Augusts Zilberts.

Gan kvadriennāles, gan konferences galvenais uzdevums bija stiprināt saites grāmatu mākslas radīšanas jomā Baltijas jūras reģiona kaimiņvalstu starpā un rosināt māksliniekus veidot interesanta satura, dizaina un poligrāfiskā izpildījuma darbus.

Galveno kvadriennāles Attēlu stāsts balvu ieguva māksliniece no Maskavas – Ekaterina Silina. Viņas grāmatas Laika zaglis pieteikums bija izpelnījies žūrijas vislielāko atzinību. Laureāte saņēma finansiālu un organizatorisku atbalstu grāmatas izdošanai visu pasākuma dalībvalstu valodās, kā arī diplomu un simbolisko stikla balvu Bilžu zilonis.

Savukārt starptautiskās bērnu un jauniešu grāmatu valdes (IBBY) Latvijas sekcijas goda diplomu ārzemju māksliniekam saņēma lietuviešu māksliniece Marija Stanevičiūtè par grāmatas Putnubiedēkļa lidojums pieteikumu – divām oriģinālilustrācijām un dizaina konceptu.

Poligrāfijas uzņēmumu asociācijas žurnāla Iespiedgrafika balvu par vizuālo ideju grāmatai Kurmītis un sudraba kurpes saņēma māksliniece Arta Ozola-Jaunarāja.

Pirmajā Rīgas bilžu grāmatu kvadriennālē Attēlu stāsts tika atklāta arī pavisam jauna nominācija – Sajūtu balvas – kas līdz šim nav izmantota nevienā pasaules ilustratoru konkursā. Šāda nominācijas ideja veido asprātīgu un priekpilnu konkurenci, kas palīdz vērtēt ilustrācijas, kā atskaites punktu izvēloties visas piecas cilvēka maņas.

Taustes balvu un SIA Klippan-Saule segu ieguva Svetlana Korotkova no Maskavas par ilustrācijām iecerētajai Pasakai par mistkastnieku.

Dzirdes balva un Upe tuviem un tāliem dāvana – Imanta Kalniņa 4. simfonijas plate aizceļoja uz Poliju pie Pāvela Pavlaka par lokāmgrāmatas ieceri Satiksmes sastrēgums.

Redzes balva un SIA Cherry Picking košās lampiņas saņēma igauniete Katrīne Ērliha par spilgto un interaktīvo Slīdstāstiņu grāmatas ieceri.

Smaržas balvu pasniedza A/S Dzintars pārstāve Elīna Lukjanoviča un tā pienācās polietei Barbarai Dziedzic par grāmatu Bobo.

Saldo Garšas balvu pasniedza A/S Laima pārstāve Rita Voronkova, kas šokolādes draugu ķēdes veidā nonāca pie latviešu mākslinieces Māras Viškas, par dizaina un ilustrāciju pieteikumu grāmatai Baltais lācis.

Kvadriennāles starptautisko žūriju vadīja Tuāns Dauks (Nīderlande) no Leidenes Universitātes, IBBY Nīderlandes nodaļas sekretārs; tajā piedalījās arī Vīve Nora (Igaunija), Tallinas ilustratoru triennāles kuratore; mākslas vēsturniece, pieredzējusi starptautisko ilustratoru konkursu vērtētāja Anita Patina (Polija) no Vroclavas Mākslas akadēmijas; Arja Kanerva (Somija), pieredzējusi izdevēja un bērnu grāmatu pētniece no Helsinkiem un latviešu māksliniece  daudzu nacionālo un starptautisko ilustratoru konkursu laureāte Anita Paegle.

Kvadriennālei iesniegtos darbus digitālā formātā iespējams aplūkot LNB mājaslapā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja