Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Sākas 64. Berlīnes kinofestivāls

Ceturtdien, 6. februārī, startē 64. Starptautiskais Berlīnes kinofestivāls, kas norisināsies līdz pat 16. februārim. Būdams viens no vērienīgākajiem un nozīmīgākajiem notikumiem Eiropas kinodzīvē, šis notikums arī pilntiesīgi uzsāk jaunā kinogada skaitīšanu.

Šogad festivāla programma tiks strukturēta deviņās (!) programmās un vēl trīs īpašajās programmās. Deviņu programmu vidū ir arī bērnu un jaunatnes filmu "sacensība", kurā arī šogad piedalās Latvijas filmas. Tieši šī sadaļa Generation pērn atnesa nozīmīgu starptautisku balvu Jāņa Norda filmai Mammu, es tevi mīlu. Kaut kuluāros klīst runas par vienu no jaunajām latviešu spēlfilmām, kas līdz pēdējam brīdim tika minēts kā drošs kandidāts uz vairākām programmām, diemžēl gaidas nepiepildījās. Tomēr Berlīnes festivāls kā ierasts ar uzmanību lutina latviešu animāciju - šogad tā būs Daces Rīdūzes filma Sārtulis un Jāņa Cimmermaņa Vāsa.

Festivāla lielākie akcenti - pasaulslaveni kinobiznesa spēlētāji - ir iekļauti programmas sākumā. Par atklāšanas filmu izraudzīta amerikāņu autora Vesa Andersona filma The Grand Budapest Hotel. Noteikti pretrunīgus vērtējumus izsauks Larsa fon Trīra Nimfomāne. Pasaulslavenais dāņu režisors, kurš parasti savu filmu pirmizrādes rīkoja Kannu festivālā un tika izraidīts no tā pirms vairākiem gadiem skandalozas preses konferences dēļ, tagad meklē "patvērumu" Berlīnē. Jāpiebilst, ka Nimfomāne netiek rādīta konkursa programmā, turklāt tā jau tiek demonstrēta vairāku Eiropas valstu kinoteātros. Latvijā to paredzēts izrādīt pavasarī.

Kopumā konkursa programmā iekļauta 21 filma, šoreiz tajā ir maz plaši pazīstamu režisoru vārdu un darbu. Izņēmums ir franču kinoklasiķis, viens no jaunā viļņa veidotājiem Alēns Renē ar savu jauno filmu. Meistaram ir 91 gads. Intriģē arī konkursā iekļautā franču filma Skaistule un briesmonis ar Leu Sedū un Vinsentu Kasetu galvenajās lomās, kas tapusi kā Vācijas un Francijas kopražojums. Konkursā iekļauta arī populārā amerikāņu neatkarīgā kino pārstāvja Ričarda Linklatera darbs Boyhood/Puikas gadi ar Patrīciju Ārketi un Ītenu Houksu galvenajās lomās. Lielākā preses spietošana gaidāma ap Džordža Klūnija jauno režijas darbu The Monuments Men/Relikviju mednieki (Latvijā - no 21. februāra).

Līdzās konkursa programmai notiks arī viens no vērienīgākajiem Eiropas kinoindustrijas notikumiem - filmu tirgus. Plaša retrospekcija būs veltīta gaismas izmantojumam kino. Jāpiebilst, ka Berlīnes kinofestivāls ir viens no publikai draudzīgākajiem lielajiem festivāliem, kas ļauj iegādāties biļetes uz teju visām festivāla filmām.

Berlināles centrālajiem notikumiem iespējams sekot līdzi arī interneta tiešraidēs šeit:

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja