Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Skatītājas pārdomas par filmu Ekskursante

Pēc KDi seansa filmai Ekskursante lūdzām tā apmeklētājus paust savu viedokli par filmu. Šeit skatītājas Ingas Pizānes-Dilbas pārdomas:

Vēlos teikt lielu paldies KDi komandai par iespēju (27.marta KDi seansā) noskatīties lietuviešu filmu Ekskursante, kas pārsteidza ar brīnišķīgu kino kvalitāti un, protams, neizsakāmi vērtīgu vielu pārdomām.

Jāatzīst, ka filmas laikā ne uz brīdi nespēju atslēgt domāšanu un pieslēgties emocijām. Būšu pretstats tiem skatītājiem, kuri ļāvās aizkustinājumam, jo manā gadījumā aizkustinājuma vietu ieņēma jautājumi un asaru vietu – neizpratne. Visu laiku nedeva mieru jautājums – kā tā var? Kā var piespiedu kārtā izsūtīt cilvēkus, atņemot viņiem dārgāko – mājas, laiku un brīvību? Kā viena sistēma var pakļaut sev un padarīt nežēlīgus tik daudzus cilvēkus? 

Nevienam jautājumam, kas radās, skatoties filmu, nespēju rast it nekādu racionālu atbildi vai izskaidrojumu. Prātā nāca vīra sacītais, ka vecmammai joprojām katru gadu 25.martā acīs ir asaras. Sibīrijā pārdzīvotajam nav iespējams tikt pāri.

Pati filma ir brīnišķīga. Obligāta skatāmviela vēstures stundās, manuprāt. Mācoties faktus, bieži vien aizmirstam, ka aiz tiem "stāv" īstu, dzīvu cilvēku likteņi. Tādā ziņā šī filma spēj sniegt daudz vairāk nekā cipari, kas jāmācās no galvas. 

Filma ir vērtīgs atgādinājums par to, cik svarīgi ir apzināties vēsturi un mājas (dzimteni). Un ka izvēles brīvība un iespēja dzīvot mājās nemaz nav tik pašsaprotama, kā reizēm šķiet.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja