Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Simpsonu filma

Nezinu, kādas ir jūsu personiskās nacionālajā mentalitātē un personiskajā gaumē balstītās attiecības ar Simpsonu ģimenīti, kas caur globālajiem apraides tīkliem ir skārusi arī mūsu TV vērotājus. Astoņpadsmit gadus pēc leģendas dzimšanas TV seriāla varoņi ir veikuši uzdrīkstēšanās pilnu soli - pārcēlušies uz kinozāles telpu.

Teiksiet, kas tad tas par drosmes soli, turklāt varoņiem ar tik publisku imidžu un TV skatītāju mīluļu slavu, bet nesakiet, nesakiet. Galu galā kino jau labu laiciņu cita pēc citas triumfē animācijas filmas - datortehnoloģiju brīnumu bērni, kuras mērķtiecīgi dodas telpas dziļuma un faktūru ticamības (viss kā dzīvē - no žurkas kažociņa līdz Šreka puņķim) virzienā. Simpsonu famīlija ar tās karikatūrisko nosacītību un spokaino plakanību mūsdienu animācijas filmu ainavā ir ekstrēma parādība.

Dzimuši ekstrēmisti

Ekstrēma parādība šis TV seriāls bija 80.gadu beigās, kad, pateicoties drosmīgam TV kanāla Fox amatpersonu lēmumam, karikatūriskā animētā komēdija, kas ņipri ironizēja par amerikāņu dzīves svētumiem un kanoniem, tika aizlaista ētera prime time - visejošākajā laikā. (Amerikāņu TV vēsture atminas tikai vienu tamlīdzīgu gadījumu - 60.gados ejošākajā ētera laikā plosījās animācijas seriāls Flinstouni, kuri pēcāk arī izmēģināja savu veiksmi kinoteātros - gan visai nejēdzīgas spēlfilmas "ar dzīviem aktieriem" formātā.) Toreizējai Simpsonu debijai TV bija sensacionāli panākumi: "Šis seriāls vienkārši nevar būt labāks… Tas ir ne tikai izaicinoši dīvains, bet arī gudrs un kodīgs," līksmoja Los Angeles Times. Viss, kas sekoja Simpsonu skaļajai debijai, jau ir spoža nodaļa šovbiznesa vēsture, kurā Simpsoni var lepoties ar izciliem reitingiem teju 20 gadu garumā. Seriāls tā pastāvēšanas gaitā ir saņēmis 23 Emmy balvas - prestižos TV industrijas apbalvojumus, tas var pat lepoties ar žurnāla Time 1999.gadā pasludināto "visu laiku vislabākā TV šova" titulu. Starp citu, šis žurnāls nosauca arī vienu no Simpsoniem - Bārtu par vienu no ietekmīgākajām XX gs. personībām! Turklāt Simpsoni ir vēsturē visilgāk eksistējošais TV seriāls! Tieši Simpsoni ir tie varoņi, tās popkultūras ironiskās parādības, kas pēcāk ietekmēja ne vienu vien melno jociņu plēsēju - gan Beviss un Betheds, gan Futurama, gan arī Dienvidu parks un vēl daža laba animēto filmu sērija ir smēlusies iedvesmu Simpsonu bezkaunīgajā, trāpīgajā ironijā un tēlu nosacītībā. "18 gadu laikā Simpsonu seriāls ir bijis tik ietekmīgs, ka tik tiešām ir grūti atrast kādu TV komēdiju, kurā nebūtu tā DNA," raksta žurnāls Vanity Fair. Izrādās, Homēra paraksts "Doh" ir pat iekļauts Oksfordas angļu valodas vārdnīcā, Bērkleja universitātē tiekot pasniegts kurss Simpsoni un filozofija, turklāt Simpsoni ir kļuvuši par ne viena vien akadēmiska izdevuma tēmu.

"Iespējams, tas ir visu laiku visinteliģentākais, jancīgākais un arī politiski asākais TV šovs tā eksistences vēsturē," šādu komplimentu piedāvā National Review, turpinot "Simpsoni tur svētus daudzus no konservatīvās sabiedrības principiem - ģimeni, skepsi par politiskām autoritātēm..." Kā asprātīgi piezīmē žurnāls Vanity Fair, iespējams, vien pornogrāfijas tematika internetā ir izpelnījusies vairāk uzmanības nekā Simpsoni, savukārt Simpsoni noteikti ir nepārspēti kā T kreklu apdruku inspirācijas avots!

Trusis un viņa

ārlaulĪbas dēls

Kā parasti, leģendas dzimst no nejaušībām: tā ierakstu veikaliņa pārdevējs, vārdā Mets Gronings, aiz gara laika sāka zīmēt komiksu Life in Hell/ Dzīve ellē, kurā ironizēja par Losandželosas reālijām. Ironiski indīgajā komiksā darbojas trusis Binkijs, viņa ārlaulības dēls, vienausis Bongo un vēl arī geju pāris.

Šis neprātīgais komikss patrāpījās acīs TV producentam Džimam Bruksam, kurš bija vienkārši sajūsmā. Trušu Binkija un Bongo ģimeni tās tēvs īsti kompānijai Fox iztirgot negribēja (šie varoņi bija iecienīti krūzīšu un krekliņu apdruku motīvi, kas Metam ienesa šādu tādu naudiņu), viņš piedāvāja interesentiem citu pašradītu varoņu ģimenīti - Simpsonus. Darījums tika noslēgts. Sākotnēji varoņi bijuši melnbalti un tikai to šķietamā primitīvisam dēļ tikuši jau pie Fox mākslinieku piedāvātajām indīgi košajām krāsām - lai ir, kur acij aizķerties… Tāpēc viņu frizūras ir tik košas un āda tik dzeltenīga.

MĒrdoks pateicas Simpsoniem

TV speciālisti uzskata, ka pat mediju magnātam Rūpertam Mērdokam, kura interešu lokā nonākusi arī LNT, par kanāla Fox panākumiem ir jāpateicas Simpsoniem. Tieši šis seriāls kļuva par kanāla īpašo atpazīstamības zīmi, nodrošinot milzīgus reitingus un ilgstošu uzticību iemīļotajiem varoņiem.

Pie seriāla tā ilgajā pastāvēšanas laikā ir strādājis daudz ļaužu - to vidū arī TV šova Late Nigt with Conan O"Brain zvaigzne Konans O"Braiens, režisors Breds Bērds, kurš vadīja Simpsonu uzņemšanu (1989-1992) un kopš tā laika ir paguvis tikt gan pie Oskara par filmu Lieliskie, gan izveidot izcilo animācijas filmu Gardēži (pēc daudzu kritiķu domām - šā gada labāko animācijas filmu, kurai jau tagad var piešķirt Oskaru, kaut repertuārā tā startē pēc nedēļas, 29.jūlijā ir visas iespējas kļūt par Gardēžu pirmajiem skatītājiem Coca–Cola Plaza bērnu rītā).

Ko darīt ar filmu

Tā nu būtu Simpsonu leģendas izcelsme, bet ko darīt ar Simpsonu filmu - garum garu seriālu, kura varoņi ietilpināti pavisam citā metrāžā - vienas pilnmetrāžas filmas garumā? Riskēt, piedāvājot pamatīgu intrigu, teiksim, teju iz Holivudas katastrofu filmu klāsta, kas itin bieži svētsvinīgu seju atgādina par drīzo pasaules galu, turpinot un drebinot mūs ar specefektiem. Pasaules gals draud arī Simpsonu apdzīvotajai pasaulītei un būtībā ir viena no viņiem - Homēra provocēts… Vai tiem, kas par Simpsoniem neko nav dzirdējuši un negrib dzirdēt, šī filma, kurā var saskatīt gan ekoloģisko patosu, gan tiešām augstas raudzes ironiju, atsvērs TV seriāla leģendāro pagātni? Diez vai. Toties Simpsonu mīlētājiem būs vēl viena iespēja izdzīvoties atraktīvos asprātīgos gegos un jokos, aiz to virspusējās aušības, iespējams, saskatot ļoti nopietnu jēgu. Tur jau tas Simpsonu leģendas sāls!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja