Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

No Paula Bankovska atvadoties

Mūžības ceļos 12. jūlijā pāragri aizsaukts rakstnieks Pauls Bankovskis (10.03.1973–12.07.2020). Šī ziņa Paula tuviniekiem un draugiem šķiet kliedzoši netaisna brīdī, kad vasaras pilnbriedā grāmatnīcu topu līderpozīcijās atrodams viņa jaunais romāns Pasaules vēsture, kad dažādos medijos lasāmas intervijas ar rakstnieku. Tikai paša Paula Bankovska vairs nav. Kaut likās, viņš būs tepat vēl ilgi.

Aizejot Pauls atstājis mums grāmatas. Romānus Pasaules vēsture (2020), 18 (2014), Drēbes jeb Ādama tērps (2006), Ofšors (2006), Eiroremonts (2005), Sekreti (2002), Čeka, bumba & rokenrols (2002), Misters Latvija (2002), Padomju Latvijas sieviete (2000), Plāns ledus (1999), Laiku grāmata (1997). Stāstu krājumus Trakie veči (2016), Es neko neatceros (2013), Zvēru zvaigznājs (2012), Skola (2006), Labais vienmēr uzvar (2002), Svētā Bokasīna koks (1996). Dokumentālu darbu Viens ar Kantu. Otto Rolava dzīve (2012) un bērnu grāmatas Kur pazuda saimnieks? (2017), Zvēri man! (2010), Mazgalvīši spēlē mājās (2007).

Latviešu literatūrā Paulam piemita savs unikāls tembrs, kas sāka skanēt laikā, kad literatūrai nebija vieglas dienas. Viņš bija viens no tiem, kura balsi sadzirdēja, kurš veicināja intereses atdzimšanu par mūsu oriģinālprozu. Svarīgi pateikt arī to, ka Pauls bija starp tiem autoriem, kuru teksti drupināja lielo nezināšanas sienu, kas pēc neatkarības atgūšanas apņēma latviešu literatūru. Jaunākais tulkojums ir romāna 18 izdevums angļu valodā (2017), tomēr jau milleniuma pirmajā desmitgadē Čeka, bumba un rokenrols piedzīvoja tulkojumus somu un čehu valodā. Turklāt viņa teksti ir klātesoši virknē svarīgo latviešu autoru darbu apkopojumu angļu, krievu, ķīniešu un citās valodās.

Jāpiemin arī Pauls Bankovskis kā intelektuāls žurnālists, esejists: laikraksts Diena, žurnāls Rīgas Laiks, Satori, Ir, mēnešraksts konTEKSTS – katrā no šiem izdevumiem viņam bija sava loma un vieta. Paulam Bankovskim patika rakstīt un bija ko teikt, jo raksti dzima no viņa personiskās vēlmes izzināt. Mūsdienās varbūt tas piemirsies, bet laikmetā, kad internets Latvijā bija teju nepieejama greznība, Pauls Bankovskis Dienā publicēja aizraujošus rakstus par dažādām tīmekļa vietnēm, kas tolaik šķita krāšņa eksotika.

Manuprāt, viņu ļoti trāpīgi raksturo sīka epizode Latvijai tik zīmīgajā Londonas grāmatu tirgū, kad Pauls pienāca klāt un vaicāja – uz kādām izstādēm un muzejiem tu plāno iet? Viņš tiešām gāja, bija klāt, skatījās, klausījās. Pauls Bankovskis bija viens no tiem diezgan retajiem mūsdienu rakstniekiem, kas labi iederējās Latvijas kino vidē, rakstot scenārijus dokumentālajām un spēlfilmām. Te jāpiebilst, ka par filmu Klucis – nepareizais latvietis viņš saņēma nacionālo kinobalvu Lielais Kristaps (2009) kā labākais scenārija autors. Bet vēl jau ir scenāriji filmām Baiga vasara (2000), Piejūra (2005), Degošais (2016), Garāžas (2016). Dažās no tām scenārijs bija komandas darbs, kā tas kino bieži notiek, dažās titros kā scenārists ir minēts tikai Pauls Bankovskis.

2000. gadu sākumā filmējām LTV rakstnieka Paula Bankovska portretu, bet viņš aizveda mūs uz savu skolu, pamestu, izdemolētu ēku Siguldā, un teica: "Es jūs te atvedu, lai parādītu to, cik ātri tas, kas ar mums notiek, pārvēršas par tālu vēsturi."

Grūti pieņemt, ka rakstnieks pats tik ātri ir kļuvis par vēsturi.

Lai tev viegla gaita mūžības ceļos, Paul!

Latvijas Rakstnieku savienības vārdā izsaku visdziļāko līdzjūtību rakstnieka tuviniekiem, draugiem un daudzajiem talanta cienītājiem.

Arno Jundze

Top komentāri

Nāve vienmēr TAISNA ir,
N
jo savu laiku zin! Par to mēs visi kā viens PĀRLIECINĀSIMIES!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja