Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Dod spēku, mierina, saviļņo. Mūža balvu par ieguldījumu Latvijas literatūrā saņems prozaiķe un tulkotāja Daina Avotiņa

Uz kalniem veros – ar šādu moto no Gētes dzejoļa Gājēja dziesma naktī tuvojas Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) fināls, kas 1. maijā sadarbībā ar teātra trupu Kvadrifrons notiks Rīgas Motormuzejā, un balvu pasniegšanas ceremonija būs vērojama arī Latvijas Televīzijā.

Šogad LALIGABA ekspertu komisija bija lēmusi iesniegtos darbus, kopumā 106 no 26 apgādiem, vērtēt divās kārtās. Lai būtu iespējams izcelt vairāk darbu, kas uzskatāmi par ievērojamu un nozīmīgu pagājušā gada veikumu, februārī tika publiskots "garais" saraksts, savukārt vakar Latvijas Nacionālās bibliotēkas kafejnīcā Divi Raiņi tika izziņots nominantu saraksts un speciālbalvu ieguvēji.

 

Atgādina par cilvēcību

LALIGABA ekspertu komisijā darbojās dzejniece Ērika Bērziņa, rakstniece Andra Manfelde, tulkotājs Raimonds Jaks, dzejniece un publiciste Liāna Langa, dzejnieks un literatūrkritiķis Ivars Šteinbergs un literatūrzinātniece un literatūrkritiķe Agija Ābiķe-Kondrāte. Komisijas priekšsēdētāja literatūrzinātniece Zanda Gūtmane uzsvēra, ka pēc 24. februāra, "kad zuda pasaule, kādu mēs pazinām un mīlējām", saasinājās literatūras funkcija "dod spēku un ticību". Žūrijas pārstāvji nomināciju komentāros atzinās, ka lasītais viņiem licis gan smieties, gan raudāt, gan dusmoties, gan laisties dēkainos piedzīvojumos un pasaules izziņā, gan piedzīvot dziļu saviļņojumu. Vairāki no nominētajiem darbiem žūrijas vērtējumā ir īpaši nozīmīgi šajā laikā, jo atgādina cilvēkam viņa cilvēcību un ievainojamību. Ir arī tādi, kas liek secināt, ka no vēstures nemācāmies gluži neko. Liels izņēmums prozas nominantu vidū ir Svena Kuzmina Dizažio, Andras Manfeldes raksturojumā – "smieklīgs, ironisks un iepriecinošs darbs", visai netipisks, jo "parasti prozā virzāmies lielu un skumju jautājumu virzienā".

Ekspertu komisija lēmusi šogad piešķirt divas speciālbalvas – par pasaules literatūras, kultūras un mākslas vēsturē būtisku tekstu aktualizēšanu balvu saņems izdevniecības Neputns izdevums Manifests. No futūrisma līdz mūsdienām, kuru sastādījis literatūrzinātnieks un dzejnieks Artis Ostups, savukārt par latviešu autoru darbu tulkojumiem itāļu valodā tiks godināta tulkotāja Margarita Karbonaro, kura itāļu valodā tulkojusi Regīnas Ezeras, Zigmunda Skujiņa un daudzu citu latviešu rakstnieku darbus.

 

Likumsakarīgs novērtējums

Par nozīmīgu ieguldījumu literatūrā Mūža balva piešķirta Dainai Avotiņai – viņas veikums latviešu literatūras attīstībā vērtējams vairākos virzienos. Lasītāji Avotiņu iepazinuši kā jūtās sakņotas dzejas un apkārtējās pasaules vērojumā balstītas prozas autori, kā ražīgu augstvērtīgas lietuviešu literatūras tulkotāju un šīs kaimiņu kultūras popularizētāju Latvijā, un arī kā latviešu dzejas attīstības veicinātāju. Šis ieguldījums latviešu dzejas attīstībā XX gs. 60. gados sniegts, aktīvi piedaloties Dzejas dienu tradīcijas un oriģināldzejas antoloģijas Dzejas diena izveidē, kā arī veicinot latviešu dzejas krājumu izdošanu ārpus Latvijas.

"Daina Avotiņa bijusi klātesoša visās latviešu literatūras norisēs kopš XX gs. 50. gadiem un allaž saglabājusi godīgu, atklātu un arī paškritisku attieksmi pret savu veikumu. Viņas ieguldījumu lietuviešu literatūras attīstībā vispirms novērtējuši lietuvieši, piešķirot viņai Virsnieka krustu "Par nopelniem Lietuvas labā". Viņas nozīme latviešu literatūras attīstībā novērtēta 2015. gadā, kad viņai piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis. Latvijas literatūras balva par mūža ieguldījumu ir likumsakarīgs Dainas Avotiņas radošā darba mūža novērtējums," uzsver LALIGABA ekspertu komisija.

Daina Avotiņa dzimusi 1926. gadā Valmierā, studējusi Latvijas Valsts universitātes Vēstures un filoloģijas fakultātes Latviešu valodas un literatūras nodaļā. No 1951. gada strādājusi Latvijas Valsts izdevniecībā par redaktori un Oriģināldaiļliteratūras redakcijas vadītāju, bijusi laikraksta Literatūra un Māksla galvenā redaktora vietniece, vadījusi Rakstnieku savienības Literatūras propagandas biroju, organizējusi Dzejas dienas.

Lasītāju balva tiks noteikta publiskā balsojumā sadarbībā ar sabiedrisko mediju portālu LSM. Balsot būs iespējams no 29. marta līdz 22. aprīlim LSM interneta vietnē: https://www.lsm.lv/ raksts/kultura/literatura/lat-vijas-literaturas-gada-balva- 2022--lasitaju-balsojums.a449608/.

Pirms apbalvošanas ceremonijas Latvijas Nacionālās bibliotēkas ātrijā 8. aprīlī plkst. 19 notiks balvai nominēto dzejnieku lasījumi, bet 14. aprīlī plkst. 18 prozas lasījumi.

LALIGABA aktualitātēm iespējams sekot līdzi arī sociālajos medijos Facebook, Instagram un Twitter, kā arī LALIGABA interneta lapā www.laligaba.lv

LALIGABA 2022

Dzeja
Arvis Viguls Blusu cirks, Neputns
Henriks Eliass Zēgners Paradīze, Neputns
Inese Zandere Mantojumi, Neputns
Ruta Štelmahere Kalps, Neputns

Proza
Anna Auziņa Mājoklis. Terēzes dienasgrāmata, Ascendum
Inga Žolude Vendenes lotospuķe, Dienas grāmata
Lauris Gundars Svešam kļūt, Dienas grāmata
Māris Bērziņš Nākotnes kalējs, Dienas grāmata
Svens Kuzmins Dizažio, Dienas grāmata

Tulkojumi
Arkādijs Dragomoščenko Elēģijas, Arvis Viguls, Orbīta
Česlavs Milošs Dāvana, Ingmāra Balode, Neputns
Jakuba Katalpa Vācieši, Jānis Krastiņš, Pētergailis
Oušens Vongs Uz zemes īsu brīdi brīnišķi, Ieva Lešinska, Jānis Roze
Roberts Valzers Laupītājs, Dens Dimiņš, Orbīta

Bērnu literatūra
Inese Zandere Divas Almas, Liels un mazs
Laura Vinogradova Tētis un suns, Zvaigzne ABC
Lote Vilma Vītiņa Ūdenstornis, Liels un mazs
Luīze Pastore Laimes bērni, Liels un mazs

Debija
Anna Belkovska Veranda, Valters Dakša
Džena Andersone Dadži, Zvaigzne ABC
Edvards Kuks Vadi, Neputns

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja