Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Ar narkotikām par mīlestību

Latvijas kino kļuvis par vienu filmu bagātāks — beidzies darbs pie jaunās spēlfilmas Amatieris uzņemšanas. Kino stāsta par studentu Viktoru, kurš mēģina tvert vieglu naudu, nodarbojoties ar narkotiku pārdošanu, un cenšas atrisināt personiskās dzīves samezglojumus. Filmas autors ir režisors Jānis Nords (25), šī filma ir viņa debija. Filmas Amatieris pirmizrāde paredzēta 4.aprīlī kinoteātrī Forum Cinemas, un līdz tās izrādīšanai esot vien atlicis izdarīt sīkas korekcijas jau samontētajā materiālā.


Dzīves nogrieznis

Režisora izglītību Jānis Nords apguvis Tallinā, Konkordijas mediju universitātē. Tiesa gan, sākotnēji Nords bija nolēmis kļūt par brokeri, taču drīz vien sapratis, ka viņa aicinājums ir kino. Ideja par filmas tapšanu radusies nejauši, kad viņš ar LTV kolēģi Jūliju Pastnaku sākuši runāt par Jāņa sapni — uzņemt filmu. Jūlija puisi pierunājusi, ka nekas neesot neiespējams. Tagad Jānis viņu sauc par "projekta mugurkaulu", jo, pateicoties Jūlijai, bijis iespējams savākt filmas uzņemšanai nepieciešamo naudas summu — 110 000 latu (no kuras tikai neliela daļa — Ls 13 000 — ir valsts finansējums).
Līdz šim Nords veidojis dažādas īsfilmas mācību procesā. Pats galvenais, ko jaunais režisors uzsver — šī filma nav par narkomāniem! Narkotiku dīleru vide izvēlēta vien sižeta asumam. Jo stāsts esot par jaunieti, kurš cenšas kontrolēt notikumus savā dzīvē arī tad, kad tas vairs nav iespējams.
Nords pats šo filmu dēvē par "dzīves nogriezni" — tiek izstāstīts konkrēts laika periods konkrētu cilvēku pieredzē. Scenārija pamatā esot arī reāli dzīvesstāsti. Jānis atzīst, ka viens no galvenajiem filmas paņēmieniem esot bijusi neprofesionālu aktieru izmantošana — tādējādi panākts autentiskums un reālās dzīves garša. Tomēr filmas aktieru sarakstā pazib pazīstami vārdi — Jaunā Rīgas teātra aktieris Edgars Samītis, kurš atveido galveno lomu, dziedātāja Ksenija Sundejeva, grupas Tribes of The City vokāliste, kā arī JRT aktrise Regīna Razuma un izdevniecības Dienas Bizness valdes priekšsēdētājs Gastons Neimanis.
Lai arī Amatieris nav iecerēta kā propaganda pret narkotikām, tomēr filma skarbi parādot šāda dzīvesveida ēnas puses. "Nevajag lolot ilūzijas — dīlera un arī narkomāna bohēma beidzas ātri," bilst Jānis Nords. Filma tomēr esot stāsts par mīlestību, par attiecībām ar mīļotajiem un ģimeni.


Labas filmas arī turpmāk

"Manuprāt, laba filma ir izklaide, nevis mākslas darbs," paziņo Jānis. Iedvesmu saviem kino darbiem Nords smeļas no 70.gadu amerikāņu kino — kad sākam par to runāt, režisors ber vienu uzvārdu pēc otra — Rafelsons, Frankenhaimers... "Septiņdesmito gadu kino piemīt īpašs spars, spriedze tiek panākta bez liekiem action elementiem, drīzāk emocionāli atplēšot vienkāršos cilvēkus," Nords iedegas un, šķiet, par šī perioda filmām varētu runāt stundām. Taču viņam tuvi arī mūsdienu režisori — spilgti autori — gan brāļi Koeni, gan Olivers Stouns. Jānis atzīst, ka "fano par meinstrīmu", īpaši tuvs viņam esot Stīvens Spīlbergs, kurš apzināti izmantojot visus izteiksmes līdzekļus, lai iedarbinātu skatītāja emocijas.
Jānis Nords jau ķēries pie scenārija rakstīšanas jaunai filmai — idejas esot, jāgaida, kamēr izkristalizēsies īstā un vienīgā. Viņa mērķis ir turpināt veidot labas filmas. "Citādu savu dzīves gājumu neredzu," pārliecināts ir Jānis Nords, kurš nodarbojas arī ar reklāmu filmēšanu un vada džeza mūzikas raidījumu radio Naba.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja