Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Karaliste

Kad notiek - vienalga, kur, vienalga, kāpēc - šausminošs terora akts, kura norises jēgas būtībā ir iestrādāta ideja par nevainīgi cietušajiem upuriem, gandrīz neiespējami ir izsvērt, kādu sodu būtu pelnījuši teroristi - galvenais un pirmais, kas ienāk prātā jebkuram cilvēkam: vajag atriebties par nodarīto ļaunumu! Nedz Beslanas mātes, nedz Dvīņutorņos bojā gājušo tuvinieki, nedz Minhenes ķīlnieku piederīgie vai teju ik dienas tur un šur notiekošo terora slaktiņos izdzīvojušie nespriež vēsu galvu - paga, paga, kā mums tagad politkorekti rīkoties, lai nepārkāptu teroristu cilvēktiesības? Svarīgi ir sodīt un tūlīt.

Jo ir tik smalki vāvuļot par vardarbību, kas rada citu vardarbību, par dižu fui tēzei "aci pret aci, zobu pret zobu", bet pamēģiniet ieskaidrot šos humānisma pamatprincipus vecākiem, kuri kāda mērgļa - pašnāvnieka sarīkotā bumbas blīkšķa dēļ pazaudējuši visus savus trīs bērnus.

Ļaunums pret Ļaunumu

Tas ir ļoti amizanti, ka Amerikas sapņu un ideoloģijas galvenajā fabrikā Holivudā laiku pa laikam notiek dzīves vērtību (galvenokārt jau konservatīvas kristīgās morāles diedzētas) nobīdes un pēkšņi sāk rasties, turklāt pulkā skaitā, filmas, kurās politkorektuma un, kas vēl svarīgāk, pat valsts oficiālās politikas paradigmas tiek apšaubītas. Pavisam drīz Džodija Fostere pierādīs (Svešinieks tevī/The Brave One), ka pret varmācību var cīnīties, tikai personīgi iznīcinot ļaunumu un nogalinot slepkavas, arvien skaļāk atskan balsis arī no Holivudas zvaigžņu vidus, kas aicina atcelt nāves soda aizliegumu lielākajā ASV pavalstu daļā (kustība AAV jeb Mākslinieki pret vardarbību/Artists Against Violence), un arī 43 gadus vecais aktieris - režisors Pīters Bergs radikāli ir pret cīņu ar terorismu vistiešākajā veidā - bez vārda runas iznīcinot visus, kas saistīti ar nevainīgu cilvēku bojāeju.

Pats dīvainākais, ka vienlaikus ar šo vispārcilvēcisko, kaut arī, protams, pretrunīgi vērtējamo (jo kļūdas iespēja ir vienmēr... nu, bet arī tiesas procesā tāda var būt) ideju, savā filmā Karaliste/Kingdom viņš izmanās arī uzstāties pret ASV pašreizējās administrācijas liekulīgo ārpolitiku, kurā aiz "cīņas pret terorismu" pārāk bieži patiesībā slēpjas starpnacionālo naftas kompāniju un tās lobējošo politiķu savtīgās intereses. Pret varas cilvēkiem, kuriem pilnīgi pie vienas vietas, cik desmiti un simti iet bojā kāda politiskā vai reliģiskā fanātiķa sarīkotajos slaktiņos, lai tikai nemiera pārņemtajos rajonos neapstātos melnā zelta ieguve. Un izrādās, ka nestabilitāte Tuvajos Austrumos ir pat izdevīga (iespējams, arābu vai islāmistu teroristus atbalsta ASV).

Ovālā kabineta roķeles

Ar to visu, kā arī daudz smalkākām politiskajām un ekonomiskajām intrigām, varas korumpētību un visaptverošu dažādu valstu politisko un rūpniecisko klerku politekonomisko atkarību šajā zelta reģionā - filmā dēvētā par Karalisti, domājamā kā Saūda Arābija - nāksies sastapties godīgi "labajam puisim" Ronaldam Feirijam (ar oskarotā Džeimija Foksa kristālskaidro melnādaiņa seju) no FIB/CIP, kurš kopā ar četriem kolēģiem, starp kuriem emocionālā spriedzenieka nodrošināšanai ir iefiltrēta arī viena maskulīna sirdspuķīte (Bena Afleka kundze jeb Dženifera Gārnere), tiek iesviests piecās dienās izmeklēt, kas un kāpēc sarīkojis teroristisku asinspirti šīs Karalistes vārīgākajā punktā - laukumā, kurā uz darbu dodas gan Karalises naftas koncernos strādājošie amerikāņi, gan vietējie nevainīgie aborigēni. Fakti, kas pamazām, virzoties cauri līķu, pirotehnikas uguņu, ķīlnieku vaimanu, nežēlīgu spīdzināšanu un vienkāršās nabaga tautas ciešanu jūklim, atklāsies FIB puišiem un sagūstītajai meičai, būs šokējoši, jo, skaidra lieta, tie pavēstīts to, ko "mēs, gudrie skatītāji" jau nojautām - terorisms un politika iet roku rokā, un, kā smejies, šīs roķeles stiepjas arī uz Ovālo kabinetu.

Sivēna naftas plankumi

Principā, ja jums ir koši izteikta alerģija pret aktuāli politiskām filmām, kuras it kā galīgi neattiecas uz provinciālos ķēķa skandālos slīkstošo tēvu zemi, kur nevienam varas sivēnam uz treknā purna nerēgojas naftas plankumi, der tomēr iegaumēt, ka no Saūda Arābijas līdz Irākai un Afganistānai ir spļāviena attālums un tas, ka tur reizumis spridzina mūsu puikas, vistiešāk ir saistīts ar to politiski cūcisko klimatu, kāds parādīts Pītera Berga skarbajā filmā. Tā ka producenta Maikla Manna (tieši viņa režisētajā Līdzzinātājā/Collateral artists Fokss tika pie sava Osīša, bet vēl jau tur ir arī lieliskais Kriss Kūpers, raudošais virsnieks no Amerikāņu skaistuma/American Beauty un citi forši veči...) un režisora Berga filmā blakus nervus kutinošam un tehniskā risinājuma ziņā pat mūslaiku kinokariņu šedevram Melnais vanags notriekts/Black Hawk Down atgādinošam, kreftīgam action pavisam droši vajadzētu atrasties daudzām degošām līdzjutēju sirdīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja