Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Aspazijas mājā notiks interaktīva izstāde bērniem Saulains stūrītis

8. septembrī Aspazijas mājas izstāžu zālē tiks atklāta interaktīvā izstāde bērniem Saulains stūrītis. Aspazijas dzejas krājums Saulains stūrītis, kuram šogad aprit 110 gadi, kļuvis par iedvesmas avotu māksliniecēm Gundegai Muzikantei un Ilzei Dambei. Pazīstamās bērnu grāmatu ilustratores Aspazijas nemirstīgajai dzejai radījušas jaunu - vizuāli telpisku dimensiju, informēja muzeja pārstāvji.

Uz izstādes laiku Aspazijas mājkalpotājas Annas Rijnieces agrākā istabiņa pārvērtīsies par jūgendstila dārzu, kurā dzīvo zinātkāra kaķu meitenīte. Tas nebūs parasts dārzs, tāpat kā kaķu bērns. Baltā kažoka saimniece simbolizēs Aspaziju bērnībā - vērīgu gudrinieci, kura savas bērnības izjūtas ietērpa vārdos vienā no skaistākajiem latviešu dzejas krājumiem - Saulains stūrītis. 

Lai gan krājums ir populārs, Saulains stūrītis nekad nav izdots ar pilnvērtīgām ilustrācijām. Tā ir gan priekšrocība, gan izaicinājums. Gundega Muzikante, kuras zīmējums raksturo mīļums, dzīvīgums un izteiksmīgas detaļas, atzīst, ka Aspazijas fantāzijas lidojums ir netverams: "Tur staro silts mīļums un kosmiskas bezgalības klātbūtne. Izstādes objekti ir mēģinājums šīs daudzveidīgās sajūtas materializēt."

Veidojot izstādi, kuras mērķis ir bērnus mūsdienīgā veidā iepazīstināt ar Aspazijas dzeju, mākslinieces, tāpat kā savulaik pati dzejniece, izteiksmes avotus meklēja dabā. Krāšņajā aizslietnī dažādu ziedu vidū bērni atradīs gan magones un puķuzirņus, gan arī pieticīgo dadzīti, kura zaļās lapiņas gulēja uz Gundegas Muzikantes darba galda, lai arī zīmētajām būtu pareizā forma.

Izstāde Saulains stūrītis būs ne tikai vizuāls baudījums. Mazie apmeklētāji Aspazijas mājā varēs piedzīvot visdažādākās izjūtas. Guļot Zvaigžņu teltī bērni varēs lūkoties debesu spīdekļos un klausīties Aspazijas dzejoļus, kurus ierunājusi Jaunā Rīgas teātra aktrise Guna Zariņa. Turpat līdzās varēs vērot zemūdens pasaules dzīvi Sapņu dīķītī, bet ziedu krēsliņos klausīties sapņaino Raimonda Paula dziesmu ar Aspazijas vārdiem Aicnājums. Mazajiem apmeklētājiem būs iespēja arī pašiem aktīvi darboties, atverot vienu "brīnumlādīti" pēc otras. Tajās bērni atradīs pārsteigumus un aizraujošus uzdevumus. Pie tāfeles būs iespēja iemēģināt arī pašiem roku dzejošanā.

Aspazijas dzejas krājums Saulains stūrītis iznāca 1910. gadā. Jau tūlīt pēc iznākšanas, kritiķi to atzina par dzejnieces spēcīgāko un labāk veidoto krājumu. Pat Rainis beidzot slavēja savu dzīvesbiedri: "Saulains stūrītis nāca kā maigs mierinātājs negantā laikā, saule un mīļa roka(..). Visi bija pārsteigti no mīļā saules stariņa." Pirmais dzejas krājuma Saulains stūrītis izdevums (4000 eks.) tika izpārdots rekordīsā laikā. Līdz padomju okupācijai dzejas krājums piedzīvoja piecus izdevumus, apliecinot, ka lasītāji to iemīļoja, ierakstīdami Saulaino stūrīti latviešu tautas kolektīvajā apziņā.

Izstāde Saulains stūrītis Aspazijas mājā būs apskatāma līdz 2021. gada martam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja