Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Augonis ir pārplīsis

Es labi atceros to vietu. Vietu Tallinā, kur nu jau vairākas naktis plosās nemieri. Piektdienas rītā, izdzirdot ziņu par to, ka nemieros cietusi arī Latvijas vēstniecība Tallinā, uzreiz iedomājos par to, ka trīs ziemeļu kaimiņvalstī pavadītajos gados vēstnieka ģimenes (tātad arī manas) guļamistabas logi raudzījās tieši uz ielu, kur pirmajā nemieru naktī ar bruģakmeņiem logus dauzīja mežoņi. Kā gan citādāk, lai nosauc cilvēkus, kas dauza logus veikaliem, mājām un laupa alkoholu. Arī to izdemolēto alkohola veikalu, kas mūsu laikā vēl bija parasts pārtikas veikals, atceros ļoti labi.

Ir dīvainas sajūtas lasīt un fotogrāfijās vērot Tallinā notiekošo, jo tā tāpat kā citas pilsētas, kurās pavadīti vairāki dzīves gadi, ir kļuvusi par neatņemamu manas dzīves sastāvdaļu, un es to uztveru kā savu pilsētu. Mana pilsēta, un man sāp tajā notiekošais. It sevišķi, ja trīs gadus gandrīz ikdienā ir iets garām bēdīgi slavenajam piemineklim.

Vai pareizi bija valdībai ķerties klāt šim piemineklim tieši pirms 9.maija? Manuprāt, jā. Domāju, ka igauņi sev raksturīgā ietiepībā un uzcītībā gribēja saknē likvidēt problēmu, kas viņiem būtu radījusi vēl lielākas problēmas gadu garumā. Pērn pirmo reizi piedzīvojot 9.maijā sadursmes pie šī pieminekļa, viņi to negribēja padarīt par savu mūžīgo 16.martu. Mēs Latvijā paši esam sev radījuši 16.marta problēmu, ar ko cīnāmies ik gadu.

Igauņi gribēja ar vienu sāpīgu cirtienu atrisināt visu. Domāju, ka tas viņiem arī būs izdevies, kad šie nemieri pieklusīs. Agri var vēl tiem būs jābeidzas. Jo stingrāk policija rīkosies, jo ātrāk tie beigsies.

Taču šis emociju vilnis ir atklājis kādu citu rūgtu patiesību, ko līdz šim reti kurš bija gribējis saukt vārdā. Integrācijas procesa izgāšanās. Lai arī igauņi saņēmuši vairāk uzslavas nekā latvieši par veiksmīgo, savlaicīgi uzsākto sabiedrības integrācijas procesu, tas nav nesis vēlamos rezultātus.

Acīmredzot ar pilsonības iegūšanu, valodas apguvi un pat Eiropas Savienības dalībvalsts sniegtajām labklājības un drošības garantijām vien ir par maz, lai cilvēks mainītu savu būtību. Ar mātes pienu iezīstā, no paaudzes paaudzē mantotā domāšana un simbolu nozīme ir izrādījusies varenāka par visiem citiem acīmredzamajiem un taustāmajiem integrācijas labumiem. Turklāt tas vienādi attiecas uz abām pusēm. Vai to jebkas var mainīt? Un vai vajag mainīt cilvēka būtību?

Integrācijas augonis ir uzplēsts, strutas (nemieri Tallinas ielās) veļas aumaļām. Kad rēta būs sadzijusi, būs laiks meklēt īstos līdzekļus, kā izvairīties no turpmākiem augoņiem. Kuram ir labākā recepte?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja