Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Paziņoti Latvijas Literatūras gada balvas laureāti

1. maijā Latvijas Televīzijas un LSM.lv pārraidē paziņoti un apbalvoti Latvijas Literatūras gada balvas 2022 (LALIGABA) laureāti piecās kategorijās, sveikti Mūža balvas un speciālbalvu ieguvēji.

Latvijas Literatūras gada balvas ekspertu komisijas noslēguma balsojumā par LALIGABA ieguvēju nominācijā Labākais dzejas darbs atzīts Ineses Zanderes krājums Mantojumi, kas nācis klajā apgādā Neputns.

Nominācijā Labākais prozas darbs balvu saņēma Svena Kuzmina romāns Dizažio, kuru izdevusi izdevniecība Dienas grāmata.

Nominācijā Labākais ārvalstu literatūras tulkojums balvu ieguva dzejnieks un tulkotājs Arvis Viguls par Arkādija Dragomoščenko dzejas izlases Elēģijas atdzejojumu no krievu valodas. Šo darbu klajā laidusi izdevniecība Orbīta.

Nominācijā Labākais oriģinālliteratūras darbs bērniem laurus plūca Lotes Vilmas Vītiņas dzejprozas darbs Ūdenstornis, izdevniecība Liels un Mazs. Savukārt nominācijā Spilgtākā debija balvu saņēma Annas Belkovskas debijas dzejas krājums Veranda, izdevējs Valters Dakša.

Ekspertu komisija lēmusi šogad piešķirt divas speciālbalvas – par pasaules literatūras, kultūras un mākslas vēsturē būtisku tekstu aktualizēšanu izdevumā Manifests No futūrisma līdz mūsdienām, ko izdevusi izdevniecība Neputns, balvu saņēma Artis Ostups, savukārt par Latvijas literatūras popularizēšanu ārvalstīs un nozīmīgu ieguldījumu latviešu autoru darbu tulkošanā itāļu valodā speciālbalvu saņēma tulkotāja Margarita Karbonaro (Margherita Carbonaro).

Par nozīmīgu ieguldījumu literatūrā Mūža balva piešķirta dzejniecei, prozaiķei un tulkotājai Dainai Avotiņai. Viņa bijusi klātesoša latviešu literatūras norisēs kopš 20. gs. 50. gadiem. Viņas veikums latviešu literatūras attīstībā vērtējams vairākos virzienos. Lasītāji Avotiņu iepazinuši kā jūtās sakņotas dzejas un apkārtējās pasaules vērojumā balstītas prozas autori, kā ražīgu augstvērtīgas lietuviešu literatūras tulkotāju un šīs kaimiņu kultūras popularizētāju Latvijā, un arī kā latviešu dzejas procesa attīstības veicinātāju.

Lasītāju balva šogad tika noteikta sadarbībā ar sabiedrisko mediju portālu LSM publiskā balsojumā, kas ilga no 29. marta līdz 22. aprīlim. Balsojuma rezultātā lasītāju balvu saņēma Lauris Gundars par romānu Svešam kļūt jeb Stāsts par Gunāru A., ko izdevusi Dienas grāmata.

Laureātiem tika pasniegtas LALIGABA lampas, kā arī piešķirtas naudas balvas.

LALIGABA ekspertu komisijā strādāja dzejniece Ērika Bērziņa, rakstniece Andra Manfelde, tulkotājs Raimonds Jaks, dzejniece un publiciste Liāna Langa, dzejnieks un literatūrkritiķis Ivars Šteinbergs un literatūrzinātniece un literatūrkritiķe Agija Ābiķe-Kondrāte. Komisijas priekšsēdētāja literatūrzinātniece Zanda Gūtmane.

LALIGABA balvu pasniegšanas ceremonija tapa sadarbībā ar teātra trupu Kvadrifons.

Latvijas Literatūras gada balva (LALIGABA) ir gada nozīmīgākais notikums literatūras nozarē Latvijā. Tas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinības izteikšanu autoriem par gada izcilākajiem Latvijas rakstniecībā publicētajiem darbiem.

Balvu organizē LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts, Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja un Latvijas Rakstnieku savienība, atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Latvijas Nacionālā bibliotēka, Rīgas Motormuzejs un Baltic International Bank un Latvijas Televīzija.

LALIGABA aktualitātēm iespējams sekot līdzi arī sociālajos medijos Facebook, Instagram un Twitter, kā arī LALIGABA interneta lapā www.laligaba.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja