Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Dānijas Filmu dienas kinoteātrī K.Suns

No 23. līdz 28. martam kinoteātrī K.Suns norisināsies nu jau par ikgadēju tradīciju kļuvušās Dānijas Filmu dienas. 

Šogad dāņu kino sevi piesaka jo īpaši skaļi  -  jau no marta vidus uz lielā ekrāna skatāma divus Berlīnes Lāčus ieguvusī, Zelta Globusam un Oskaram nominētā Nikolaja Arsela vēsturiskā kostīmdrāma Karaliskā dēka ar Madsu Mikelsenu, Alisiju Vikanderi un Mikelu Bo Felsgordu galvenajās lomās. 

Taču tas nebūt nav viss – dāņiem kinematogrāfā vienmēr ir ko teikt. Tādēļ nedēļas garumā no 23. līdz 28. martam kinoteātrī K.Suns skatītāji varēs novērtēt vēl četrus Latvijā līdz šim neredzētus dāņu kino jaundarbus. 

Dānijas Filmu dienas atklās sestdien, 23. martā plkst.16 ar aizkustinošu filmu – režisores Annes Grētes Bjarupas Rīsas drāmu Lai citi dzīvotu, kādam ir jāmirst. Filma ir uz patiesiem notikumiem balstīts stāsts par kādu vienkāršu dāņu ģimeni, kas Otrā Pasaules kara laikā saceļas pret valdošo netaisnību un aicina iestāties par indivīda brīvību, pierādot, ka arī daži cilvēki spēj mainīt pasauli. Latviešu auditorija, iespējams, te varēs savilkt paralēles ar pašu skaudro likteni un izjūtām Otrā Pasaules kara laikā. 

Muzikālā drāma Žuans ir Dānijas Karaliskās operas režisora un mākslinieciskā vadītāja Kaspera Holtena debija kinorežijā. Tas ir klasiskās Mocarta operas Dons Žuans ekranizējums, taču pārnests uz mūsdienām. Šajā stāstā jutekliskais Žuans ir mūsdienu vīrietis, kas pašapliecināties var tikai baudot dzīvi pēc pilnas programmas, taču režisors šoreiz vēlas uzsvērt trauslo robežu starp vīrieša neremdināmo seksuālo instinktu un postu, pie kā tas var novest. Filmā Mocarta operu izpilda Kopenhāgenas Simfoniskais orķestris diriģenta Larsa Ulriha Mortnesena vadībā. Filma ar lieliem panākumiem apceļojusi neskaitāmus filmu festivālus, sākot no Stambulas un Budapeštas, līdz pat Vašingtonai, Gēteborgai, Haburgai un pabijusi arī mūsu kaimiņzemē Viļņā.

Vēl viena debija māklsas filmu žanrā ir režisores Vībekas Muaši ģimenes drāma Zuduši Āfrikā. Līdz šim režisore bija vairāk zināma kā dokumentālā kino un īsfilmu meistare. Šī filma aizved skatītāju uz Keniju, kurp dodas melnādais adoptēts zēns, sirdī kaislīgs futbolists, Simons kopā ar savu dāņu mammu. Drīz pēc ierašanās zēns nejauši pazaudē viņam dāvāto bumbu un, cenšoties to uzmeklēt, viņš nomaldās tuvējā Āfrikas graustu ciematiņā, no kura atpakaļceļš izrādās teju neiespējams un prasta daudz nervu gan pašam, gan viņa mammai. Filma saņēmusi daudzus apbalvojumus Bērnu un Jauniešu Filmu festivālos.

Dāņi nebūt nav tikai nopietnā kino meistari. Lieliska, viegli skatāma un komiskām situācijām pilna ir režisora Oles Kristiana Madsena komēdija Superclásiko ar jau atpazīstamām dāņu filmu sejām – Papriku Stēnu un Andersu Bērtelsenu galvenajās lomās. Nedaudz apjukušais Kristians kopā ar savu padsmitgadīgo dēlu dodas uz Buenosairesu, lai tiktos ar "gandrīz" bijušo sievu un censtos ar viņu tomēr izlīgt. Sievai gan ir citi plāni šajā sakrā. Arī klusais un sevī noslēgtais dēls saulainajā zemē piedzīvo vēl neatklātas izjūtas. Viss kopā rada daudz amizantu un latīņutemperamentam tik raksturīgu situāciju.

Dānijas Filmu dienas organizē Dānijas Kultūras institūts sadarbībā ar Dānijas Karalistes vēstniecību Latvijā un kinoteātri K.Suns.

Visas filmas demonstrēs oriģinālvalodā ar titriem angļu valodā un latviešu valodu austiņās. Seansi un biļešu cenas K.Suns mājaslapā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja