Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Rīgas Fotomēneša urbānie varoņi

Pirmais Rīgas Fotomēnesis ar daudzveidīgo programmu vēlas grozīt sabiedrības uzskatus par fotomākslu

Politkorekti tiek apgalvots, ka fotogrāfija ir māksla, bet bieži vien realitāte liecina par pretējo – situāciju Latvijas kultūras vidē raksturo viens no Rīgas Fotomēneša 2014 organizatoriem fotogrāfs un žurnāla Foto Kvartāls redaktors Arnis Balčus. Viņš uzsver, ka problēma ir attiecīgu institūciju trūkums, kas lobētu fotomākslu starp kultūrpolitikas īstenotājiem un izglītotu sabiedrību kopumā. Šo trūkumu maijā intensīvi centīsies kompensēt bagātīgās fotomēneša aktivitātes galvaspilsētā: izstādes, mākslinieku prezentācijas, diskusijas, filmas, projekti pilsētvidē un portfolio skate, kurā vietējiem māksliniekiem būs iespēja atrādīt savas radošās aktivitātes ārzemju ekspertiem. Rīgas Fotomēnesis ir iekļauts Rīgas 2014 notikumu programmā.

Dokumentālās tradīcijās

Lielākā daļa festivālā skatāmo fotoprojektu būs balstīti dokumentālās fotogrāfijas tradīcijās. "Kaut kādā ziņā visi mākslas projekti, it īpaši fotogrāfijā, ir saistīti ar cilvēka attiecībām ar vidi, kurā viņš dzīvo," piebilst Arnis Balčus, iezīmējot festivāla tematiku – cilvēka un urbānās vides simbiozi. Starts Rīgas fotomēneša notikumiem dots līdz ar izstādes iRiga atklāšanu Galerijā Centrs. Tur līdz 18. maijam iespējams iepazīt Latvijas galvaspilsētu pašu rīdzinieku acīm.

Arnis Balčus uzsver, ka Fotomēneša pasākumos svarīga ir ne tikai vietējās fotomākslas iedzīvināšana, viņš šo notikumu saskata arī kā iespējamo tiltu starp Austrumiem un Rietumiem, šajā gadā – Ziemeļvalstīm. Centrālā Fotomēneša izstāde Viewfinders. Baltijas un Ziemeļvalstu laikmetīgā fotogrāfija ir aplūkojama Rīgas mākslas telpā. Tajā izstādīti piecpadsmit Baltijas un Ziemeļvalstu autoru darbi, kas liek akcentu uz cilvēku sevis meklējumiem šodienas telpā.

Ideja par izstādi ir arī ambiciozo Fotomēneša plānu dzimšanas punkts. "Pirms dažiem gadiem mani uzrunāja māksliniece un izstāžu kuratore Inga Brūvere un Ziemeļu Ministru padomes biroja direktors Imants Gross, kuri plānoja rīkot fotoizstādi ar diskusiju un autoru prezentācijām Eiropas kultūras galvaspilsētas gada ietvaros, un es teicu – kāpēc gan netaisīt fotofestivālu?" atklāj Arnis Balčus. "Rīgas Fotomēnesis ir ļoti līdzīgs tam formātam, kāds eksistē citur Rietumu pasaulē, – ir viena organizācija, kura kūrē centrālo festivāla pasākumu daļu, un ir tā sauktie sadarbības partneri, piemēram, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zāle Arsenāls, Laikmetīgās mākslas centrs, Fotomuzejs, Mūkusalas mākslas salons un citi, kas šajā laikā rīko kādu ar fotomākslu saistītu izstādi un kļūst par daļu no fotomēneša. Tādējādi pasākums ir apjomīgāks, daudzveidīgāks un tematiski plašāks."

Eksperti vērtē

Arnis Balčus uzsver, ka nozīmīga Fotomēneša daļa ir pieredzes apmaiņa: "Viena lieta ir tā, ka mēs atvedam uz šejieni cilvēkus no ārzemēm, uzlecošās zvaigznes un viedokļu līderus fotogrāfijas jomā, kuri ir pietiekami interesanti un pazīstami un tieši vai netieši iedarbojas uz vietējo vidi ar izglītojošu vai stimulējošu efektu, kas veicina jaunradi, taču tajā pašā laikā atbraucēji iepazīst arī to, kas notiek šeit." Starptautiskie fotoeksperti līdz 11. maijam Rīgā vērtēs ne tikai vietējo skatu iemūžinātāju sagatavotos portfolio, bet arī pašizdotās fotogrāmatas. Arnis Balčus atklāj, ka tieši šī ārzemēs aktuālā fotomākslas popularizēšanas forma Latvijā varētu kļūt par jaunu pašizpausmes tendenci.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunajā ēkā notiks divu fotogrāfijas zvaigžņu – zviedru mākslinieka J. H. Engstrema (14. maijs) un francūža Antuāna Dagatas (16. maijs) – uzstāšanās un darbu prezentācijas. 10. maijā Gaismas pilī tiks atklātas arī divas fotoizstādes. Plkst. 15 notiks fotogrāfes Ivetas Vaivodes izstādes Klēpis atklāšana, savukārt plkst. 16 - amerikāņu fotogrāfes Mērijas Elenas Mārkas personālizstādes Amerikas skati. Tajā pašā dienā plkst. 17 publiskajā lekcijā par Mārkas daiļradi stāstīs Debora Bella, fotogrāfijas eksperte, bijusī Christie’s fotonodaļas direktore.

Fotomēneša notikumi ķers ne tikai tos, kuri mēdz iegriezties galvaspilsētas kultūrvietās. Projekts Kaimiņi sveiks pilsētniekus gaismas stendos sabiedriskā transporta pieturvietās visā Rīgā, atklājot dažādo pilsētas apkaimju lokālo specifiku un unikālo atmosfēru. Arnis Balčus pieļauj, ka, iespējams, no Fotomēneša notikumu apmeklētāju puses būs jūtams mulsums par redzēto: "Nojaušu, ka daudziem ikdienā ir maza saskarsme ar fotogrāfiju kā mākslu un, ja tā ir bijusi, iespējams, ar amatierfotogrāfijas izpratni par to, kas ir māksla. Sabiedrība jāradina redzēt arī ko citu."

Rīgas Fotomēnesis 2014
Notikumi un izstādes visā Rīgā
Programma un informācija par dalībniekiem: www.rigaphotomonth.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Gors izsludina izstāžu projektu konkursu 2025. gadam

Latgales vēstniecība Gors izsludina izstāžu projektu konkursu Gors Mākslas galerijā 2025.gadā skatāmajām izstādēm. Projektu konkursā aicināti piedalīties gan mākslinieki, gan izstāžu kuratori vizuālās...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja