Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Dita Rietuma no Berlīnes: Sadalītas Eiropas Kinoakadēmijas balvas, nākamā gada ceremonija – Rīgā

Sestdienas vakarā Berlīnē notika 26. Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonija, kaut arī neviena no Latvijā tapušajām filmām uz balvu nepretendēja, Berlīnē bija ieradies plašs Latvijas pārstāvju loks. Tā kā nākamā gada ceremonija notiks Rīgā, un Latvijas TV būs jānodrošina TV šova pārraide uz visām Eiropas valstīm, ceremonija kalpoja arī par  "mācību materiālu".

Šovu, kas  jau sestdienas vakarā bija skatāms arī  Latvijā ("atliktajā tiešraidē" LTV 7) vadīja Vācijā populārā komiķe Anke Engelke, kura Eiropas Kinoakadēmijas ceremonijas ir vadījusi pēdējos piecus gadus. Tās jau iepriekš zināmie laureāti un, nenoliedzami, vakara varoņi bija franču leģenda - Katrīnas Denēvas jaunkundze (šo uzrunas formu konsekventi lietoja visi ceremonijas dalībnieki) un izcilais Eiropas kino autors – spāņu režisors Pedro Almodovars. Denēva, kura šogad nosvinēja 70 dzimšanas dienu, saņēma balvu par mūža ieguldījumu, savukārt Pedro Almodovars – balvu par Eiropas kino sasniegumiem pasaulē. Tiem, kas vēroja LTV 7 bija iespēja pārlecināties gan par Eiropas Kinoakadēmijas prezidenta – slavenā vācu režisora Vima Vendersa emocionālo uzrunu – veltījumu Eiropas kino karalienei Denēvai, gan par Katrīnas Denēvas neviltoto aizkustinājumu. Denēva, ko mēdz dēvēt arī par "ledus karalieni", publiskajā telpā ar emocijām parasti nešķiežas. Tās paliek ekrānam. Aktrises karjera ilgst jau pusgadsimtu. Viņa ir filmējusies XX gs. otrās puses šedevros (L.Bunjuela Tristana un Dienas skaistule, F.Trifo Missisipi sirēna un Pēdējais metro, L.Polaņska Riebumā u.c.). Turklāt viņa filmējas joprojām. Savukārt dzirkstošo un savā stilā konsekvento Spānijas režijas meistaru Almodovaru, kurš nereti strādā traģikomēdijas žanrā, bija ieradušies sveikt viņa filmu aktieri – to vidū gan nebija Almodovara radītās zvaigznes  – Pēnelope Krusa un Antonio Banderass. Arī viņu starptautiskās karjeras nebūtu iespējamas bez Almodovara filmām.

Par 2013. gada labāko Eiropas filmu ir atzīta itāļu režisora Paolo Sorentino Dižais skaistums/The Great Beauty – virtuozs veltījums Federiko Fellīni laika kino tradīcijai. Negaidīti tieši šī filma kļuva par ceremonijas līderi, saņemot vairākas (četras) balvas. Režisors Paolo Sorentino, kurš gan pats ceremonijā nepiedalījās, tika atzīts par labāko Eiropas režisoru, filmas galvenās lomas izpildītājs – aktieris Tonijs Servillo – par labāko Eiropas aktieri.

Par labāko scenāristu tika atzīts – Fransuā Ozons (viņš ir arī filmas Mājā/In the House režisors). Eiropas labākās komēdijas godu ieguva dāņu režisores Susannes Bīras filma Mīlestība ir viss, kas jums vajadzīgs/Love Is All You Need (ar Pīrsu Brosnanu vienā no galvenajām lomām.)

Par labāko Eiropas aktrisi atzīta beļģiete Vērle Bātensa (loma filmā Pārrautais aplis/Broaken Circle Breakdown). Diemžēl šī izcilā filma nekļuva par vakara favorīti.

Ar gandarījumu jāatzīst, ka lielais vairums no Eiropas Kinoakdēmijas balvu laureātēm (arī nominantēm) ir filmas, kas ir tikušas vai vēl tiks demonstrētas Rīgā.

27. Eiropas Kinoakadēmijas balvas tiks pasniegtas nākamā gada decembrī, ceremonija notiks Latvijas Nacionālajā operā.

Visi balvu ieguvēji šeit:

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja