Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Festivālā "Baltijas pērle"- čeha P.Zelenka versija par "Brāļiem Karamazoviem"

Vērts iegaumēt Eiropas teātra un kino jauno zvaigzni — čehu Petru Zelenku

Viens no festivāla Baltijas pērle aktuālā kino smagsvariem ir čehu filma, kas apelē pie Fjodora Dostojevska romāna Brāļi Karamazovi nosaukuma, tikai ekrāna versijā literatūrā tik uzsvērtais asinsradniecības un brālības motīvs izrādās ekvivalents teātra pasaules brālībām — aktieru trupām, kādas šajā filmā ir pat divas, — Prāgas teātris, kas viesojas Polijas senajā pilsētā Krakovā teātra festivālā (un izrāda Dostojevska darbu), un kāda ceļojoša itāļu leļļu teātra dīvaiņu kompānija.

Vērts iegaumēt šo Eiropas teātra jauno zvaigzni — čehu Petru Zelenku. Ne tāpēc, ka arī savā plašu starptautisku atzinību guvušajā otrajā filmā (jau Zelenkas 2002.gadā uzņemtā pilnmetrāžas debija — filma Sātana gads/Rok dabla tika pamanīta Eiropas kinovidē, Zeļenka arī saņēma Karlovi Varu Kristāla globusu) režisors apspēlē pazīstamo teātra vidi, jo filma sižetiski tiešām ir Dostojevska romāna Brāļi Karamazovi izrādes mēģinājumu un izrādes procesa fiksācija kādā Polijas pussagruvušā metālapstrādes rūpnīcas cehā Krakovā — filmas monstrozais vizuālais tēls jau vien ko vērts! Un ne tāpēc, ka šī formā komplicētā filma 2008.gadā saņēma Čehijas nacionālā kinofestivāla abas galvenās balvas — kā gada filma un labākais režisors.

Karamazoviem ir apskaužama festivālu izplatīšanas pieredze: tā demonstrēta Kannās, Berlīnē, Venēcijā, Traibekas festivālā Ņujorkā, Sandensā... Britu izdevums Sight and Sound šo Zelenkas darbu sauc pat par 2008.gada galveno filmu pasaulē (cerams, ka tiks nodrošināts kvalitatīvs tulkojums, jo tas filmai ir arhisvarīgs).

Zelenka "izspēlē" metaforu — kādam rūpnīcas strādniekam nomiris dēls, un aktieru trupa nolemj līdzjūtīgi atbalstīt vīru, nospēlējot izrādi viņam kā Vienīgajam skatītājam (analoģijas ar Mākslas priekšnesumu Dievam acīmredzamas). Turklāt šis skatītājs teātri uztver par tīru monētu un dikti grib noskaidrot, kurš, galu galā, romānā nogalināja tēvu. Dzīve iejaucas mākslā visai brutāli. Skandāls neizbēgams, teātra trupa histērijā — jo viņu pateicīgais, tak vienīgais skatītājs jūk prātā.

Kad būsit kopā ar Karamazovu aktieriem izcietuši (un filmu skatīties, brīdinu, nav viegli) šīs mokas, metālrūpnīcas — elles metaforas — blakus cehā "atradīsies" ceļojoša itāļu komediantu — leļļu teātra trupa, kura piedāvās pavērties uz marionešu Dostojevska epilepsijas lēkmi. Lielais Inkvizitors būs gan pūkains pokemons ar atļukušām ausīm, gan "īsts" Dostojevska mazdēls — Pēterburgas trolejbusa šoferis, kuru aicina uz lekcijām par slaveno vectēvu, bet viņš vācu valodā zina tikai vienu vārdu — Mercedes-Benz... Šī filma — postsociālisma elle skatītājam piedāvā divas iespējas — vai nu meditāciju, kas pavērs Dostojevska pasauli un ļaus nokārtot attiecības ar t.s. mūsdienīgo teātri, vai — tikpat totālu garlaicību. Taču viens gan — šādas filmas pelna mākslinieku varoņdarba godu.4

Baltijas pērle

Karamazovi

2008, Čehija/Polija, 113 min. Režisors Petrs Zelenka KN Mazā zāle 19.10

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja