Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ļoti iepriecina, bet nepārsteidz. Elīna Brasliņa starp pasaules labākajiem ilustratoriem Boloņas bērnu grāmatu tirgū

Nu, tas jau nav nemaz tik grandiozi. Var izklausīties pat nedaudz smieklīgi – telefonekspresintervijā, kad sveicu ar grandiozo panākumu, pieticīgi smejas talantīgā māksliniece Elīna Brasliņa, kura ir īsts jaunrades vulkāns.

"Boloņai patīk visu darīt ar vērienu," paskaidro māksliniece. No 3520 bērnu grāmatu māksliniekiem sākumā bija atlasīti 350 finālisti, no tiem – 79 fināla uzvarētāji no 31 valsts. Smejies vai nesmejies, šo 79 mākslinieku izlasē par skaistām acīm tomēr nevienu neiekļauj. Pārsātinātajā bērnu grāmatu ilustratoru tirgū tas ir spožs profesionālais panākums.

No 8. līdz 13. aprīlim kopizstādē 61. Starptautiskajā Boloņas bērnu grāmatu tirgū būs skatāmi arī Elīnas Brasliņas darbi. Viens vai vairāki – to māksliniece pagaidām vēl nezina. "Kaut kādā ziņā tā, protams, ir uzvara," māksliniece tomēr pieņem apsveikumu.

 

Debitēs arī kā autore

"Sajūta, protams, ir laba, jo tā ir pasaules mēroga bērnu grāmatniecības Meka. Pati vairākas reizes esmu bijusi Boloņā un redzēju, kā visi, kas tur ir, dodas uz izstāžu zonu. Izdevēji, kas tur staigā savās darba tikšanās, kas parasti jau ir sarunātas gadiem uz priekšu. Visi studenti to redzēs. Jā, mani darbiņi tur karāsies," saka Elīna Brasliņa.

Konkursam ilustratore bija iesūtījusi piecus jaunākos darbus. Nolikums paredzēja, ka jāiesūta kāds no jaunākajiem darbiem, tika pieļautas arī ilustrācijas no vēl neizdotas grāmatas. "Speciāli šai izstādei uztaisīju piecus atvērumus no grāmatas, ko es gribētu taisīt. Tie vēl nekur nebija redzēti. Pagaidām varu pačukstēt tik daudz, ka par grāmatas izdošanu esmu vienojusies ar izdevniecību Liels un mazs, ar ko man jau ir bijusi dažāda sadarbība. Tā ir pirmā grāmata, kur arī ideja un teksts būs mani. Līdz šim desmit gadus esmu strādājusi, bet tie vienmēr ir bijuši citu cilvēku teksti. Tas būs par pasaku stāstīšanas un zīmēšanas tēmu," atklāj ilustratore. Nebeidzams sižetu piegādātājs Elīnai Brasliņai, līdzīgi kā māksliniecei Anetei Melecei, šobrīd ir viņas pašas mazais bērns. "Bērns tagad ar mani runā un grib, lai es stāstu pasakas." Sīkāk par topošo grāmatu Elīna Brasliņa šobrīd nevēlas runāt, jo procesā daudz kas vēl var pamainīties.

2022. gadā tapa Elīnas Brasliņas izstāde Vecāku būšana. Pirmais gads portretos, ko, vēl nerunājot un pašai nezinot, arī bija iedvesmojusi viņas meitiņa.

 

Ļoti patīk Āzijas kolēģu darbi

Lūgta paraksturot savus iespaidus par pārējo 78 mākslinieku darbiem un estētiku, Elīna Brasliņa izceļ daudzveidību kā galveno Starptautiskā Boloņas bērnu grāmatu tirgus mākslinieku atlases principu. Līdzās ļoti slaveniem vārdiem var novērot vēl nezināmus iesācēju vārdus. "Boloņa ir, ja ne gluži lakmusa papīrītis, tad, kas ir modē, tur noteikti var uzzināt. Tā ir maza izlasīte, kur var izpētīt dažādas tehnikas. Es vienmēr skatos, un man ļoti patīk Āzijas kolēģu darbi. Kad es aizbraucu uz šo mesi, vienmēr meklēju, kur ir Dienvidkoreja un Japāna," pieredzē dalās Elīna Brasliņa.

Kopumā kolēģu darbos ilustratore ir novērojusi, ka ir "analogās tehnikas sajūta un klātbūtne – triepiens, štrihs, zīmuļa zīmējums". Pati Elīna Brasliņa konkursam iesūtījusi skenētu digitāli krāsotu zīmējumu. "Kompānija ir ļoti raiba," māksliniece rezumē uzvarētāju sarakstu.

Elīna Brasliņa ir studējusi grafiku Latvijas Mākslas akadēmijā, lielākoties darbojas kā bērnu grāmatu māksliniece – līdz šim ilustrējusi vairāk nekā divdesmit grāmatu, tostarp Luīzes Pastores Mākslas detektīvu sēriju. Edmunda Jansona režisētās animācijas filmas Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi (2019) māksliniece. Latviešu un starptautiskās grafikas un ilustrāciju izstādēs piedalās kopš 2012. gada. Vairākkārt māksliniece ir apbalvota ar starptautisko Jāņa Baltvilka balvu.

Elīnas Brasliņas ilustrētās bērnu grāmatiņas Laiks gulēt iet un Rīta agrumā par LGBT ģimenē, ko ir sarakstījis spāņu rakstnieks Laurenss Šimels, ir tulkotas 43 valodās. Autoru cilvēciski vienkāršais, sirsnīgais un ne didaktiskais stils grāmatiņas tomēr nav paglābis arī no skandāliem un pārmetumiem. Latvijā Ingas Gailes atdzejojumā grāmatas par "varavīksnes ģimenēm" 2018. gadā iznāca izdevniecībā Mansards.

 

Loģisks turpinājums

Izdevniecības Liels un mazs direktori Alīsi Nīgali ilustratores Elīnas Brasliņas panākumi ļoti iepriecina, bet nepārsteidz: "Pagājušogad bija pirmā reize, kad latviešu ilustratores – Aleksandra Runde un Anete Melece – bija atlasītas finālkārtā. Šis man šķiet loģisks turpinājums mērķtiecīgam un ilgam darbam, ka ilustratori sūta savus darbus konkursam un ka Latvijas bērnu grāmatniecības pārstāvniecība apmēram 10 gadu laikā Boloņas grāmatu tirgū ir kļuvusi stabila un pamanāma." Alīse Nīgale priecājas, ka Elīna beidzot ir saņēmusies savai pašas iecerētai, uzrakstītai un ilustrētai grāmatai. "Cik esmu redzējusi, tā būs brīnišķīga bērna un ilustratores iztēli apliecinoša grāmata," atklāj Alīse Nīgale. Liels un mazs direktore uzsver, ka šādas uzvaras, protams, ir "ļoti labs instruments, kā reklamēt topošas grāmatas, jo mākslinieku vārdi izstādē jau ir pamanīti".

Jāatgādina, ka izdevniecība Liels un mazs Starptautiskajā Boloņas bērnu grāmatu tirgū 2022. gadā saņēma balvu kā gada labākā bērnu grāmatu izdevniecība Eiropā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja