Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Kinoteātrī "Rīga" notiks Aijas Bley un Elvitas Rukas dokumentālo filmu pirmizrādes

22.janvārī plkst.18.30 kinoteātrī "Rīga" notiks režisores Aijas Bley un scenāristes Elvitas Rukas dokumentālo filmu "Mansurs, tulkojumā uzvarētājs", "Ledlauzis un viņa bērni" un "Izvēle" pirmizrāde, informē Kristīne Kušnere, "Bley Film Studio" pārstāve. 

No 26.janvāra līdz 8.februārim filmas iekļautas kinoteātra repertuārā. Darba dienās plkst.12.00 seanss paredzēts tieši skolu jaunatnei.

"Filmas netika uzņemtas ar mērķi, kādu audzināt vai šokēt. Tomēr situācijā, kad tik ļoti esam aizņemti ar savas valsts maciņa problēmām, filmas iegūst citu kontekstu. Tās runā par cilvēka spēju uzņemties atbildību un virzīt savu dzīvi uz konkrētu mērķi - kara vienaudzis Mansurs Čečenijā dejo un grib kļūt par valsts prezidentu, Andrejs Voroņins Krievijā izveido unikālu bērnu namu, bet pusaudži Latvijā nespēj izšķirties, kur meklēt adrenalīnu - dažādās atkarībās vai sportā. Izvēle - tas ir pats būtiskākais" uzsver filmu autori.

Filmas nav veidotas kā vienota programma, taču tematiski papildina cita citu. Tās tapušas ilgākā laika posmā dažādās studijās - "Ego media" ("Mansurs, tulkojumā uzvarētājs", producents Guntis Trekteris, 2004. - 2008.g.), "Vides Projekti" ("Ledlauzis un viņa bērni", producente Elvita Ruka, 2004. - 2007.g.), "A.Bley Filmu studija" ("Izvēle", producente Aija Bley, 2008.g.). Pirmizrādes un seansus organizē "A.Bley Filmu studija". Tā ir pirmā reize beidzamo gadu laikā, kad dokumentālo filmu programma ir izveidota tieši pusaudžiem. Filmas paredzētas arī krievvalodīgo auditorijai.

Filmas "Ledlauzis un viņa bērni" un "Izvēle" 2008.gada nogalē saņēma galvenās balvas prestižajā Eirāzijas Teleforumā Maskavā, bet filma "Mansurs, tulkojumā uzvarētājs" pirmizrādi piedzīvoja festivālā "Noasa šķirsts" Čečenijas galvaspilsētā Groznijā.

Plašāka informācija par filmām un īpašajiem seansiem skolu jaunatnei, kā arī tikšanās ar filmu veidotājiem un varoņiem preses konferencē 19.01. plkst.12.00 k/t "Rīga".

Pirmizrādi un seansus kinoteātrī "Rīga" atbalsta Latvijas Nacionālais Kino centrs, Rietumu Bankas Labdarības Fonds, viesnīca Europa City Hotel Riga, Sporta pārvalde.

Anotācijas

"Mansurs, tulkojumā uzvarētājs"

Stāsts par pusaudzi Mansuru, kurš ir uzaudzis Čečenijas kara apstākļos un ir pārliecināts par savu izcilo dejotāja talantu. Mātes mudināts viņš dejo visur un visiem, jo tikai tā var izrauties no kara postītās dzimtenes. Tomēr par spīti visam, Mansura ambīcijas nav mazas - viņš vēlas kļūt par Čečenijas prezidentu.

"Ledlauzis un viņa bērni"

Stāsts par mācītāju Andreju Voroņinu, kas izveidojis unikālu bērnu namu Krievijā un par vienu no audzināšanas metodēm ir izraudzījies sportu. Bērni tiek rūdīti skarbajai dzīvei gan fiziski, gan morāli, kamēr pamesto bērnu skaits Krievijā katastrofāli pieaug. A.Voroņins traģisko statistiku saista ar sabiedrības morālo degradāciju, bet pats spēj saglabāt pozitīvu attieksmi pret dzīvi.

"Izvēle"

Filma par adrenalīnu un izvēli, kā pusaudžiem to iegūt - aktīvi nodarbojoties ar sportu vai nonākot atkarībā no narkotikām, alkohola vai azartspēlēm. Jaunieši un pieaugušie dalās pieredzē - kā un par kādu cenu noķert šos laimes hormonus.

Filmā darbojas gan Latvijā pazīstami sportisti - Mārtiņš Rubenis, Jeļena Prokopčuka, Raimonds Bergmanis, Miķelis Rēdlihs, Madara Apine, Miķelis Apinis u.c., kā arī jaunieši, kas pametuši sportu narkotiku dēļ un šobrīd ārstējas rehabilitācijas centrā "Saulrīti".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja