Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Atklāta vēstule Valsts prezidentam par politiskās vides uzlabošanu

A. god. Valsts prezidenta k-gs

2010. gada 10. augustā Latvijas Televīzijas raidījumā „Jauna nedēļa” paudāt uzskatu, ka būtu jādiskutē par valsts politiskās vides uzlabošanu un vienlaikus minējāt, ka partiju programmās ir maz ideju par to. Piekrītu, ka attiecībā uz politisko vidi mums ir daudz problēmas. Mums ir sajūta, ka deputāti neuzklausa tautu un ir atrauti no tās. Politikā acīmredzami dominē vispirms šauras privātas intereses un tikai pēc tam valsts un sabiedrības kopējās intereses. Mēs esam liecinieki tam, ka valdības ir vājas un neefektīvas un bieži vien tiek mainītas politisko intrigu un tirgošanās rezultātā. Visi šie apstākļi rada neuzticību politiskajam procesam kopumā, noved pie kļūdainiem, valstij neizdevīgiem lēmumiem un bremzē Latvijas attīstību.

Tomēr vienlaikus vēlos vērst Jūsu uzmanību, ka Vienotības programma jau piedāvā kompleksu šo problēmu risinājumu.

Saeimas vēlēšanu reforma

Vienotība piedāvā izstrādāt jaunu Saeimas ievēlēšanas kārtību, kas deputātus vairāk tuvinātu vēlētājiem un novadiem, tāpēc palielināt vēlēšanu apgabalu skaitu – pašreizējo piecu vietā izveidot 12 – 14 apgabalus. Tas būtu kā turpinājums lieliski iesāktajam darbam, kad ar Jūsu tiešu atbalstu tika atcelts manipulatīvais „lokomotīvju princips”. Šogad jau esat rosinājis palielināt vēlēšanu apgabalu skaitu un ceru, ka šo ideju atbalstīsiet arī turpmāk. Mazāki vēlēšanu apgabali palielinātu ikviena vēlētāja balss nozīmi un dotu tautai daudz lielākas iespējas ietekmēt Saeimas sastāvu. Tie palīdzētu arī sekmīgi izvirzīties vietējiem reģionālajiem līderiem. Vēlētājiem būtu salīdzinoši viegli orientēties sava apgabala piedāvājumā, savukārt kandidāti būtu spiesti tiešāk un nepastarpināti uzrunāt savus vēlētājus. Vairāk un mazāki vēlēšanu apgabali šobrīd būtu labas zāles milzīgajai uzticības krīzei, kas šobrīd valda starp tautu un Saeimas deputātiem.

Konstruktīvās neuzticības balsojums par Ministru Kabinetu

Vienotība rosina veikt grozījumus Satversmē, lai iedibinātu principu par neuzticības izteikšanu valdībai ar konstruktīvu neuzticības balsojumu. Tas paredzētu, ka iepriekšējā valdība demisionē tikai tad, kad ir izveidota un apstiprināta jaunā valdība. Šis priekšlikums paredz noteikt līdzīgu regulējumu, kāds tika noteikts Vācijas 1949. gada konstitūcijā un pastāv joprojām. Tas paredz, ka valdībai vai premjeram neuzticību var izteikt tikai vienlaikus apstiprinot jaunu premjeru. Jaunajam premjeram ir tiesības brīvi izveidot valdību un tam nav jālūdz parlamenta uzticības balsojums jaunajai valdībai kopumā. Jums, kā Valsts prezidentam, ir nācies Jūsu termiņa laikā pieredzēt jau divas valdības maiņas un esat bijis liecinieks, cik ļoti, veidojot valdību, dominē šauras privātas un partejiskas intereses iepretī valstiskajām interesēm; cik ļoti smagas un sarežģītas izvēles nākas izdarīt Ministru prezidentam, lai tikai gūtu atbalstu savai valdībai Saeimā! Vācijai līdzīgas kārtības ieviešana nodrošinātu, ka Ministru Prezidents valdības veidošanas procesā tiktu mazāk ietekmēts no politisko partiju puses un varētu izveidot rīcībspējīgu komandu, kas tiešām strādātu kā komanda, nevis katras partijas ministrs lobētu tikai šauras biznesa intereses savas ministrijas ietvaros. Savukārt Saeima lēmumu par neuzticības izteikšanu nerosinātu tik bezatbildīgi, kā tas ir noticis līdz šim. Stipras, stabilas un rīcībspējīgas valdības ir nepieciešamas, lai nodrošinātu stabilu un ilgtspējīgu Latvijas izaugsmi.

Naudas ietekmes mazināšana politiskajā procesā

Vienotība piedāvā mazināt naudas ietekmi uz politisko procesu. Šobrīd lielākā izdevumu daļa politiskajām partijām saistās ar kārtējām priekšvēlēšanu kampaņām. Pieļaujamais tēriņu apjoms šogad ir vairāk kā divas reizes lielāks kā iepriekšējās Saeimas vēlēšanās; turklāt ierobežojumi vairs neattiecas uz virkni būtisku pozīciju. Ņemot vērā sabiedrības zemo uzticību politiskajām partijām, visbiežāk šo naudu saziedo partijām izteikti pietuvinātas personas, kuras gūst tiešu labumu no attiecīgā politiskā spēka atrašanās varas pozīcijā. Pašreizējais regulējums veicina augstākā līmeņa politisko korupciju.

Vienotība rosina samazināt pieļaujamo tēriņu apjomu un nodrošināt, ka visi priekšvēlēšanu izdevumi, ieskaitot priekšvēlēšanu materiālu izgatavošana un izdevumi pasākumiem, tiek pakļauti priekšvēlēšanu izdevumu “griestiem”.

Lielāko izdevumu daļu pirms vēlēšanām aizņem politiskā reklāma televīzijā un radio, kas ir emocionāla un manipulatīva, bet nesniedz skaidras un kvalitatīvas atbildes par politisko piedāvājumu. Tādēļ piedāvājam aizliegt politisko reklāmu elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos, bet nodrošināt laiku politiskajām debatēm tajos.

Šie ir būtiskākie no vairāk kā desmit priekšlikumiem, kuru ieviešanas gadījumā, varam būtiski uzlabot politisko vidi Latvijā un atjaunot sabiedrības uzticību. Reiz ar Jūsu aktīvu atbalstu jau izdevās atcelt „lokomotīvju principu” un nodrošināt tautas tiesības atlaist slikti strādājošu Saeimu. Ceru uz Jūsu atbalstu politiskās vides uzlabošanā arī turpmāk!

Ar patiesu cieņu,

Vienotības 10. Saeimas deputāta kandidāts

Rolands Irklis

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja