Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Dzelzs vīrs

Izplatīts ir mīts, ka par Aironmena prototipu kalpojis 60.gadu sākumā jau prātu izkūkojušais miljardieris Hovards Hjūzs, kuru mēs labi pazīstam pēc Mārtina Skorsēzes "Aviatora" Ar komiksu "Dzelzs vīrs"/"Iron Man", kurš ASV iznāk kopš 1963.gada, "Marvel Studios" gandrīz pabeidz savu vispopulārāko varoņu pārcelšanu uz kinoekrāniem.

No izdevniecības galveno seriālu tēliem atlikuši vien Kapteinis Amerika (Captain America) un Skudrcilvēks (Ant-Man), bet gan jau arī tie atradīs savu taciņu uz Holivudu. Vismaz "Marvel Entertainment" plāno pēc trijām bleķcilvēka, atvainojos, Dzelzs vīra, kinosērijām, kuras paredzēts laist klajā līdz 2012.gadam, beigu galā visu vecumu bērniem par laimi izveidot īstu dream-team/sapņu komandu, kurā kinematogrāfiskā megaeposā pret pasaules ļaunumu cīnīsies liela daļa "Marvel" komiksu supervaroņu no Sikspārņcilvēka, Zirnekļcilvēka, Halka, Dzelzs vīra līdz mūspusē nezināmajiem Toru, Skudrcilvēku, Lapseni un Kapteini Ameriku. Atlicis vien sīkums - izgudrot, kas būs tas GPĻ - galvenais pasaules ļaunums. Stena Lī bērni Kad pilngadību nesasniegušais Stens Lī, īstajā uzvārdā Libers, izgudroja Aironmenu (Dzelzs vīru) un ieradās "Marvel" komiksu izdevniecībā piedāvāt savu garabērnu, uz viņu neskatījās vis kā uz pajoliņu, bet ātri vien nosēdināja pie redaktora galda. Kopš tā laika aiztecējis daudz radioaktīvo atkritumu, un 85 gadus sasniegušais mundrais večukiņš Stens Lī ir viens no dzīvajiem Amerikas galvenās - grafiskās - literatūras jeb komiksu klasiķiem: viņš radījis un ir atbildīgs par to, ka arī Latvijā pazīst Zirnekļcilvēku, Fantastisko Četrotni, Halku un ikscilvēkus. Tie ir Stena Lī bērni, kaut gan viņam ir arī īsta, bioloģiskas cilmes meita. Nu, protams, miljonārs. Slavenība redzama arī filmā - tā ir Marvel tradīcija uzaicināt komiksu autorus filmēties pašu radītajā pasaulē. Vispār "Dzelzs vīra" (gan oriģināla, gan tagadējās filmas varoņa) tapšanas vēsture tiešām ir tik amizanta, ka atgādina piedzīvojumu filmu. Dzelzs vīra prototipi Izplatīts ir mīts, ka par Aironmena prototipu kalpojis 60.gadu sākumā jau prātu izkūkojušais miljardieris Hovards Hjūzs, kuru mēs labi pazīstam pēc Mārtina Skorsēzes "Aviatora", kurā ar kino un lidošanu apsēsto bagātnieku lieliski atveidoja Leonardo di Kaprio. Stens Lī šo leģendu labprāt uztur pie dzīvības: "Hjūzs bija viena no visspilgtākajām mūsu laika personībām - izgudrotājs, perfekts tehnikas pārzinātājs, piedzīvojumu meklētājs, romantiķis, multimiljardieris, sieviešu mīļotājs, īsts kārumnieks, asprātīgs ekscentriķis un galu galā - idiots."

Daudzi no šiem raksturojumiem ir attiecināmi arī uz Toniju Stārku, kā reālajā dzīvē sauc Dzelzs vīru. Ņujorkas miljardiera dēls, kurš pēc tēva nāves manto visus senča aktīvus un Vjetnamas kara pašā plaukumā izgudro vienīgo loģisko garantēta veiksmīga biznesa shēmu: sāk ražot ieročus (skaidrs, ka 2008.gadā vairs nav Vjetnamas, bet gan Afganistānas militārā kampaņa, un komunistu vietā Stārks cīnās ar pasaules terorismu). Taču kā nāves tirgonis jeb militārais biznesmenis Stārks ir ļoti oriģināls, un te, lūk, meklējama līdzība ar ekscentrisko Hjūzu. Viņš kā Stārk Industries galva personīgi pārbauda savu ražojumu darbību dzīvē, bezbailīgi dodas modžahedu midzenī un - gandrīz iet bojā (arī Hjūzs, aizrāvies ar lidaparātu konstruēšanu, pats uz savas ādas tos izmēģināja, bieži vien riskēdams ar dzīvību).

Turklāt arī Stārkam, tāpat kā Hjūzam, bija savi cilvēciskie grēki: viņam apkārt spietoja glītas pelītes (starp tām bija arī viena īpaši uzticīga "personīgā sekretāre" Peipera Potsa/latviski Piparu Podiņš - to filmā tēlo Gvineta Paltrova), viņš nesmādēja alkoholu un arī šo to kreftīgāku. Vārdsakot, bija vecis, kurš mīl risku. Nav jābrīnās, ka galvenās lomas tēlotājs tika ieraudzīts acumirklī - ideāls Tonijs Stārks ir Roberts Daunijs juniors, brīnišķīgs aktieris, kurš pēc Čaplina lomas triumfa un Oskara neizturēja slavas nastu un ātri vien sava vētrainā, pat kriminālā dzīves stila un dauzonīgā rakstura dēļ gandrīz uz mūžīgiem laikiem tika iegrāmatots Holivudas melnajā sarakstā.

Nu kurš nopietns producents parakstīs līgumu ar aktieri, kuram ir 12 kriminālas sodāmības, trīs ieslodzījumi cietumā, regulāra ārstēšanās no alkoholisma un narkotikām, kurš norauj filmēšanos, aizdzeras nedēļām, turklāt vēl mīl pretī runātājiem sadot pa mūli? No otras puses, Daunija talantu un leģendāro "viscilvēcīgāko acu skatienu" Holivudā reti kurš spēj noliegt, tāpēc pateicoties spītīgiem režisoriem, kuri apjēdz īsta talanta spēku un ir tik spēcīgi, ka piedod Daunija grēkus, aktieris starp paša savārītajiem kārtējiem sūdiem (cietuma, rehabilitācijas klīnikas, spaidu darbiem...) vienmēr bijis ārkārtā pieprasīts. Pietiek atcerēties kaut vai 2006./2007.gadu, kad Daunijs vienlaikus filmējās deviņos (!) projektos, Deivida Finčera Zodiaku, Daienas Arbusas Kažokādu un divus komiksus Iron Man un The Incredible Hulk ieskaitot.

"Dzelzs vīra" režisors Džons Favro (Elfs, Zatura), kurš pats nācis no aktieriem, par sadarbību ar Dauniju ir sajūsmā, tāpat kā Gvineta Paltrova, jautrais afroamerikānis Terenss Hovards (Stārka uzticams draugs, ko viņš izglābs Afganistānā) un Džefs Bridžess, filmas galvenais ļaundaris (arī tik ļoti simpātiskā austrāliešu aktiera izvēle filmas vissliktākā puiša lomai liecina, ka Iron Man varētu būt jancīgs un oriģināls komikss pieaugušajiem). Galveno lomu tēlotāji vienā balsī dudina, ka šis nu gan nebūšot ķinītis bērniem. Tas būs reālistisks un skarbs (galu galā varonīgais pasaules ļaunuma apkarotājs Aironmens taču slīgst depresijā un dzer! - vai tad to var rādīt bēbīšiem?), turklāt politiskā intriga nebūt nebūs banāla ASV demokrātiskā terora slavināšana.

Pie filmas krāšņajām leģendām pieskaitāmi arī tādi "autobiogrāfiski" fakti kā filmēšana Hovarda Hjūza avioangāros, kas tagad kļuvuši par Losandželosas pilsētas robežās esošiem kinopaviljoniem, bet kur tālajos 50-tajos Hjūzs būvēja savu slaveno Priedes zosi - pasaulē lielāko koka lidmašīnu (būvēja gan no bērza koka!). Leģendām ātri vien apaudzis arī fakts, ka Marvel Studios 168 miljoni, kas iztērēti Dzelzs vīra pirmās daļas uzņemšanā, esot "tikai prelūdija kaut kam grandiozam, jo pats, pats, pats galvenais Aironmena pretinieks - pasaules galvenais terorists Mandarīns - pirmajā sērijā nemaz neparādās. Lai arī par vasaras kino sezonas atklājējhitu kašķīgi prāti ironizē, nebeidzot vaicāt Daunijam, kā viņš juties, no Čaplina pārtopot par agresijas lēkmes piedzīvojušu konservu bundžu, Marvel 1.maijā globālajā kinotelpā palaiž vienu tiešām pretrunīgu tipiņu, kurš vismaz neslimo ar pubertātes vecuma kompleksiem.


Intervija. Stens Lī, komiksa Iron Man autors


No kurienes jūs izmakšķerējat savus varoņus?


Ir tāda lieta kā iztēle - no turienes! Mani vecāki bija diezgan nabadzīgi, mūsu dzīves apstākļi bija trūcīgi. Es atceros, ka bērnībā mums vienmēr nācās īrēt dzīvokli ar logiem, kas atduras citu namu mūros, - tie bija lētāki. Kad tu esi spiests dienām blenzt uz pliku mūri, vajag sevi ar kaut ko nodarbināt, un tu sāc trenēt savu fantāziju. Šai ziņā es biju ļoti ziņkārīgs bērns. Mani ātri vien var aizraut visādi sīkumi - arī tagad! Piemēram, vai jūs zināt, ka pat visgarlaicīgākais cilvēks var kļūt interesants, ja mēģini izdomāt, kāds ir viņa pelēcīgās eksistences iemesls?

Vai jūs gribat teikt, ka iztēles atmodināšanai nekad neesat izmantojis kādus ārējus stimulus - ne alkoholu, ne narkotikas? Jūsu paaudzei ļoti netipiski...


Es zvēru - nekad! Tas vispār ir jocīgi. Vienmēr, kad es uzstājos TV vai universitātēs ar lekcijām, man uzdod šo jautājumu - ko es esot sapīpējies, kad man galvā iešāvušies tik fantastiski tēli, nu, zirnekļcilvēki, dzelzsvīri? Bet es savā mūžā pat marihuānu neesmu mēģinājis! Kad es nosaucu Zirnekļcilvēka draudzenīti par Mēriju Džeinu, kāds paziņa no Marvel man tā sazvērnieciski jautāja - nu, Sten, tu taču tīšām viņu tā nosauci! Es biju izmisis - kas par lietu? Nu, kā! MJ taču ir marihuānas apzīmējums šīs mantiņas spečuku aprindās! Es biju mēms! Man likās - tas ir vienkārši tipisks meiteņu vārds. Interesanti, ka par MJ mani izprašņāja arī FBI speciālisti, kad viņi ierosināja pret mani lietu, jo saskatīja Zirnekļcilvēkā antiamerikāniskus motīvus. Tas bija plānprātiņa Makartija laikos, bet to lietu diezgan ātri slēdza, acīmredzot slepenajiem dienestiem pielēca, ka viņi izskatās nožēlojami un smieklīgi, meklējot pusaudžu komiksā sazvērestību pret ASV.

Vai jūs uztraucāties, ka par jums interesējās FBI?


Vai tad es esmu tērēts? Protams, ka biju sabijies. Ikviens normāls cilvēks pietaisītu bikses, ja viņam pie durvīm agri no rīta klauvētu un teiktu - atveriet! FIB! Tā jau tā valsts mašīna ar mums spēlējas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja