Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Arī spēlēšanās ir radoša nodarbe. LNMM aicina bērnus un vecākus uz izstādi Rotaļāsimies?

Pirms diviem gadiem bērniem domātā izstāde Kurš kuram draugs? Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM) pievērsās dzīvnieku attēlojumam mākslā, savukārt šoruden tapis jau otrais projekts jaunākajiem muzeja apmeklētājiem – izstāde Rotaļāsimies?, kas veltīta tam, kā mākslas darbos atainotas rotaļlietas un rotaļāšanās. Izstāde līdz 1. novembrim skatāma LNMM galvenajā ēkā.

Izstādei atlasīti Latvijas mākslinieku darbi no LNMM krājuma, Zuzānu kolekcijas un citām privātkolekcijām, aptverot laika periodu no XX gs. sākuma līdz XXI gs. sākumam. Ekspozīcijā redzams izcilu meistaru – Jāzepa Grosvalda, Oto Skulmes, Niklāva Strunkes, Aleksandras Beļcovas, Līvijas Endzelīnas, Leo Kokles, Aleksandras Briedes – veikums, kā arī mūsdienās strādājošu mākslinieku – Edvarda Grūbes, Jura Dimitera, Ievas Jurjānes, Frančeskas Kirkes, Sarmītes Māliņas un Kristapa Kalna, Elīnas Brasliņas – radītais. Izstāde, ko veidojusi LNMM izglītības darba komanda, ne vien aicina mākslas darbos ieraudzīt bērniem atpazīstamos rotaļu lāčus, lelles un citas spēļumantas, bet arī rosina uz plašāku sarunu par rotaļāšanās būtību, tās nozīmi bērna izaugsmē un attīstību digitālajā laikmetā, arī par tādām vērtībām kā draudzība, rūpes, atbildība. Izstāde pieskaras rotaļlietu vēsturei, mūsdienu robežšķirtnei starp spēlēšanos fiziskajā un digitālajā vidē, tāpat piedāvā radošus, interaktīvus uzdevumus un virkni izglītojošu pasākumu, kas mazos skatītājus iepazīstina ar procesiem, kuri notiek muzejā. Kā skaidro izstādes veidotāji, projekts palīdzēs bērniem saprast, kā norisinās eksponātu atlase izstādēm un kā vislabāk tos iepazīt, kā mākslas priekšmeti tiek saglabāti un restaurēti. Turpinot jau pirmajā bērniem domātajā izstādē uzsākto iekārtojuma tradīciju, eksponāti izvietoti auditorijai atbilstošā augstumā un ar tai piemērotu pavadošā teksta apjomu. Izstāde paredzēta bērniem līdz aptuveni deviņu gadu vecumam.

Ar izstādi saistīto norišu programma ir īpaši bagātīga. Bērniem un ģimenēm iecerētas sietspiedes darbnīcas, darbnīca Burtu pasaulītē un papīra leļļu darbnīca, kuru vadīs leļļu māksliniece dizainere Ināra Liepa. Radošajā darbnīcā Kas dzīvo rotaļistabā? bērnus gaidīs māksliniece Elīna Brasliņa, bet darbnīcā Rotaļlietu SPA ikviens varēs aprūpēt un salabot savu iemīļoto rotaļu draugu. Tikmēr vecāki izstādes ietvaros aicināti uz nodarbību Kā mācīties un iedvesmoties no bērnu rotaļām? par rotaļāšanās nozīmību bērnu un vecāku attiecībās. To vadīs Lauris Bokišs no biedrības Tēvi. Bet LU profesore Zanda Rubene lekcijā vecākiem Digitālā bērnība stāstīs par jaunākajiem pētījumiem saistībā ar bērnu audzināšanu digitālās kultūras situācijā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja