Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Šauj viņus nost!

Šauj viņus nost, šaubu nav, ir visai smagnējs nosaukums (Piebeidz viņus? Močī riebekļus?) kinokonceptam, kura ideja aizgūta no primitīvākā līmeņa jeb Shoot 'Em Up kompjūterspēlēm – tām, kurās galvenais uzdevums un mērķis ir bliezt ar stroķi (peli, džoistiku...) pa visu, kas ekrānā kust un nekust. Tak četrdesmit piecus gadus vecais režisors un scenārists Maikls Deiviss filmā Shoot 'Em Up (2007, 87 min) pierāda, ka trīspadsmit gadus nav velti sēdējis Holivudas trimdā trešās šķiras ģimenes komēdiju štancētāja postenī, kopš smagi izgāzās ar debijas filmu Dubultdrakons, kurā galvenā varoņa lomai kā par nelaimi bija izvēlējies amerikāņu trash bojeviku kulta stāru Marku Dakaskosu (vai kāds, mīļie, vairs atceras tādu latino/grieķu skaistuli?).

Kamēr Deiviss "izcieta sodu", sadraudzinot labklājībā stenošas jeņķu ģimenītes ar dinozauriņiem suņu vietā, režisora galvā dzima patiešām intriģējošs plāns - galīgi sapūderēt smadzenes skatītājam, labā džeka, pozitīvā varoņa lomā ieliekot nejaušu garāmgājēju (precīzāk, parkā uz soliņa sēdošu skumju vīrieti ar burkānu zobos; viņam vienkārši patīk grauzt burkānus - tas nomierina nervus!), kurš pret savu gribu tiek iesaistīts galvu reibinošos notikumos, kas pilnībā pārvērtīs viņa, parastā pilsoņa, dzīvi. Un, tā kā britu simpatjaga Klaivs Ouens nesen jau glāba vienu dzemdēt gatavu sievieti (filma Cilvēces bērns/Children of Man), kāpēc lai viņš to neizdarītu otrreiz?


Sliktie puiši pret grūtnieci
Tā - pirmajā brutālajā apšaudē uz ielas - skatītājs tiek iepazīstināts ar sliktajiem puišiem, veselu baru bruņotu tēvaiņu, kuri nez kādēļ gaišā dienas laikā vajā nelaimīgu grūtnieci. Rīkļurāvējiem vajag burtiski izplēst no surogātmātes miesām mazuli, jo tas nepieciešams kādam bagātam mirstošam politiķim. Bet ne jau kā pēcnācējs, nē, kā vitāli svarīgs cilmes šūnu donors, dzīva ēsma, tā teikt. Bet Ouens - Smits ar burkānu zobos kā trusis Banijs un pisķiku rokās apšauj viņus visus un nogādā zīdaini drošā vietā pie savas paziņas, maukas ar zelta sirdi, prostitūtas Donnas, kura ar savu krūti baro citu ielas klientu bērnus (iedomāties šajā lomā burvīgo Moniku Belluči - nu, vai nav teicams melnais humors?).
Bet ar to Deivisam nepietiek, un spēlē par bērna atdabūšanu "lietderīgai pārstrādei" iesaistās pilsonis Hercs, bagātā korumpētā politiķa miesassardzes priekšnieks "slapjajos jautājumos", - un šo vissliktāko draņķi tēlo... viens no izcilākajiem amerikāņu komiķiem, aktieris ar pagalam labsirdīga plikpauraina tuklīša imidžu Pols Džamati, par ko katrs varēja pārliecināties komēdijā par divu lūzeru alkoholiķu Kalifornijas ceļojumu oskarotajā filmā Sānceļi/Sideways! Jāsajūsminās, cik azartiski Džamati iejūtas baismīgā ciniķa un aukstasinīgā slepkavas ādā, bravo!
Deivisam Shoot"Em Up tiešām ir izdevies izgudrot tādas plānprātīgi neticamas šaušanas situācijas, kuras triku meistaru ģeometriskā un ballistiskā aprēķina dēļ un triju galveno lomu artistu harismas iespaidā kļūst ticamas un spējīgas iepriecināt visprasīgāko kinomaniaku. Kaut vai kaislīgā mīlas akta aina, kad Ouena Smitijs tiek galā ne tikai ar orgasmā kliedzošo kailo Donnu - Belluči, meistarīgi izmantojot personīgo stroķi, bet ar otru - metāla stroķi - nogulda (līķu konsistencē, protams) vēl vienu bariņu bērna asiņu tīkotāju. Jo šī šaudīšanās žanra filmā lodes spindz visu laiku! Baidos, ka aina ar Ouenu un Belluči var kļūt par jūsu slapjo, "neķītro" sapņu pieredzi.


Bagsa Banija fenomens
Kā jau tipiskā po–mo komēdijā pieklājas, visas šīs atsauces (ģenētiski modificētie zīdaiņi, staigules dāsnā laktācija, nāvi nesošie burkāni, labais džeks - noslēpumainais misters Smits ar bēdīgo pagātni, Bagsa Banija un citu leģendāru rozā trusīšu reklāmas citāti, pat Mērija Popinsa ar sarkano lietussargu tiek laista apgrozībā!) kalpo skatītāju ielīksmošanai jau minētajā "šūtera žanrā", godīgi izejot spēles līmeni pēc līmeņa. Par balvu jeb gandarījumu nemaz neprasiet - Klaivs Ouens, kurš, citstarp, nedabūja Džeimsa Bonda lomu, vismaz šajā filmā var būt pasakaini laimīgs: viņš dabū izšaudīties desmitkārt krutākos trikos un ar foršākiem gadžetiem nekā Daniela Kreiga aģents 007 visos Kazino Royale, kopā apmeklētos.
Un ir arī filmas teicamās kroņa frāzes, kas, visticamāk, jau ir folklorizējušās, piemēram, "pistole ir labāka draudzene par sievu, jo tai vismaz var pieskrūvēt trokšņu slāpētāju" vai netulkojamais "fuck me sideways" (ko, protams, saka Džamati killers). Būsim precīzi: kad Maikls Deiviss ieradās pie studijas bosiem ar filmas kadrējumu un paziņoja - lūk, šito es gribu uzņemt, filmu sauca Kill"Em All - nogalināt visus! Divdesmit miljonus režisors dabūja mērkaķa ātrumā - kopā ar Ouenu un Belluči, kuras nebūt nav lētākās zvaigznes. Bonusā no Deivisa dabūsiet, galvoju, kino vēl neredzēto - zīdaiņa nabas saites pārgriešanu ar izšautas lodes palīdzību. Un jau piesaukto nāvi no burkāna, par ko es vispār mēms!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja