Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Rīgas Biržā būs apskatāma Āfrikas, Okeānijas un Ziemeļāzijas mākslai veltīta izstāde

No 6. septembra līdz 26. oktobrim mākslas muzeja _Rīgas Birža _Lielajā izstāžu zālē apmeklētājiem būs atvērta vērienīga Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas izstāde Nākotnes mākslu meklējot. Voldemārs Matvejs un ārpus Eiropas (Āfrikas, Okeānijas un Ziemeļāzijas) māksla, informēja nodibinājuma Rīga 2014 pārstāvis Mārtiņš Drēģeris.

Ekspozīciju papildinās izstāde Boses zālē Voldemāra Matveja grāmata Nēģeru māksla un latviešu mākslinieki.

Līdz šim skatītājiem plašāk bija zināms Voldemāra Matveja (1877–1914) gleznotāja mantojums. Tāpēc šoreiz abas izstādes iepazīstinās ar latviešu gleznotāja, teorētiķa un pētnieka unikālu ieguldījumu ārpus Eiropas reģionu pētniecībā 20. gadsimta sākumā. Viņš bija viens no pirmajiem pasaulē, kurš vērtēja Okeānijas, Āfrikas un Ziemeļāzijas mākslu no estētiskā, nevis etnogrāfiskā viedokļa.

Latvijas mākslas vēsturē nav daudz tādu pētnieku, kas būtu pievērsušies pasaules tautu kultūru izpētei. Voldemārs Matvejs, neraugoties uz savu īso mūžu – nepilniem 37 gadiem, paspēja neilgi pirms savas nāves publicēt grāmatu krievu valodā Lieldienu salas māksla, bet 1919. gadā tika izdots viņa sacerējums Nēģeru māksla

Matvejam pašam nebija lemts nokļūt Jaungvinejā, tomēr Okeānijas mākslas pētījumos viņš 1913. gada vasarā Parīzē, Trokadero muzejā fotografēja Korvar stilā grieztas senču figūras no Cenderavasihas līča Papua reģiona Jaungvinejā. Pirmo reizi Latvijas muzeju vēsturē skatītājiem tiks dota unikāla iespēja iepazīties ar ne vien minētajām Korvar stila figūrām, bet arī ar citām Matveja pētītām un fotografētām skulptūrām, kas atvestas no Krievijas, Nīderlandes un Francijas vadošajiem muzejiem. Izstādes kuratore ir Irēna Bužinska.

Vienlaikus šī Eiropas kultūras galvaspilsētas izstāde būs mēģinājums veicināt dialogu par pasaules kultūras mantojuma daudzveidību un mijiedarbību, kuru rezultātā tiek mainīti stereotipi un paplašinātas ierastās kultūru uztveres robežas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja