Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Baudīt visu kopā vai pa daļām

Ir dažādas iespējas, kā apskatīt Rīgas Starptautiskās biennāles ekspozīciju.

Rīgas Starptautiskajai laikmetīgās mākslas biennālei (RIBOCA) jau ir bijis laiks ieskrieties, taču joprojām netrūkst tādu potenciālo skatītāju, kam gribētos kādu pamudinājumu vai grūdienu, lai beidzot sāktu apgūt biennāles norises vietas. Tāpēc ir vērts atgādināt, ka šādas vietas ir vairākas un pilna ieejas biļete par 12 eiro dod iespēju apmeklēt katru no tām vienu reizi, bet tas nav noteikti jāizdara vienā dienā. 

Savukārt tiem skatītājiem, kuri ir pārliecināti, ka visu ekspozīciju apmeklēt nepaspēs, ir iespēja nopirkt atsevišķu biļeti tikai vienā no norises vietām par sešiem eiro. Skolēniem, studentiem un pensionāriem gan uz pilno ekspozīciju, gan atsevišķām izstādes daļām ir atlaides, tāpat arī cilvēkiem ar invaliditāti, tikai iepriekš vēlams noskaidrot, kuras no ekspozīcijām ir pieejamas cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Tiek piedāvātas arī ģimenes biļetes par 28 (vai attiecīgi 14) eiro, un tās ir derīgas diviem pieaugušajiem un trim bērniem 7–17 gadu vecumā. Jaunākiem bērniem ieeja ir bez maksas.

Cilvēkiem, kas par biennāli interesējas pavisam nopietni, varētu noderēt personalizēta caurlaide, kas par 30 eiro dod iespēju katru no ekspozīcijas daļām apmeklēt neierobežotu reižu skaitu līdz pat biennāles beigām. Sarunas ar interesentiem liecina, ka visiem vēl prātā nav aizķērušās arī RIBOCA norises vietas, un tās ir bijusī Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes ēka, Kristapa Morberga rezidence, Sporta 2 kvartāls, Mākslas centrs Zuzeum, kā arī Andrejsala un bijusī tekstilfabrika Boļševička (pērkot atsevišķo biļeti, abas pēdējās vietas var apmeklēt par vienu cenu). Savukārt norises vietas Kaņepes Kultūras centrā un Dubultu mākslas stacijā var apmeklēt bez maksas. Sagaidot katra mēneša pēdējo trešdienu līdz pat 24. oktobrim, tajās izstādes apmeklējums ir bez maksas. Tuvākā šāda iespēja ir 25. jūlijā. 

 

Apdzīvos pilsdrupas

Publisko pasākumu klāstā ir vērts izbrīvēt laiku 19. jūlija pēcpusdienā, kad no plkst. 16.00 līdz 22.00 Džeimsa Beketa instalācijā Pilsdrupas Kronvalda parkā notiks lekcija, koncerts, performance un skaņas instalācija. Jau iepriekš vēstīts, ka Dž. Beketa instalācija Palace Ruin (Pilsdrupas) ir kādreizējās Paleis voor Volksvlijt (Tautas čakluma pils) rekonstrukcija – šī Nīderlandes kristāla pils nodega 1929. gadā. Kādā arhīva fotoattēlā redzams vēl stāvošs spārns kūpošu drupu dūmakā pēc mēģinājumiem ugunsgrēku apdzēst. Dž. Bekets atveido šo mirkli lielas gruzdošu drupu skulptūras veidā. Ikdienā parka malā šo instalāciju var pamanīt, jo no tās kūp dūmi, taču biennāles gaitā tā regulāri kļūst arī par pasākumu norises vietu. 

19. jūlijā no plkst. 16.00 līdz 19.00 būs iespēja piedzīvot Bogotā dzimušās nīderlandiešu komponistes Natālijas Domingesas-Rangelas skaņas instalāciju, kas dekonstruē klasiskās mūzikas skaņdarbus, kuri kādreiz tikuši atskaņoti jau minētajā Tautas čakluma pilī Amsterdamā. Skanisko vidi papildina degšanas procesā radušās skaņas un trokšņi, un šī skaņas instalācija ir radīta īpaši Dž. Beketa instalācijai Pilsdrupas. No plkst. 19.00 notiks vairāki pasākumi – arhitekta, arhitektūras teorētiķa Aleksandra Rapaporta lekcija, vācu mākslinieces un kaskadieres Helgas Vretmanes performance un vācu mikrotonālās mūzikas tubu ansambļa Microtub koncerts. Šo ansambli dibinājuši komponisti un tubas spēlētāji Robins Hovards un Martins Taksts. Microtub īpaši interesējas par mikrotonalitāti – skaņu intervāliem, kas mazāki par pustoņiem. 

 

Iespēja visai ģimenei

RIBOCA izglītības programmā katru svētdienu no plkst. 11.00 līdz 15.00 bijušajā Bioloģijas fakultātē tiek gaidīti bērni ar vecākiem, jo tiek rīkotas dažādas aktivitātes. Pēc iepazīšanās ar izstādes ekspozīciju (no 11.00 līdz 12.00) ikviens var piedalīties radošajās darbnīcās par dažādām tēmām, iedvesmojoties no biennāles ekspozīcijā redzamajiem darbiem. Piemēram, pagājušajā svētdienā Ellas Mežules vadībā bija iespēja atliet ģipsī pašu izvēlētus nospiedumus mazās formās, un tāda pati darbnīca notiks arī 29. jūlijā, kad interesentiem tiek lūgts līdzi ņemt dažādas formas objektus – gliemežvākus, ziedus, lapas, pudeļu korķīšus –, lai to nospiedumus atlietu ģipša formiņās. Māksliniece Ilze Egle 15. jūlijā gaidīs Dekonstrukcijas darbnīcā, savukārt Reinis Liepa 22. jūlijā piedāvās lidmašīnu un taureņu darbnīcu Lidojums. Lai nokļūtu darbnīcās, vajadzīga derīga ieejas biļete, bet papildus nekas nav jāmaksā. 

Pusaudžiem no 12 līdz 16 gadiem, kas interesējas par mākslu, ir iespēja pieteikties arī triju dienu RIBOCA vasaras nometnē. Viena nometne notika jau jūnijā, otra plānota no 22. līdz 24. augustam. Una Meiberga izveidojusi programmu, kurā paredzētas ekskursijas un īpašas praktiskās darbnīcas četrās biennāles norises vietās. Tajās biennāles mākslinieki dalīsies ar savām zināšanām un prasmēm. 

Savukārt tiem, kas prot angļu valodu, interesanta būs tikšanās ar venecuēliešu mākslinieku Marko Montjelu-Soto jau šajā ceturtdienā Sporta 2 kvartālā viņa instalācijā Pastāvīga vētra tropiskam zvaigznājam.

Mākslinieks un ceļotājs ne tikai vairāk pastāstīs par RIBOCA ietvaros skatāmās instalācijas tapšanu, bet arī iepazīstinās ar citiem ceļojumos un pētījumos balstītiem darbiem. Viņa instalācija vēsta par Venecuēlas ciematu El Kongo, par šīs nomaļās vietas saistību ar naftas ieguvi un Rietumu kapitālisma straujajiem ritmiem. Instalācija ir veidota koka un bambusa mājas formā, kura būvēta uz pāļiem virs ūdens. 


Seko līdzi aktuālajam arī notikumam veltītajā Diena.lv sadaļā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja