Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Atklās Jāzepa Osmaņa grāmatu un gleznu izstādi

11. jūlijā plkst. 15 Rīgas domes izstāžu zālē tiks atklāta dzejnieka un gleznotāja Jāzepa Osmaņa 80 gadu jubilejai veltīta grāmatu un gleznu izstāde Ar Daugavā pasmeltu saules staru es rakstīt un gleznot varu.

Jāzeps Osmanis (11.07.1932.) ir dzejnieks, rakstnieks, tulkotājs, grāmatu izdevējs, literatūras pētnieks, latviešu bērnu literatūras vēstures autors, filoloģijas zinātņu doktors. Ar grāmatu Nerātnie pirkstiņi sākas viņa literārā daiļrade. J. Osmanis izdevis vairāk nekā 40 oriģinālgrāmatu bērniem un pieaugušajiem, ap 30 tulkojumu, sastādījis ap 20 grāmatu. Divu operešu libretu un daudzu dziesmu tekstu autors. Jaunākās grāmatas ir dzejoļu krājumi Vienmēr ceļā un Sapņu saliņa, atmiņstāstu krājumi Zivju vējš un Kā putns debesīs, nesen iznākusi J. Osmaņa apjomīgā bērnu dzejas izlase (1951-2011) Kūleņkūleņiem.

Par poļu tautas epopejas Ā. Mickeviča poēmas Pans Tadeušs atdzejojumu Jāzeps Osmanis Varšavā saņēmis prēmiju, par poļu literatūras tulkojumiem kopumā – Eiropas Rakstnieku savienības prēmiju. Apbalvots ar Latvijas un Polijas nopelniem bagātā kultūras darbinieka goda nosaukumu. J. Osmaņa mūžs saistīts arī ar grāmatu izdošanu – viņš ir nodibinājis grāmatu apgādu Sprīdītis un Annele, daudzus gadus bijis to vadītājs. 2007. gadā par mūža veikumu grāmatniecībā saņemta Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas goda balva Zelta ābele.

J. Osmaņa sākotnējie mēģinājumi glezniecībā bija skolas gadu aizraušanās. Pirmie darbi tapuši 1950. gadu beigās. Pēc 50 gadu pārtraukuma, skaistās Daugavas un Ķeguma apkārtnes iedvesmots, Jāzeps Osmanis atsāka gleznot. 2007. gadā Ķegumā tika sarīkota pirmā plašākā gleznu apskate. Pēc tam ir bijušas izstādes Rīgā un daudzās citās Latvijas pilsētās. 2010. gada nogalē izdots gleznu katalogs, 2011. gadā iznākusi Kornēlijas Apškrūmas dzejoļu grāmata ar J. Osmaņa gleznu reprodukcijām. J. Osmaņa pedagogs glezniecībā ir Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Jāzeps Pīgoznis, konsultējuši mākslinieki Uldis Zemzaris, Gunārs Krollis un Jānis Anmanis.

Jāzeps Osmanis savā 80 gadu jubilejā aicina uz savu grāmatu un gleznu izstādi Ar Daugavā pasmeltu saules staru es rakstīt un gleznot varu. Neskatoties uz gadu nastu un pārciesto slimību, viņš turpina smelt no saules. Tādēļ viņa gleznas uzrunā un iepriecina cilvēkus, tāpat kā jaunrades sākumā dzejoļi mazos lasītājus un viņu vecākus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja