Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Vāc naudu, lai glābtu slaveno uzrakstu Hollywood

Joprojām turpinās "glābšanas akcija", kas skar vienu no pasaulē populārākajiem tūrisma objektiem jeb teju katram planētas iedzīvotājam atpazīstamajām grafiskajām zīmēm – slaveno balto burtu kombināciju HOLLYWOOD.

Milzīgie, 15 metrus augstie burti izvietoti netālu no pasaules kinoindustrijas galvaspilsētas Losandželosas, Beverlijhilzā, Kahuengas kalnā, ir reāli apdraudēti.

Lai gan pats uzraksts HOLLYWOOD gan pieder Losandželosas pilsētai, taču zeme zem tā – Čikāgas un Japānas investoru grupai un ir novērtēta 12,5 miljonu ASV dolāru vērtībā.

Ja līdz 14. aprīlim šiem investoriem netiks samaksāta minētā summa, viņi plāno burtus nojaukt un uzsākt piekalnes teritoriju apbūvi. Losandželosas Sabiedrisko teritoriju fonds (Trust for Public Land) jau kopš 2009. gada decembra rīko akciju ar mērķi savākt ziedojumos nepieciešamo summu un glābt uzrakstu no iznīcināšanas. Patlaban fondam saziedoti 11,3 miljoni dolāru (starp ziedotājiem – Toms Henks, Stīvens Spīlbergs, Breds Pits, Džonijs Deps u.c. Holivudas slavenības)

Burti Kahuengas kalnā  tika uzstādīti 1923. gadā un iesākumā to mērķis, lai cik paradoksāli tas tagad neskanētu, bija nekustamo īpašumu, tostarp zemes, pārdošanas reklāma vietā, kuru tikko sāka apgūt ieceļotāji.

Kā Holivudas simbols uzraksts kļuva slavens jau četrdesmitajos gados, taču 1954. gadā to pirmo reizi nofilmēja spēlfilmā – Arnolda Leivena Down Three Dark Streets.

Kopš tā laika HOLLYWOOD kā izteiksmīga vietas zīme bijusi redzama tādos slavenos kinodarbos kā Supermens (1978, rež. R.Doners), Stīvena Spīlberga 1941 (1979), Gerija Māršala Jaukajā sievietē (Pretty Woman, 1990), Deivida Linča Ceļš uz nekurieni/Lost Highway (1997) un Maloholandas ceļš/Mulholland Drive (2001), Trūmena šovs, Misters Bīns, Ostins Pauerss - zelta loceklis, Bagsijs, Parītdiena, Čaplins, Eds Vuds, Bēgšana no Losandželosas, Neatkarības diena, Bruno, kā arī multiplikācijas filmās Šreks – II, Suns-Skrūve/Bolt, Simpsoni un Dienvidparks, vēl daudzās citās. Un, protams, studijas XX Century Fox logo.

Pēdējo reizi HOLLYWOOD burti tika restaurēti 1978. gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja