Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

2. septembra paģiras

Gaidot 1.septembri, Rīgā parasti tiek aktualizētas divas lietas. Pirmkārt, paredzamā palēninātā satiksme galvaspilsētas ielās un kā šo automašīnu plūsmu regulēt tā, lai pārvietošanās pa Rīgu nekļūtu par vispārēju murgu. Otrkārt, kā tikt galā ar nekārtībām, ko parasti šajā dienā izraisa no grādīgiem dzērieniem apskurbuši skolēni.

Man priekšā uz galda atrodas gan Rīgas pašvaldības policijas pēdējo trīs gadu statistika par to, cik daudz Rīgas skolēniem 1.septembra svinības noslēgušās ar krietnām nepatikšanām policijas iecirkņos, gan Sabiedrības veselības aģentūras pētījums par atkarību izraisošu vielu lietošanu pusaudžu vidū.

Un aina ir šāda: Latvijā 96% skolēnu ir pamēģinājuši alkoholu (42% ir lietojuši alkoholu 40 vai vairāk reižu). Katrs piektais 13 – 14 gadus vecais skolēns lieto alkoholu vismaz reizi nedēļā, bet 14% 15 - 16 gadīgu skolēnu lieto alkoholu aptuveni reizi nedēļā. Savukārt, 17 – 18 gadu veco jauniešu grupā gandrīz katrs otrais dzer vismaz reizi nedēļā*. Nedzīvoju uz mēness, bet tik un tā jūtos apstulbis. Šie skaitļi liek nopietni aizdomāties...

Man grūti spriest, vai Rīgas skolēni ir kārāki uz alkoholu nekā citviet Latvijā. Taču viens apstāklis viņus atšķir – jaunajiem rīdziniekiem ir vairāk iespēju inkognito izdīkt alus pudeli no kāda vienaldzīga pārdevēja veikalā un daudz vairāk iespēju par nelielu atlīdzību palūgt nopirkt to pašu alus pudeli kādām "labajam onkulim". Maza pagasta veikalā visticamāk tas neietu cauri.

Aizvakar Rīgas pašvaldības un arī Valsts policija mani iepazīstināja ar saviem 1.septembra darba plāniem un solījās darīt visu, lai nodrošinātu pilsētā kārtību. Viņu darbs būs pastiprināti kontrolēt kārtību pilsētā, viņu darbs būs palīdzēt jaunāko klašu skolēniem neapjukt, šķērsojot brauktuves. Viņu darbs būs veikt pastiprinātu pārbaudi tirdzniecības vietās, spēļu zālēs, diskotēkās, bāros un citās publiskajās vietās. Tas viss būs cīņa ar sekām. Taču, ja runājam par iemesliem - tā būtu cita diskusija.

Varētu jau 1.septembrī aizliegt tirgot alkoholu vispār, taču tas nebūtu risinājums, jo kasti alus var nopirkt arī 31.augustā. Tādēļ šobrīd es vēršos pie tiem vienaldzīgajiem pārdevējiem, "labajiem onkuļiem", aizņemtajiem vecākiem, steidzīgajiem skolotājiem un neko neredzošajiem garāmgājējiem ar jautājumu – vai jūs pirktu pudeli savam bērnam? Vai jūs redzot, ka jūsu bērns pieplacis pie aliņa, izliktos to neredzam? Varbūt ir vērts vēlreiz pārrunāt mājās un skolā, ar ko dzeršana var beigties!? Varbūt esmu vecmodīgs, taču tas, ka Zinību dienas svinēšana lielai daļai skolnieku beidzas pamatīgā skurbulī, policijas iecirknī, man nešķiet normāli.

* Eiropas skolu aptaujas projekts par alkoholu un citām narkotiskajām vielām (ESPAD)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja