Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Notiks Dāvja Sīmaņa filmas Escaping Riga pirmizrāde

1.aprīlī kinoteātrī Splendid Palace notiks režisora Dāvja Sīmaņa filmas Escaping Riga (Aizbēgt no Rīgas) pirmizrāde, informēja studijas _Mistrus Media _pārstāve Madara Kalniņa. Filma ir viens no Rīga 2014 programmas notikumiem.

Filma ir dokumentālos notikumos balstīts stāsts par divām izcilām 20.gadsimta personībām – Sergeju Eizenšteinu un Jesaju Berlinu – kas abi dzimuši un bērnību pavadījuši Rīgā.

Izsekojot abu varoņu dzīves gaitām uz 20.gadsimta pirmās puses dramatisko notikumu fona, filma stāsta, kā viens no viņiem kļūst par "izcilāko savas paaudzes kinorežisoru" totalitārajā Padomju Savienībā, bet otrs – par "izcilāko savas paaudzes domātāju" liberālajā Lielbritānijā. Vizuāli filma veidota kā dokumentāli "autentisks" materiāls, taču situācijas, lai arī dokumentālos faktos balstītas, ir inscenētas.

"Iespējams, pirmajā acu uzmetienā filma var likties ļoti viegli tapusi, tāda kā spēle," stāsta režisors Dāvis Sīmanis, "arī filmēšanas gaitā aktieriem un masu skatu dalībniekiem, pieļauju, tas viss neizskatījās īpaši nopietni, jo filmēts tika ar pavisam nelielām 8mm rokas kamerām, taču patiesībā tas bija pamatīgs daudzu cilvēku kopējs darbs."

Galveno varoņu lomās filmā iejutušies gan profesionāli, gan neprofesionāli aktieri – Sergeju Eizenšteinu jaunībā un brieduma gados spēlē Mārtiņš Počs un Mihails Karasikovs, bet Jesaju Berlinu – Gints Grūbe, kurš ir arī viens no filmas producentiem. Savukārt varoņus bērnībā tēlo Viktors Puglejevs un Gustavs Briedis. Filmas epizodēs parādās dažādas vēsturiskas personas, kuru atveidotāji tika piemeklēti pēc vizuālās līdzības tā, piemēram, aktieris Agris Māsēns ir Zigmunds Freids, māksliniece Anna Heinrihsone ir Anna Ahmatova, bet režisors Jānis Putniņš ir ģenerālis Ždanovs.

Filmai ir ļoti plaša ģeogrāfija – abu varoņu dzīves aizved skatītāju gan uz ASV un Meksiku, gan daudzām Eiropas un Krievijas pilsētām. Taču visas šīs dažādās vietas atrastas un piemērotas Rīgā un tās tuvākajā apkārtnē. "Tas bija diezgan savdabīgs process – filmēšanas vietu meklēšana," atzīst Dāvis Sīmanis, "kur atrast kaut ko, kas varētu būt pils Šveicē vai lauku ceļš Īrijā, vai Baireitas operanama zāle? Tas nemaz nebija vienkārši, jo autentiskuma moments mums bija ļoti svarīgs."

Dāvis Sīmanis arī min: "Laikmets, kuru centāmies rekonstruēt dramatiski atgādina laiku, kurā dzīvojam. Nav tālu jāskatās, lai ieraudzītu to pašu totalitārisma agresiju, varas aklumu un kultūras personību apspiešanu, kas valdīja laikā, kad dzīvoja mūsu varoņi. Tomēr nevajag domāt, ka filmā ir tikai traģiskais un nopietnais, mēs centāmies  atrast un parādīt arī visai komiskas un dīvainas situācijas mūsu varoņu dzīvēs."

Lai skatītājiem nodrošinātu augstvērtīgu filmas kvalitāti, Escaping Riga tiks demonstrēta no 11.aprīļa kinoteātra Splendid Palace Lielajā zālē.

Galvenajās lomās: Mihails Karasikovs, Mārtiņš Počs, Gints Grūbe, Viktors Puglejevs, Gustavs Briedis.

Scenārija autori Dāvis Sīmanis un Uldis Tīrons; režisors Dāvis Sīmanis; galvenais operators Andrejs Rudzāts; operatori Valdis Celmiņš un Dāvis Sīmanis; mākslinieces Kristīne Plūksna-Zvagule un Ieva Romanova; komponists Kārlis Auzāns; skaņu režisors Ernests Ansons; montāžas režisori Dāvis Sīmanis un Andra Doršs; producenti Gints Grūbe  un Līga Gaisa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja