Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Filmu Dvēseļu putenis sola pabeigt līdz Latvijas simtgadei

Filmas Dvēseļu putenis pirmizrāde plānota 2018. gada 18. novembrī, projektam veltītajā preses konferencē trešdien paziņoja filmas režisors Dzintars Dreibergs.

Šogad paredzēts noslīpēt janvāra beigās izstrādāto filmas scenāriju, atrast aktierus un filmēšanai piemērotas vietas, kā arī turpināt darbu pie līdzekļu piesaistes, atklāja Dreibergs, kurš filmas tapšanas procesā iesaistīts pagājušā gada vasarā. "Mana atbildība ir izveidot mūsdienīgu un aktuālu spēlfilmu," norādīja režisors.

Iepriekšējais filmas projekts, kuru izstrādāja studija F.O.R.M.A pārņemts, jo Aleksandra Grīna tiesību turētāji nebija apmierināti ar studijas piedāvāto scenāriju, kas neatbilda grāmatas motīviem. Tādejādi aizkavējušies filmas tapšanas plāni un radušās šaubas, vai to būs iespējams pabeigt līdz noteiktajam termiņam.

Dreibergs norāda, ka kino nozarē šāda projektu pārņemšana nav neierasta prakse. Grīna autortiesību turētāju pārstāve Liene Kalēja preses konferencē teica, ka Dreibergs izraudzīts par jauno filmas režisoru, jo ar viņu "atrasta kopīga valoda". Iepriekš Dreibergs lielākoties strādājis pie dokumentāliem projektiem, bet līdzdarbojies arī mākslas filmas Sapņu komada 1935 tapšanā kā basketbola spēļu režisors.

No iepriekšējās komandas jau iesākto darbu filmas sagatavošanā un tapšanā turpinās bijušais Nacionālo bruņoto spēku štāba virsseržants un Latvijas armijas misiju dalībnieks Ziedonis Ločmelis, palīdzot nodrošināt filmas militāro notikumu ticamību.

Pie jaunā scenārija strādājusi rakstniece Māra Svīre. "Grīns ar savu dziļi cilvēcisko un gleznaino izteiksmi Dvēseļu puteni paceļ līdz leģendai, kurā visniknākās un asiņainākās ainas ir saistītas ar cilvēka dvēseles pārdzīvojumiem," uzskata Svīre. "Tieši šo emocionālo stīgu es centos saglabāt, strādājot pie scenārija. Mans uzdevums ir skatītājiem atklāt, ka Dvēseļu putenis nav stāsts tikai par karu, tas ir par "puteni", kas norisinās cilvēku dvēselēs."

Filmas operators būs Valdis Celmiņš. Dvēseļu puteņa tapšanā iesaistīti arī vairāki nozares pārstāvji, kuri pašlaik strādā ārzemēs. Filmas izpilddirektore Undīne Buka izglītību ieguvusi Vestminsteres Universitātē Londonā un kā producente strādājusi pie Oskaram virzītās animācijas filmas Akmeņi manās kabatās. Tāpat Dvēseļu puteņa izstrādē piedalīsies Rīgā dzimušais Ņujorkas Universitātes profesors Boriss Frumins, kā arī Krists Mathurs – pasaulē atzīts video producents. Vēl plānots uzrunāt arī ASV dzīvojošo komponisti Lolitu Ritmanis.

Filmēšanas un montāžas darbs paredzēts 2016. un 2017. gadā. Plānotais filmas budžets - 2 miljoni eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja