Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Esplanādē rādīs Meikšāna un Dreiberga kino projektu Plūdi un saulgrieži Straumēnos

Ceturtdien, 19. jūnijā, plkst. 23 Rīga 2014 kultūras vasarnīcā Esplanādē Līgo svētku noskaņās notiks pirmizrāde režisoru Viestura Meikšāna un Dzintara Dreiberga kino projektam Plūdi un saulgrieži Straumēnos. Filmas pamatā ir iestudējums Valmieras teātrī 2010.gadā. Filmas operators ir Valdis Celmiņš.

"Lai arī filmas pamatā ir pēc Edvarta Virzas poēmas Straumēni tapušais iestudējums, tas nekādā gadījumā nav izrādes ieraksts," uzsver Viesturs Meikšāns. Izrādei beidzot savu skatuves mūžu, tieši kinorežisoram Dzintaram Dreibergam radusies ideja, to saglabāt, taču pilnīgi citā mākslas valodā un veidā. Tāpēc spēlfilmā ir divu režisoru – gan Meikšāna, gan Dreiberga – skatījums.

"Filma ir 72 minūšu gara," skaidro Viesturs Meikšāns. "Lai arī palicis mans skatījums uz Virzas romānu, taču kinorežisora attieksme radījusi citādu atmosfēru. Daudz vairāk jūtams Virzas teksts, kas uzvedumā bija tikai viens no izteiksmes līdzekļiem. Filma ir izrādes koncentrāts, gan vēstījuma, gan atmosfēras ziņā. Spēlfilmā jūtamā teātra klātbūtne rada ļoti interesantu un savdabīgu poētiku, kas brīnišķīgi atklāj Virzas pasauli. Tas ir tāds savdabīgs latviešu poētiskais kino."

Spēlfilmā piedalās izrādes ansamblis – Ilze Lieckalniņa, Inese Ramute, Inga Siliņa, Māris Bezmers, Ingus Kniploks, Mārtiņš Meiers, Oskars Morozovs un Ģirts Rāviņš. Arī filmā redzama Reiņa Suhanova iekārtotā telpa, Annas Heinrihsones tērpi un Lindas Mīļās horeogrāfija, dzirdama Jēkaba Nīmaņa skaņu partitūra.

2009./2010.gada Spēlmaņu naktī Viesturs Meikšāns par izrādi saņēma balvu kategorijā Gada režisors, bet Jēkabs Nīmanis – Gada muzikālās partitūras autors dramatiskajā izrādē. Izrāde Baltijas teātru festivālā Lietuvā saņēmusi žūrijas specbalvu par labāko muzikālo noformējumu, bet starptautiskajā teātra festivālā Kingfestival 2011 Novgorodā (Krievija) – balvu kā labākais režijas darbs.

Ieeja pasākumā bez maksas. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja