Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Divas Pāri ceļiem un upei īsfilmas izrādīs festivālos Roterdamā un Parīzē

Projektā Pāri ceļiem un upei veidotā pasaulē atzītā ukraiņu režisora Sergeja Lozņicas dokumentālā īsfilma Vecā ebreju kapsēta iekļauta starptautiskā Roterdamas filmu festivāla oficiālajā programmā. Savukārt dāņu režisora Jona Banga Karlsena īsfilma Kaķi Rīgā izvēlēta 32. Starptautiskā Vides filmu festivāla FIFE īsflimu konkursa programmai, informēja filmu studijas Mistrus Media, pārstāve Madara Kalniņa.

Vecā ebreju kapsēta Roterdamas filmu festivāla oficiālajā programmā savu starptautisko pirmizrādi piedzīvos 24. janvārī. Līdzās Kannu, Berlīnes, Venēcijas un Lokarno festivāliem, šis ir viens no lielākajiem Eiropas kino notikumiem. Filmas stāsts veidots Maskavas priekšpilsētā, Vecajā ebreju kapsētā un filma ir veltījums Rīgas ebreju piemiņai. Darba galvenais operators ir Sergijs Stefans Stecenko, skaņu režisors – Vladimirs Golovnickis, izpildproducente –  Daiga Livčāne, producenti – Antra Gaile, Sergejs Lozņica un Maria Beikere – Čustova.

Dāņu režisora Jona Banga Karlsena Rīgā veidotā dokumentālā īsfilma Kaķi Rīgā tiks izrādīta 32. Starptautiskā Vides filmu festivāla FIFE īsflilmu konkursa programmā, kas notiks no 3. līdz 5. februārim Parīzē. Festivālā ietvertās 100 filmas no 41 valsts vērstas uz vides problemātikas un sociālās tematikas atspoguļojumu. No 1000 pieteikumiem tikai 45 filmas tika atlasītas festivāla īsfilmu konkursa programmai. Festivālu katru gadu apmeklē vairāk kā 13 000 skatītāju no Francijas un citām pasaules valstīm, tostarp žurnālisti, filmu un vides organizāciju pārstāvji. Kaķi Rīgā starptautisko pirmizrādi piedzīvoja 2014. gada novembrī starptautiskā Amsterdamas dokumentālo filmu festivālā (IDFA). Karlsena filmas tapšanā un varoņu izpētē piedalījās sociālantropologi Māra Pinka un Garets Hamiltons, filmas galvenais operators – Valdis Celmiņš, skaņu režisors –  Aleksandrs Vaicahovskis, producente –  Antra Gaile.

Vecā ebreju kapsēta un Kaķi Rīgā ir divas no septiņām īsfilmām, kas tapušas Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas Force Majeure ietvaros. Dokumentālās īsfilmas veidoja septiņi ievērojami Eiropas dokumentālā kino režisori sadarbībā ar Latvijas sociālantropologiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja