Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Normunda Naumaņa "Baltijas pērles" piecinieks

1. Anrī Žorža Kluzo Elle/L'enfer d Henri – Georges Clouzot. Režisori – A. Kluzo, Seržs Brombergs, Ruksandra Medrea

Reālā kino maģija – kā no nepabeigta, teju nolādēta franču klasiķa Kluzo projekta ar visu laiku pasaulē daiļāko kinoaktrisi Romiju Šneideri pēc 45 gadiem iespējams vienlaikus restaurēt un uzburt filmu – labirintu par postošāko un fascinējošāko cilvēces kaislību – greizsirdību.

2. Vajāšana/Persecution. Režisors Patriss Šero

Absolūti tīrs "antidramaturģijas šedevrs" – jāatzīst godīgi, gana mokoša filma par to, kā nenozīmīgi sadzīves sīkumi kļūst par cilvēku attiecību cementu un indi vienlaikus, par to, cik svarīgi nepalaist garām īsto mirkli, kas reizēm izšķir dzīves un likteņus. Ja vien būtu lemts, kurš ir tas mirklis… Aktieru ansambļa organikas un pašaizliedzības paraugstunda.

3. Lurda/Lourdes. Režisore Džesika Hauznere

Intriģējoša filma, kas mēģina izpētīt (arī Latvijas svētceļnieku vidē populāro) "Lurdas fenomenu" un apliecināt brīnuma iespējamību. Bet šī filma nav tikai par reliģiskām jūtām un to pašapmāna dabu. Tā drīzāk pierāda, ka cilvēka ticībai nav robežu un tādēļ ticība var būt arī bīstama.

4. Vientuļais vīrs/A Single Man. Režisors Toms Fords

Filma par pašnāvības skaistajām alkām. Modes dizainera Toma Forda demonstratīvā perfektas gaumes/stila izjūta gandrīz nosmacē šīs traģiskās filmas stāstu (par vīrieti universitātes profesoru, kas pazaudējis dzīves draugu un tātad – dzīves jēgu). Tomēr piebilde "gandrīz" te ir vietā, citādi būtu neizturami vērot šīs estetizētās kaislības, ko ideāli nospēlē Kolins Fērts vientuļnieka un Džuliana Mūra geja labākās draudzenes lomā.

5. Izglītība/An Education. Režisore Lone Šērfiga

Filma visiem! Tik "apaļš", precīzi izskaitļots gudrās, "kulturālās izklaides" produkts sen nav redzēts. Apburoša stāsta intriga – par jauniem krāpniekiem svingojošajā 60. gadu Londonā, kuri skaisti notriec dzīvi, apzagdami nevainīgos britu tradīciju un vērtību sargātājus, un mēģina pieradināt jaunu proletāriešu skuķēnu (Kerija Maligana lomā staro) pie falšām, greizām, uz meliem balstītām vērtībām. Ideāla filma fetišs, piedodiet sīkpilsoņiem, ja nepamana Izglītības rūgto ironiju. Filma saņēmusi balvu lērumu – tai skaitā šogad bijusi nominēta vairākiem Oskariem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja