Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Iznākusi blogera Laura Vanaga grāmata Belašs jeb Vilcienā lasāma grāmata

"Neatnāca blogeris, atnāca e-pasts," par savu pirmo satikšanos ar blogeri Lauri Vanagu, kurš tīmeklī pazīstams ar pseidonīmu TR Notārs, saka apgāda Zvaigzne ABC redaktore Bārbala Simsone.

Blogeris piedāvājis ielūkoties viņa interneta lievenī Tizleni.lv un pateikt, vai no tur esošā materiāla nevarētu izveidot "jauku grāmatiņu mīkstos vākos". Viņa esot solījusi ieskatīties Laura Vanaga daiļradē un apdomāt par šo priekšlikumu. Pēc divām nedēļām apgāda Zvaigzne ABC redaktorei esot radusies iespēja pievērsties autora tekstiem. "Es ieeju blogā, un ko es tur ieraugu?" Bārbala Simsone atceras gadu senus notikumus.

Tajā bijuši publicēti divi ieraksti Mani feili I. Kā es nekļuvu par tautas iemīļotu rakstnieku un Mani feili II. Dundura cīņa ar labi nostieptu moskītu tīklu par blogera neveiksmīgajiem centieniem kļūt par rakstnieku. "Kad pagāja nedēļas un dāma, kuras vārdu cieņas un slepenas kaisles dēļ neminēšu, arvien klusēja, sāku nojaust to ļaunāko," par savu sakāvi lasītājiem vēstīja TR Notārs, kas atšifrējams kā Latvijas Republikas Tizleņu reģistra Notārs. "Sasodīts, tur ir sarakste ar mani!" iesaukusies Bārbala Simsone. "Es kritu panikā un rakstīju viņam sirsnīgu vēstuli."

Juglas pacanu stāsts

Pēc šiem dramatiskajiem notikumiem Lauris Vanags pārkāpis paša sacerēto tekstu brīvkaisīšanas doktrīnu un visas tiesības pārdevis "kapitālistiem no apgāda Zvaigzne ABC", un pagājušajā nedēļā tika svinēti viņa īsprozas krājuma Belašs jeb Vilcienā lasāma grāmata atvēršanas svētki. Šajā izdevumā ir apvienoti desmit TR Notāra stāsti. Tas iesākas ar darbu Ļoša un Goša. Juglas pacanu stāsts, skaidrs un patiess kā bezzobaina zeka asara. "Es tik bieži esmu redzējis šādus pārīšus!" par saviem varoņiem saka autors, kurš savā daiļradē ir izmantojis daudzus reālus faktus. "Ļoša beidza studēt bezmaksas komiksu laikrakstu Rimi, izstaipījās čīkstošā atsperu gultā un pameta gaisā: "Ei, Goša! Zini, kas tu esi? Īsts parmezāns – tas tu esi." "Pats parmezāns!" Goša zibenīgi atcirta," ainiņu no viņu abu dzīves ieskicē rakstnieks, kurš pats sevi dēvē par interneta trolli, buržuju un sīkrūpnieku.

Līdz 40 gadu vecumam Lauris Vanags ir rakstījis tikai skaitļus, taču tad ir iekodies blogošanas saldajā auglī un vairs nav spējis apstāties. "Es paskatīšos, kādi ir noteikumi, lai iestātos Latvijas Rakstnieku savienībā," par savām nākotnes iecerēm teic TR Notārs. "Divas grāmatas un trīs rekomendācijas no esošajiem biedriem," zina stāstīt krievu režisoram Fjodoram Bondarčukam ļoti līdzīgais rakstnieks Arvīds Dinijs Deģis, kurš bija ieradies uz grāmatas atvēršanas pasākumu. Būs jāizdod vēl viena! "Esmu jau finiša taisnē – ja nebūtu vasaras, būtu jau pabeidzis," par savu topošo gargabalu bilst Lauris Vanags, jo patlaban viņam pirmajā vietā ir veikbords. "Tuvāk rudenim," sola TR Notārs.

Blogotāju bestselleri

"Pasaulē ir ļoti daudz bestselleru, kuri ir sākušies kā blogi," norāda apgāda Zvaigzne ABC valdes priekšsēdētāja Vija Kilbloka. Kā vienu no piemēriem viņa min austrāliešu rakstnieci Broniju Vēru, kura ir strādājusi paliatīvajā aprūpē. Tajā viņa guvusi daudzas būtiskas un dzīvi apliecinošas atziņas, ar kurām sākusi dalīties blogā Inspiration and Chai, tā ieraksti vēlāk apkopoti grāmatā Piecas lietas, ko cilvēki visbiežāk nožēlo pirms nāves. "Lielās pasaules izdevniecības acīgi seko līdzi, kas notiek virtuālajā vidē," stāsta Vija Kilbloka. Savukārt Zvaigzne ABC ir laidusi klajā arī Armanda Avena pavārgrāmatu TOP fotoreceptes.lv.

Uz laikraksta Diena jautājumu, vai TR Notāra krājums Belašs varētu ietekmēt latviešu izdevēju politiku attiecībā uz blogeriem, Lauris Vanags atbild: "Varbūt viņi sāks pievērst lielāku uzmanību blogeriem. Varbūt paši blogeri viņiem kaut ko aizsūtīs." Autors akcentē, ka par daudziem interneta talantiem mēs neko nezinām. Virtuālā un drukātā pasaule pastāv paralēli, jo tie, kuri lasa internetā, nelasa grāmatas – tām ir pavisam cita auditorija. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja