Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Attāluma draudzības Rīgā un Kauņā

Šī gada laikmetīgās mākslas festivāls Survival Kit 14 norisināsies no 7. septembra līdz 8. oktobrim pašā Rīgas centrā – Vidzemes tirgū, kas jau vairākus gadus gaida savu atdzimšanu, informēja Latvijas Laikmetīgās mākslas centra pārstāve Krista Luīze Priedīte. Tajā notiks divas izstādes – festivāla centrālā izstāde Attāluma draudzības Ingas Lāces un Alīsijas Nokas mākslinieciskajā vadībā, kā arī iedvesmojošā projekta Mākslinieks ir klātesošs noslēguma ekspozīcija.

Attāluma draudzības varēs piedzīvot ne tikai Rīgā, bet arī 14. Kauņas biennālē, kura sāksies 25. augustā un par kuras centrālo norises vietu ir izvēlēta bijusī Kauņas pasta ēka, – abas kuratores ir izvēlējušās draudzības mikrovēsturi un starptautisku laikmetīgu alianšu iespējamību pētīt gan Latvijā, gan Lietuvā. Kopumā šajā projektā piedalīsies vairāk nekā četrdesmit mākslinieku ar stiprām saiknēm ar Āfriku, Austrumeiropu un to diasporām. 

"Izstādē abās valstīs mēs pētīsim dažādu Āfrikas un Austrumeiropas valstu attiecību vēsturi, kas ir daudz ciešāka, nekā daudziem šķiet. Izstādes norises vietas nav izvēlētas nejauši – gan pasta nams Kauņā, gan tirgus ēka Rīgā ir vietas, kas kalpojušas gan informācijas un labumu apmaiņai, gan kopābūšanai. Kā tirgus, tā pasta vēsture nav tikai lielu pilsētas vai valsts nozīmes institūciju vēsture. 

Tā atspoguļo un stāsta arī par to cilvēku pagātni, kuri tirgu un pastu ir apmeklējuši un visplašākajā nozīmē izmantojuši to sniegtās iespējas, un, izmantojot šīs "mikrovēstures", mēs aicinām māksliniekus pētīt pagājušo laiku pēdas un radīt savu versiju par līdzāspastāvēšanu nākotnes perspektīvā. Mēs esam pārliecinātas, ka ģeopolitiskās sadrumstalotības laikmetā, kurā dzīvojam, ir svarīgi censties veidot starptautiskas alianses, ko virza nevis varas attiecības, bet draudzība un sadarbība," norāda Inga Lāce un Alīsija Noka.

"Kāds "izdzīvošanas komplekts" ir nepieciešams šobrīd, kad pasaule atkal piedzīvo būtiskas pārmaiņas? Latvijas Laikmetīgās mākslas centra un Kauņas biennāles sadarbība, veidojot izstādes Attāluma draudzības, ir lielisks piemērs, kā atklāt kopīgas perspektīvas, pētot individuālu pagātnes pieredzi un pārvērtējot to no šodienas katpunkta. Abas izstādes aicinās skatīties nevis uz attālumu, kas mūs šķir, bet gan uz to, kā mūs vieno kopīga pieredze un nākotnes mērķi," uzsver festivāla radošā direktore Solvita Krese.

Festivālu papildinās plaša publiskā programma, kurā attāluma draudzības tiks aplūkotas lokālā kontekstā, pētot, kāpēc kopīgu valodu un satikšanās punktus nereti nespēj atrast dažādas kopienas Latvijā, un meklējot risinājumus, kā to tomēr paveikt. 

Savukārt projekts Mākslinieks ir klātesošs, kas tiek īstenots ar EEZ grantu atbalstu, sākās šī gada sākumā, un no februāra līdz maijam mākslinieki Kristīne Brīniņa, Vika Eksta, Gundega Evelone, Anda Lāce, Eva Vēvere, Artūrs Punte un Maksims Šenteļevs strādāja sešās Latvijas skolās un kopā ar skolēniem īstenoja laikmetīgās mākslas projektus. Izstādē būs apskatāmi seši mākslas darbi, kas ar dažādu laikmetīgās mākslas mediju starpniecību atklās jauniešiem Latvijas reģionos aktuālas tēmas.

Aktuālajai informācijai var sekot līdzi interneta vietnē lcca.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja